Türelem, türelem, már csak pár hét, és Magyar Péter az EP-ben kényelmesen belesimulhat az ottani fősodorba

2024. szeptember 22. 05:42

Vajon újdonsült külföldi barátaival akaszt majd bajuszt, vagy inkább itthoni bázisát kockáztatja?

2024. szeptember 22. 05:42
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

nyitókép: képernyőfotó

Miközben ezrek védekeznek a Dunán vonuló árvíz ellen, hivatásosok és önkéntesek – a beérkező információk alapján jól szervezetten –, Magyar Péter köztévés vita helyett a Partizánba meg osztálytalálkozóra megy, s a politikusok és közszereplők hada pedig príma felvételekkel igazolja, mennyire legény (avagy leány) a gáton,

lassan apad az árhullám, s készülhetünk egy valóban izgalmas őszre. Már ami a közéleti alakulásokat illeti.

Először is: a védekezés miatt elmaradt a magyar uniós soros elnökséget bemutató miniszterelnöki prezentáció, illetve vita Strasbourgban, ám heteken belül sor kerül rá. Orbán Viktor rég járt az Európai Parlament ülésén, ahol nem éppen Magyarország barátai vannak többségben, ám a kormányfő hagyományosan jó az ilyen műfajban. Ráadásul a háború vagy a migráció ügyében a magyarok többségét bizonyosan, s alighanem az uniós állampolgárok jó részét is maga mögött tudó álláspontot képvisel majd, miközben a nyakára zúdul majd a Pride-részvételt és Ukrajna fegyverekkel való támogatását követelők átokszórása.

Ezt is ajánljuk a témában

Elvileg ott lesz Magyar Péter is, aki a balliberális kórus egyik tagjaként szórhatja majd az átkokat Orbánra, vélhetően belesimulva az ottani mainstream narratívába – kockáztatva ezzel honi elfogadottságát.

Azt ugyanis az elmúlt évek bőven bebizonyították, hogy a hazánkat külföldről vegzáló magyar politikusokat nem szeretik mifelénk. Ha viszont szembemegy a háborús narratívával, újdonsült kinti barátaival akaszthat bajszot. Izgalmas feladvány ez a Tisza Párt magamutogató vezetőjének, akinek a támogatottságát ugyanakkor eddig nem kezdték ki az ellentmondások és a megszegett ígéretek. Szóval lehet, ebből is kifarol majd valahogy.

Akárcsak a fideszes politikusokkal való vitákból – annak dacára, hogy ezt épp az ellenfelein szokta számon kérni. Persze valójában most az EP-ben sem ülhetne, ha tartaná magát az adott szavához. (Az az „ülés”, megjegyzem, relatív, megválasztása óta szinte alig járt be az új munkahelyére.)

A közéleti pezsgés iránt még érdeklődést mutatók számára mindenesetre izgalmasnak ígérkezik az októberi szeánsz.

Ugyancsak érdekfeszítő, ami a Fővárosi Közgyűlésben várható. Ott ugyanis jelenleg patthelyzet van, a megválasztott főpolgármester mögött épp nincs többség.

Ami jócskán megnehezíti a dolgát. Míg az előző ciklusban Gyurcsány Ferenc tarthatta markában Karácsony Gergelyt, a regényíró exkormányfő végzetesen meggyengült a júniusi választáson. S bár a DK-val közös listán indult, a voksolás óta látványosan tolja el magától eddigi szövetségesét a Párbeszéd „reklámarca”. Ebből nyilván arra lehet következtetni, hogy Karácsony az őt korábban nem támogató, ám tízfős frakciója miatt bajosan megkerülhető Tisza Párt felé kacsintgathat.

A hírek szerint Magyar Péter már el is kezdte a szervezkedést a Kutyapárttal, Karácsonnyal és a végül a Fidesz által is támogatott Vitézy Dáviddal közösen. Itt most bizony matekozni kell, az idő szorít, az elvek és ígéretek helyét pedig a jelek szerint átveszi a nettó hatalomtechnika.

Ezt is ajánljuk a témában

Azt is nehéz ugyanakkor elhinni, hogy Gyurcsány végül kimarad a paktumból, bár Magyar Péter eddig sikerrel lökte el magától az őt nem szívelő DK-vezért. Csakhogy Karácsonynak ez azért mégsem lesz ilyen egyszerű, a HVG szerint

a Demokratikus Koalíció „foggal-körömmel ragaszkodik a főpolgármesterhez”. Pikáns.

Az ellenzéki oldalon a fókusz mégis a Tiszán van, miután Magyar Pétert egyelőre nem roncsolták érdemben a sorozatos botrányok, pártjának támogatottsága nem csökken – ellentétben a parlamenti küszöb alá zuhanó többi ellenzéki erővel.

Előbb-utóbb azonban dűlőre kell jutni. Elvileg.

Összességében tehát a slim fit influenszer-politikus előtt most épp két stratégiai dilemma áll: közreműködik-e a háborús lázban égő európai mainstream oldalán Orbán Viktor ostorozásában az Európai Parlament vitájában, illetve részt vesz-e egy elvtelen balos koalícióban (legalább „ügyek mentén”) Budapesten. Mindkét szituáció rejt magában a számára kockázatokat.

A pesti éjszaka fenegyerekét persze eddig sem hatották meg különösebben a tartalmi kérdések és a korábbi nyilatkozatainak való ellentmondás, sőt, olykor némi hazudozás is belefért. Azt legalábbis elkerülte, hogy az olykor kétségtelenül hatékony, mégis O1G-színvonalú protest-vagdalkozás mellett érdemi, egyértelmű állásfoglalásokat tegyen fontos kérdésekben.

Ezt is ajánljuk a témában

Szóval könnyen lehet, ezt is megússza, ahogy az is elképzelhető,

a Duna apadása után a Tisza „vízhozama” is csökken majd lassacskán, ha a tizennégy éve kormányváltást óhajtók tábora elkezd kiszeretni a baloldal új messiásából.

Kizárni ezt sem érdemes.

Összesen 331 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Skywalker_bp
2024. szeptember 22. 15:10
„Ma reggel, az árvízinfónak nevezett performanszán visszakérdezett, hogy miről kellene kettőnknek vitázni a ”köz„televízióban az árvíz levonulása után. Segítek, néhány téma a teljesség igénye nélkül. Tudom, hogy az utolsó vita, 18 éve nem sikerült jól, de szedje össze a bátorságát, üljünk le szemtől szembe és válaszoljon a honfitársainak a kérdésekre” – írta Magyar. Íme a kérdések. Telex. Akit érdekel Magyar Peti kérdéslistája, az menjen fel. A facebook oldalára, vagy nyissa meg bármelyik nem kormánypárti portált. Mind Magyar Petit idézi. Na akkor OrbánBalázska, ki itt a gyáva nyúl? 🤣🤣🤣💪🏻💪🏻💪🏻🌊🌊🌊✌️✌️✌️🇭🇺🇭🇺🇭🇺
magyarok2026
2024. szeptember 22. 13:40
B_kanya Ne pityeregj retkes, hogy buta vagy, mint a segg majd a bese megvígasztal!:DDDD Kreml-közeli emberek és bűnözők is kaptak Rogánék kötvényéből Az oknyomozás alapján kiderült, hogy az elmúlt években magyar letelepedési kötvényt vásárolt több olyan személy is, akik komoly biztonsági kockázatot jelenthetnek Magyarország és az Európai Unió számára. Az egyik letelepedési engedélyhez jutott férfi a hatóságok gyanúja szerint olyan nemzetközi bűnszervezet szír tagja, Salmo Bazkka, aki fegyver-, kábítószer és embercsempészetből származó pénzek tisztára mosásával foglalkozik. De szintén magyar papírokat kapott a háborús bűntetteket elkövető szíriai rezsim egyik kulcsfigurája is – Bassár el-Aszad készpénzes embere, Atiya Khoury Oroszországból és Libanonból mozgat pénzeket a szír diktatúra számára. Khoury mindössze tíz nap alatt szerzett magyar tartózkodási engedélyt, és négy munkanap elegendő volt neki, hogy a magyar papírok megszerzéséhez átmenjen a nemzetbiztonsági ellenőrzésen.
sexykitty-5000087
2024. szeptember 22. 13:24
🍓 ️ ­É­­r­­t­­­é­k­­e­­­l­­d­­ ­a­­­ ­s­­z­­­e­­­x­­i­­ ­­p­u­­­n­­­c­­i­­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­𝟖­.­𝐅­𝐔­­𝐍
Skywalker_bp
2024. szeptember 22. 13:23
❗️❗️❗️ Bréking ❗️❗️❗️Nézzétek vissza a mai árvízinfót, ahol a megfáradt bátrak bátra Orbán Viktor Orbán Balázs szavait plagizálva “angolna módjára” sasszézna ki a kérdés elôl, hogy vitázna-e a köztèvében Magyar Péterrel. 🤣🤣🤣 A 10. Perctôl. Vilàgszám. ❗️❗️❗️
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!