Highlighs of Hungary: A magyar zongorista, akinek a Cannes-i filmfesztiválon fog felcsendülni a legújabb zenéje (VIDEÓ)

2024. szeptember 30. 21:18

Elindult a Highlights of Hungary idei évada, amellyel céljuk, hogy a legkiválóbb magyar teljesítményeket díjazzák. A díj jelöltjeit már kiválasztották a Highlights of Hungary nagykövetei, ám a végső döntéshez az Önök szavazatára van szükség.

2024. szeptember 30. 21:18
null

Nyitókép: Highlights of Hungary

Elindult a Highlights of Hungary idei évada, amellyel céljuk, hogy a legkiválóbb magyar teljesítményeket díjazzák. A díj jelöltjeit már kiválasztották a Highlights of Hungary nagykövetei, ám a végső döntéshez az Önök szavazatára van szükség.

A közönségszavazás a Highlights of Hungary weboldalán elérhető.

Ifj. Balázs Elemér huszonhárom éves zongorista-zeneszerző, aki fiatal kora ellenére már számos elismerés büszke tulajdonosa: 2018-ban ő kapta az Országos Zongoraverseny nagydíját, valamint a legjobb Bach interpretációért járó különdíjat, édesapja felkérésére megalkotott Örök szerelem című vonósdarabját – melyet 15 évesen írt – Fonogram-díjjal honorálták, első színházzenéje után (melyet Weöres Sándor Octopus című darabjához írt) pedig Junior Príma díjat kapott.

Kezdetek

Zenész család sarja, édesapja Balázs Elemér dzsesszdobos és zeneszerző, nagybátyja klasszikus zenész, nagyapja cigányzenész, a családjában pedig rockzenész is akad. Mint vallja, 

zenéihez mindenkitől igyekszik ihletet meríteni, Mozarttól Jimi Hendrixig. 

Szerinte azokra az emberekre lehet igazán felnézni, akik nem félnek önmaguk lenni. „Szerintem ez a legfontosabb. Hogyha önazonos az ember, ha felkapják, ha nem, értékes az élete és tud hatással lenni. Az a hitvallásom, ha már egy emberre hatással tudok lenni, akkor nekem már beteljesedett a sorsom.”

Hiába jött zenészcsaládból, szülei nem erőltették rá a zenét, „én magamtól zenéltem mindig is”. A családi történetek szerint 2 éves koráig dobolt, aztán 3 évesen már odaült a zongorához „pötyögni valamit”, majd annyira megszerette a hangszert, hogy nem is akart onnantól focizni menni. A nagy válaszút 10-11 éves korában jött el, amikor édesapja, Balázs Elemér feltette neki a nagy kérdést: tényleg a zenével akar-e foglalkozni, mert ha igen, maximálisan ezt kell csinálnia. „Akkor határoztam el, hogy ez szeretném csinálni, ez az, amiben ki tudok teljesedni.”

A klasszikus és az avantgárd keveredése

A színes családi és zenei háttér miatt szinte biztosra vehető volt, hogy a fiatal zongorista/zeneszerző műveiben a különböző témák, különböző zenei irányzatok keveredni fognak. 

„Automatikusan kinyíltam mindenre, amire a mai napig büszke vagyok”

 – mesélte, amikor az inspirációiról kérdeztük. Ifj. Balázs Elemér szerint „ha az ember nyitott tud lenni a deep house zenére klasszikus zenészként, nagyon sok mindent tud belőle tanulni”. Minden zenészt példaképnek tekint aki inspirálta őt bármelyik műve megalkotásakor, viszont a legnagyobb példaképei mindenképpen a szülei: „nélkülük nem tehettem volna azt meg, hogy zenét tanuljak, nekik köszönhetek mindent”.

A Yamaha-ösztöndíjról

A fiatal zeneszerző két dologra a legbüszkébb: a Junior Príma díjra és arra, hogy a londoni O2 arénában játszhatott nyolcvanötezer ember előtt. Mégis, meglepő volt számára, amikor a Yamaha-ösztöndíjat megnyerte. „Mindig is szerettem volna nyitni a japán kultúra felé, hihetetlenül örültem, amikor ezt megkaptam” – mesélte Ifj. Balázs Elemér az első reakcióit. Elmondta azt is, 

ezzel az ösztöndíjjal talán megvalósíthatja a legnagyobb álmát, eljuthat Japánba koncertezni

 és a szigetvilág hangulatát átérezni.

A kávéval teljes átlagos hétköznapok

„Szicíliai hangulatú” – válaszolta ifj. Balázs Elemér, amikor egy „átlagos” napjáról kérdeztük. Elmondta, zenészként nagyon nehéz fix napirendet követnie, mindig mást kell csinálni, interjúkon túl koncertezni, gyakorolni, filmzenét írni, de egy dolog minden napjában közös: a kávé.

„Nem telik el napom anélkül, hogy beülnék egy kávézóba” – meséli – „nagyon sok kedvenc kávézóm van Pesten és vidéken is, ahol megállok egy pillanatra, megiszok 2-3 kávét s onnantól már el tudom kezdeni a napomat”. Számára csak így érhető el az egyensúly: „leülök egy kávézóba s 10-20 percig lazítok”.

Mit hoz a jövő?

Hamarosan felcsendül majd a Cannes-i filmfesztiválon a következő filmzenéje, melyet a Serendipity című filmhez írt. A jövő kapcsán elmondta, a fő célja, hogy akár Pesten, akár vidéken egy olyan környezetet tudjon megteremteni, ahol tud zenét írni s gyakorolni, s ahová mindig vissza-vissza tud térni. Nagyon szeretne majd később családot alapítani, hiszen számára két szerelem van az életben: 

a zene és a család – a kiteljesedéshez pedig mindkettőre szüksége van.

Főbb díjai:

  • Fonogram-díj – Örök szerelem című lemez (2016)
  • Creative Art-díj (2017)
  • Neversi Nemzetközi Zongoraverseny második helyezés (2017)
  • Országos Zongoraverseny Nagydíj, illetve különdíj a legjobb Bach interpretációjáért. (2018)
  • Junior Príma díj (2019)
  • Nemzetközi Liszt Ferenc zongoraverseny II. helyezés (2022)
  • Cziffra György Fesztivál – Kreatív Művész díj (2023)

Nagyköveti méltatás – Gyurta Dániel 

Elemér kiváló fiatal zongoraművész, zeneszerző, aki 2024-ben Yamaha-ösztöndíjat nyert. Fiatal kora óta játszik zongorán, többször lépett színpadra nemzetközi színtéren is. Junior Príma-díjas művész, nem csak klasszikus zongorista, hanem innovatív zeneszerző és kiváló improvizátor, műveiben gyakran keveri a klasszikus elemeket modern hangzásvilággal. Elemért nem csak tehetsége, hanem szorgalma és a zene iránti alázata is teszi követendő példává.

 

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000099
2024. szeptember 30. 21:25
🍓 ️ ­­­É­r­­­t­­­é­­k­­e­­l­­­d­ ­a­­ ­­­s­­­z­­e­x­i­ ­­­p­u­­­n­­­c­­­i­­m­­­a­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!