Megalakult a Magyar Szolidaritás Mozgalom

2011. október 1. 17:05
Kezdés előtt fél órával hatalmasra duzzadt a tömeg a Parlament előtt Kossuth téren a Népszabadság szerint. A Kossuth téri „nagygyűlés” az úgynevezett szakszervezeti „D-Day” demonstrációsorozat része. A programot csütörtökön a Clark Ádám téren kezdték az ülősztrájk formájában. Az amerikai partraszállás után D-Day-nek keresztelt tüntetéssorozat célja a demokrácia, a szociális biztonság, illetve az emberi és munkavállalói jogok védelméért való kiállás. Kónya Péter, a rendvédelmi dolgozók szakszervezetének vezetője bejelentette a Magyar Szolidaritás Mozgalom megalakulását.

A kezdeményezéshez már több mint száz szervezet, míg a konföderációk közül a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma csatlakozott. A tervek szerint szombat délután –- amikor a Kossuth térről átvonul a tömeg Budára - mindenképpen le kell zárni majd a Lánchidat és a Clark Ádám teret.

A demonstráció végül fél három előtt pár perccel kezdődött el. A program két moderátora Nagy Navarro Balázs külpolitikai újságíró (a Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsának elnöke) és Pityinger Dopeman László. Dopeman az immár ötven-hatvanezer főre duzzadt tömeg előtt azzal kezdett: „tapsoljátok meg magatokat, mert bátrak vagytok”. Dopeman szerint egyetlen kormánynak sincs kétharmados többsége, az ugyanis csak a népnek van. Majd felolvasták a szakszervezetek követeléseit:

- Követeljük az igazságos és méltányos közteherviselést!

- Követeljük, hogy szüntessék be a visszamenőleges hatályú törvénykezést!

- Követeljük, hogy a munka világában állítsák helyre a háromoldalú társadalmi párbeszéd intézményrendszerét!

- Követeljük, hogy a munka törvénykönyvét kizárólag a szociális partnerekkel történt megegyezést követően módosítsák!

- Követeljük, hogy állítsák helyre a korkedvezményes, a korengedményes és a szolgálati nyugdíjak alkotmányos védelmét!

- Követeljük, hogy a nyugdíjrendszer változásai méltányos átmenetet biztosítsanak a munkavállalóknak, az új szabályok esetenként csak az újonnan munkába állókra, illetve szolgálati viszonyt létesítőkre vonatkozzanak!

- Követeljük, hogy az új életpályamodelleket csak a szakszervezetekkel történt megállapodásokat követően vezessék be!

- Követeljük a sztrájkjog visszaállítását!

- Követeljük, hogy ne csorbítsák a szakszervezetek jogait!

Ezt követően elszavalták Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című költeményét, majd felolvasták a nemzetközi és európai szakszervezeti szövetség közös levelét, amelyben támogatásukról biztosították a magyar társszervek szerintük jogos követeléseit.

A rendezvényen az Index tudósítása szerint szocialista politikusok is részt vesznek: Szanyi Tibor és társai magánemberként látogatnak ki a Kossuth térre. Az Alkotmány utca sarkán Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök is feltűnt, aláírásokat osztogatott, többen fotózták.

A tüntetésen Kónya Péter, a rendvédelmi dolgozók szakszervezetének vezetője bejelentette a Magyar Szolidaritás Mozgalom megalakulását, amelyet a 80-as évekbeli lengyel mozgalom mintájára hoznak létre. A tüntetők elindultak a Clark Ádám tér felé, és a tömeg azt skandálja, hogy „Orbán, takarodj”.

A kormány közleménye szerint a tüntetéshez minden szakszervezetnek és civil szervezetnek joga van, a kabinet ugyanakkor mélységesen sajnálja, hogy egyes szakszervezeti vezetők nem az emberek érdekeit képviselik, hanem saját politikai ambícióikat helyezik előtérbe - írta a kormányszóvivői iroda. A kormány álláspontja nem változott meg az ország megújításával, átalakításával, egy új munka törvénykönyve megalkotásával, valamint a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjakkal kapcsolatban - szögezték le, hozzátéve, hogy az ezekkel kapcsolatos törvény- és egyéb jogszabály-alkotási folyamat nem áll le, az a kabinet és az Országgyűlés szándékának megfelelően folytatódik.

Összesen 240 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

tudom, hogy miről szól, mert láttam a Dob +Basszus azon részét, ahol Dopeman volt a vendég.

Csak a Szanyi és társai meg ne jelenjenek..

és tegyen mindenki aki tüntetni indul.

kedves tünde, biztos későn ébred fel, és ezért maradt le..:)

Több tízezren a Kossuth téren

a bányák meg üresek...

Lehet, hogy formálódik, de úgy gondolom, ha majd rádöbbenek, hogy hova visz az út, majd visszaformálják magukat.

Azok az emberek akik Konya-Árvai tandem felhívására, mint szakszervezeti vezetök beetették a demagog igaznak tünő csusztatásos követelések támogatására a tagjaikat nem éppen az erkölcs és a morál, de még a szolidaritás hivei sem.

Miről is van szó lényegében, hogy az emberek tiltakozanak a rendvédelmi szervek eddigi nyugdíjazásí gyakorlatának fenntartásáért. Tiltakozanak az új munkatörvénykönyben szereplő szakszervezeti vezetök privilégiumának megszüntetéséért. Támogasság azt, hogy az életpálya modellel szemben a munkaválalók a fönökök saját kényük kedvük szerint itélkezenek.

Nem beszélve arról, hogy hamisan állítanak be olyan jogokat amit a törvény nem ismer, hogy szerzett, mivel a Romai jog óta mindig a hatályos törvények érvényesek.

Nem hallottam arról, 96-ban óriási tüntesék kapcsán változtatták meg a rendészeti törvényt és szabályzókat, amire most hívatkoznak. Inkább az volt, hogy a szocik kényük-kedvük szerint értelmeztk és alkalmazták és változtatták azt.
Lampert alatt volt a legaljasabb korai nyugdíjazásuknak a szabályzása, mikor is gondolom a hátsó szándék az volt, mint Virág eltárs mondta volt, hogy" Pelikán elvtárs egymajd kérünk magátol valamit". Na 2006-ban kértek.

Gondolom a megjelentek között sokan voltak az a 29000-re korai nyugdíjazott rendvédelmis,(2006 óta) akik kiemelt nyugdíjba vonultak 40 éves koruk körül.( megjegyzem, hogy a 2002-es kormányváltáskor a korai nyugdíjba vonulok 1700 fő volt)

A tér olyan, mint a Világegyetem. Folyamatosan tágul.

És te a világ mely táján töltötted azokat az éveket?
És ki mesélte neked ezeket?
És azt tudod, hogy félrevezetett?

Válaszok:
peninsulavaldes | 2011. október 1. 19:29

valahol a végtelen mezőn sétált, kezében egy napernyővel, és a háttérben a barik legeltek.)

Válaszok:
Muttimi | 2011. október 1. 19:32

Közben édes, andalító muzsika szólt a háttérben.
Majd az ébresztőóra.

Válaszok:
peninsulavaldes | 2011. október 1. 19:34

nem, nem, ez így túl rideg. legyünk művésziebbek! tehát halk zene, majd hirtelen előtört egy narancssárga 9 fejű lény, ami 1 perc múlva sípcsonttá változott.

Az akkor sem számít szerzett jognak, hogy ha ezen a pályán marad, akkor majd a jövőben kedvezményt kap. Ez az érvelés eleve hamis.
Az fogalmilag csak váromány.

Ennyit kértek tőlük.

nem fog elindulni. Én hiszek abban, hogy ez a nép okosabb és bölcsebb annál, hogy belemenjen piti játékokba, amiket ráakarnak kényszeríteni.

Biztos ez is a Nagy Fiatalitás része...

Az nagyon nem mindegy, hogy kik állnak oda. Azok akik tényleg tenni akarnak valamit, vagy azok, akik csak a saját útjukat szeretnék építeni.

Magyar Szolidaritás Mozgalom ?

Ha párttá alakulnak, könnyen megjegyezhető lesz a rövidítésük:
MSzMP

Walesa átugrott a hajógyár kerítésén és megalakította a Szolidaritást, Árok lemászott az alagút párkányáról és megalakította a Szolidaritás 2-t. Ha ketten teszik ugyanazt, az nem mindig ugyanaz.

IGEN!
A rendszerváltásra keresztelt Kész Átverés Show nem történhetett volna meg (ilyen hazug módon) a szakszervezetek nélkül.
Melyek csak a nevükben szakszervezetek. Valójában, ahogy írod, mindig is az msz(m)p "védőszárnyai" alatt tevékenykedtek. (Az mszp pedig a nemzetközi nagytőke pártja, az szdsz leányvállalata. Legnyilvánvalóbban Gyurcsány alatt.)

Ha Magyarországon lettek volna igazi szakszervezetek, akkor rendszerváltáskor nem lehetett volna elbocsátani másfél millió embert, gyakorlatilag egy hangos ejnye-bejnye nélkül.

Chikán is elcseszte? Mert ő volt először és nem Matolcsy

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés