A „felfelé buktatás” klasszikus esete: Karácsony új vezetői tisztséget vezet be Budapesten

2024. szeptember 30. 16:31

A közgyűlésben kialakult patthelyzetet „viccesnek” nevezte főpolgármester.

2024. szeptember 30. 16:31

Nyitókép: Kovács Attila / MTI

Kiss Ambrus eddigi főpolgármester-helyettes keddtől a Főpolgármesteri Hivatal főigazgatójaként látja el eddigi feladatát, amelyhez minden jogi felhatalmazást megkap – mondta Karácsony Gergely főpolgármester az InfoRádióban.

Karácsony Gergely jelezte, hogy tekintettel a pártpolitikai helyzetre nem jelöl főpolgármester-helyettest. „Nem tudok békejobbot nyújtani, ha éppen le akarják vágni a jobb kezemet, és meg akarják alázni azokat az embereket, akik miatt ez az önkormányzat még talpon áll, akik az elmúlt időszakban elképesztő szakmai és emberi helytállásról tettek tanúbizonyságot” – fogalmazott a főpolgármester.

Pénteken alakul meg az új Fővárosi Közgyűlés, miután kedden, október elsején kezdődik az új önkormányzati ciklus. Budapesten politikai patthelyzet van, Karácsony Gergely mögött nincs többség, így helyettest is csak úgy tudna jelölni, ha ehhez más frakciók támogatását is megkampná. Mivel ebben nem járt sikerrel, ezért választott más megoldást választott. Ahogy az Inforrádiónak fogalmazott: „Én ma a vezetői értekezleten azt mondtam a Főpolgármesteri Hivatal munkatársainak, hogy október elsejével keddi nap lesz, magyarán nem változik semmi, mindenki dolgozik tovább. 

Kiss Ambrus általános helyettes, aki eddig koordinálta a Főpolgármesteri Hivatal és a közgyűlés munkáját, ugyanezt a feladatot fogja ellátni a Főpolgármesteri Hivatal főigazgatójaként. 

Ehhez minden jogkört meg tud kapni egy főpolgármesteri döntéssel”.

A közgyűlésnek ettől függetlenül helyettest kellene választania, ha ezt nem teszi meg, akkor a budapesti főispán nevez majd ki valakit, de Karácsony Gergely szerint ennek a helyettesnek a politikai súlyát az határozza majd meg, hogy kinevezés révén szerzi a mandátumát. 

A főpolgármester arról is beszélt, hogy 

az előre hozott választást nem tartja reális veszélynek, mert ez valójában szerinte egyik politikai szereplőnek sem érdeke, és mivel a városnak sem érdeke, ezért ő sem támogatja.

„Vicces helyzet, hogy itt van egy csőd szélén álló önkormányzat, amit minden eresztékében kivéreztetnek. Borzasztó kihívásokkal nézünk szembe, és akkor ezek a politikai hatalmi játszmák tényleg a politikai óvoda szintjére süllyednek. Én ettől ezzel együtt sem félek” – mondta Budapest újraválasztott főpolgármestere.

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Vitézy Dávid

Facebook

Idézőjel

A főpolgármester kizárólag panaszkodik és persze a Gyurcsány-kormányból hozott szövetségeseinek átmentéséhez ragaszkodik.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2024. szeptember 30. 20:39
Kiss Ambrus a krupié a a főpolgármesteri hivatalban. Az ő kezében futnak össze a megrendelések, az értük járó kenőpénzek, ő keveri a hamiskártyát a pártok utasításainek megfelelően. Karácsonyt néha beavatják, de akkor sem lát bele teljes mélységben a játszmákba, a bonyolult osztozkodási mechanizmusokba. Nem is ezért tartják, hanem plüss kabalának, aki az arculatát adja a bűnbarlanghoz, amit mutatni lehet kifelé.
Fukar
2024. szeptember 30. 19:50
"a helyettesnek a politikai súlyát az határozza majd meg, hogy kinevezés révén szerzi a mandátumát" A te politikai súlyodat, húgyos nagyra nőtt óvodás pedig az határozza meg, hogy csak nagyítóval látható különbséggel nyerted!
Hangillat
2024. szeptember 30. 18:55 Szerkesztve
"Vicces helyzet" A pénzúgyileg ónkivéreztető hazugág-gazda nyalka nyálka negyedeszű két karikatúrából kivett karikával elkarikázhatna karika túrára.
sexykitty-5000099
2024. szeptember 30. 18:27
🍓 ️ ­­É­­­r­­t­­é­k­­­e­l­­d­ ­­­a­ ­s­­z­e­x­­i­ ­­p­­u­n­­­c­­­i­­­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!