Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Orbán Viktor: Arra számítok, hogy a választások után többen lesznek a békepártiak

2024. május 23. 17:01

A miniszterelnök exkluzív interjút adott a Blikknek, kiderült többek között, hogy hord-e golyóálló mellényt.

2024. május 23. 17:01

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Cikkünk frissül!

Orbán Viktor miniszterelnök exkluzív interjút adott a Blikk közéleti-politikai műsorának, a Talk!-nak, amelyben az EP-választásról, a kegyelmi-ügyről és fociról is szó esett.

 

„Az európai választás nem egyszerűen csak az EP mandátumainak a felosztásáról szól”

Szirmay Dávid főszerkesztő-helyettes felvetette, hogy a Fidesz a békepártiságra fűzte fel a választási kampányát, majd azt kérdezte, ha nyernek is, hogyan lesz abból béke.

„Van egy európai színtér, meg egy amerikai színtér a nyugati politikában. Az európai színtéren is van birkózás a háborúpártiak és a békepártiak között, valamint Amerikában is zajlik ez. 

Ha Európáról beszélünk, nem állunk jól. 

Van húsz egynéhány tagállam az Európai Unióban, amely határozottan háborúpárti. Van egy tagállam, ez Magyarország, amely határozottan békepárti és volt egy ország, Szlovákia, amelyik éppen átmanőverezte magát a választások utáni kormány segítségével a háborúpárti álláspontból a békepártiba. Az európai választás nem egyszerűen csak az Európai Parlament mandátumainak a felosztásáról szól majd, ez mindenhol egy nemzeti választás is és a kormányoknak igenis kitettsége, felelőssége van a saját polgárai irányába” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Ezt is ajánljuk a témában

Majd azzal folytatta, hogy neki az a feltételezése, hogy „az európai választás után a miniszterelnököknek a hozzáállása a háborúhoz érzékelhetően megváltozik majd, mert az európai politika minden gyengesége ellenére is alapvetően mégiscsak demokratikus politika és nem lehet szemben úszni az árral büntetlenül hosszabb távon. 

A miniszterelnököknek alkalmazkodniuk kell a közvéleményhez”.

„Arra számítok, hogy lesz egy olyan Európai Parlament, ahol a békepártiak többen lesznek, mint a háborúpártiak, lesz egy Európai Tanács, ahol mi ülünk miniszterelnökök, ott is megváltozik szerintem az erőviszonyoknak a képlete. Több lesz a békepárti és kevesebb a háborúpárti”  – zárta a gondolatmenetét Orbán Viktor.

„A kérdés az, hogy valaki a háború következő fokozatát akarja-e valaki vagy nem”

Ezt követően arról beszélt, hogy

a háború egy olyan állatfajta, ami nem áll meg, hanem mozog. 

És éppen az eszkaláció felé mozog”. 

Orbán rámutatott, hogy „nem az a kérdés csak, hogy valaki háborúpárti vagy békepárti általában, hanem hogy a háború következő fokozatát akarja-e valaki vagy nem. Úgy látom, hogy a háború következő fokozatát, ami már azt jelentené, hogy Oroszország területét is elérni képes technológiát adjanak át Ukrajnának, ne adj isten, nyugat-európai államok vagy a NATO katonái menjenek be ukrán területekre, ez már egy olyan lépés, amit még a korábbi háborúpárti miniszterelnökök nagy része is túlzásnak tart. Ez egy folyamat. Ebben kell nekünk ügyesen manőverezni. A képesség és a támogatottság számít, ezért az európai választás is befolyást gyakorol erre a folyamatra” – összegezte.

Kiderül, hogy hord-e golyóálló mellényt

Szirmay Dávid, a Blikk főszerkesztő-helyettese a beszélgetés legelején felidézte, hogy egy héttel ezelőtt érte támadás a szlovák kormányfőt, Robert Ficót a nyitrabányai kihelyezett kormányülésen. Majd azt a kérdést tette fel a kormányfőnek, hogy a nyilvános szereplésein hord-e golyóálló mellényt.

Erre Orbán Viktor azt felelte, hogy 

sose hordtam, most sem hordok”. 

Szirmay itt megjegyezte, hogy „pedig adná magát a helyzet, hiszen a kevés európai, békepárti miniszterelnök közül az egyiket egy háborúpárti merénylő partvonalra tette. Így egyedül kell harcolnia. (...) Önre is veszély leselkedik?” – kérdezte.

Ezzel Orbán egyetértett, majd azt mondta, hogy „nem tudni most még, hogy egy magányos elkövetővel van-e dolgunk”. Majd Szirmaynak arra a közbevetésére, hogy volt egy szemantikai probléma, hogy az elkövető baloldali-e, a miniszterelnök úgy reagált: „nem szemantikai, hanem intellektuális probléma. Kevesen tudják, hogy Fico miniszterelnök úr kormánya az egy baloldali kormány. (...) Szlovákiában a hagyományos baloldallal szemben egy progresszív, liberális baloldal áll”. 

Az biztos, hogy a Fico-féle párt, a Smer az egyszerre hagyományos értékeket védelmező, szuverenista – tehát a nemzeti függetlenséget értéknek tekintő – és egyben békepárti erő. És ezzel szemben egy progresszív, baloldali, nemzetközi, háborúpárti gondolkodású merénylő áll. 

Nem tudjuk, hogy egyedül volt-e, egyelőre a titkosszolgálatok közötti beszélgetéseknek az anyagát látom, abban még nem tudtak állást foglalni”.

Így indul Orbán Vikor egy napja 

Orbán Viktor kérdésre válaszolva azt is elárulta, hogy a titkosszolgálatok között van együttműködés. „Én úgy kezdem minden nap az életemet – azon kívül, hogy beülök az autóba és elolvasom a Nemzeti Sportot –, hogy beérkezem a hivatalba és elolvasom az aznapi, mondjuk úgy, hogy jelentéseket. Ezek között első helyen a titkosszolgálatiak vannak”

„Akadnak olyan információk, amelyeket semmilyen más csatornáról nem lehet beszerezni és a titkosszolgálatok, éppúgy mint a külügyi kapcsolatrendszer egy európai hálózatot, sőt, a NATO-n belül egy észak-atlanti hálózatot alkot. Egymással adatot cserélnek, együttműködnek és így tovább. 

Tehát nekünk nem kell kutakodnunk például azután, hogy mi történt Szlovákiában, mert van kapcsolat a két ország között” 

– ismertette a kormányfő.

Szirmay Dávid arra is kíváncsi volt, hogy a miniszterelnök kapott-e anyagot a külügy elleni orosz hekkertámadásról.

A kormányfő itt elmagyarázta, hogy „a mai nemzetközi politikában minél fejlettebb az infokommunikációs rendszer egy országban, annál inkább áttevődik a kémkedés a kibertérbe. Van hagyományos információgyűjtés is, de ma már a munka nagy része az inkább elektronikus információk begyűjtésén és elemzésén alapul. 

Napi gyakorlat, hogy próbálnak hozzáférni egymás adataihoz az államok.

Ez alól Magyarország sem kivétel”– hangzott el.

„Északról, délről, keletről és nyugatról egyaránt állandó, fogalmazzunk úgy, érdeklődés, betörési kísérletek, adatgyűjtési beavatkozás. Ezekről nem beszélünk, mert hiszen a beavatkozás, az mindig a gyenge pontokat célozza meg és nekem nem az a feladatom, hogy fölfedjem a világ előtt, hol vannak a gyenge pontjaink. Ilyenkor mi mindig elhárítunk, félre tolunk, valahogy az egész ügyet próbáljuk inkább az asztal alatt tartani” – tette hozzá.

Még ma is kikéri Varga Judit véleményét

A műsorvezető kíváncsi volt arra is, hogy az évértékelő beszédében miért fogalmazott úgy Novák Katalin és Varga Judit távozását követően, hogy „ez rémálom”.

Orbán a történtek kapcsán azt mondta, hogy „vannak dolgok, amelyekre föl lehet készülni, de itt egyszer csak azt láttam, hogy 

támadást indítottak a baloldali pártok a köztársasági elnök asszony ellen”.

„Az volt a baj, hogy én teljesen eszköztelen voltam abban a helyzetben. Magyarországon a köztársasági elnöki intézmény jól el van választva a mindenkori kormánytól és a mindenkori parlamenttől. Az elnökkel kapcsolatos ügyekkel foglalkozni egy érzékeny dolog és én igyekszem nem is foglalkozni velük. Van egy-két olyan ügy, amely kizárólagos elnöki hatáskör és jobb, ha a kormány abba nem ártja bele magát. Ilyen a kegyelmi ügyeknek a rendszere is. Ilyenkor az elnöknek kell döntést hoznia”. 

„Novák elnök asszony meghozta a maga döntését és 

szerintem jól döntött, amikor lemondott. 

Én ezt csak nézni tudom, ezt a folyamatot nem szabad a kormány részéről befolyásolni” – magyarázta a miniszterelnök.

Varga Judit lemondása pedig szerinte „egy vezéráldozat volt”. 

Az interjú során az is elhangzott, hogy mind Novák Katalinnal, mind Varga Judittal beszélt a távozásuk óta. „Az igazságügyi miniszter asszonnyal gyakrabban találkozom, kíváncsi vagyok a véleményére, vannak ügyek, amelyekben kifejezetten számítok a véleményére most is” – hangzott el.

Ezt is ajánljuk a témában

Magyar Péterrel két mondatnál többet sosem beszélt

Szirmay Dávid a beszélgetés során érintette a Magyar Péter-jelenséget. Varga Judit politikai babérokra törő exférjéről Orbán Viktor azt mondta, hogy „a szóban forgó úriembert nem ismerem, életemben két mondatnál többet nem váltottam vele és az is teljesen formális volt. Ha ő a »belső körökhöz« tartozott, akkor én nem” – fűzte hozzá.

Kicsit később pedig azt is leszögezte, hogy „nem bosszantja” Magyar politikai kezdeményezése. 

„Egyetlen magyar választópolgártól sem lehet eltiltani, hogy kipróbálja magát a politika világában. Az is lehet, hogy vezeti olyan meggyőződés, ami figyelemre méltó. Nem szabad túl korán ítélkezni, nem lehet tudni, miből lesz a cserebogár. 

Türelem meg távlatok kellenek ahhoz, hogy valamit meg lehessen a politikában ítélni”

– jelentette ki Orbán Viktor.

„Kivételesen jó évek jönnek”

Az interjú végén a miniszterelnök előre tekintett kicsit a jövőben. „Látom az előttünk lévő két-három olyan évet, ami a kivételesen jó évek közé tartozik majd Magyarország történetében. Van egy tervem és az sikerülni fog” – mondta el a műsorvezetőnek.

Az interjút teljes terjedelmében alább tekintheti meg:


 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 270 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:13
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­­é­k­­­e­­­l­­­d­­ ­­­a­­­ ­s­­­z­e­­x­i­­­ ­­­p­­­u­­­n­­c­­i­­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Valodi
2024. május 24. 16:13
Pelso j. 06:13 "Cipolla nem volt ennyire átlátszó." - höhöhö .... igaz! Az olasz varázsló meg is bűnhődött érte - de a magyar varázslónak nincs semmi oka a félelemre! Kaál Samuból sose lesz Mario ....
gekk
2024. május 24. 07:56
Istenem, a blikknek! A szájnyalintós kis hatvanpusztargere kinxilatkoztatott a blikknek. Ütős, húsbavágó kérdésekre adott válaszok. Csak épp ezek a saját, gondolkodásképtelen szavazoncainak szólnak. Mint mindig. Ez egy igazi mocsskos politikus. Semmi sem számít számára, csak a saját hatalma, a saját zsebe. Ott hazudik, ahol megszólal. Mondjuk az is szomorú, hogy még mindig számos rajongójának ez kell.
Kovács Ubul
2024. május 24. 07:18
Aha, tehát Novák és Varga önként távozott, nem a Kedves Vezető parancsára. Teljesen hihető (70-es IQ alatt).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!