Benyújtották az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot – ezek voltak a legfontosabb mérföldkövek a területen 2010 óta

2024. április 25. 08:53

Tovább szigorítaná a pedofilokat sújtó büntetéseket a Fidesz, ennek érdekében a nagyobbik kormánypárt nemrég benyújtotta a parlamentben legújabb törvényjavaslatait. Mutatjuk, melyek voltak a legfontosabb mérföldkövek a gyermekvédelem területén a 2010 utáni Fidesz-kormányok alatt.

2024. április 25. 08:53

Nyitókép: Pixabay

 

A napokban nyújtotta be a Fidesz az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot, melynek értelmében tovább szigorodnának a pedofilokat sújtó büntetések. Néhány éve Magyarországon elfogadták Európa legszigorúbb gyermekvédelmi törvényét, de ezt megelőzte több szabályozás is a területen, mióta a jobboldal 2010-ben átvette a kormányrudat.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezek voltak a legfontosabb mérföldkövek 2010 után

A Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára egy interjúban nemrég felelevenítette, melyek voltak a gyermekvédelemben a legfontosabb mérföldkövek a 2010-utáni, jobboldali kormányok alatt.

Fülöp Attila a Magyar Nemzetnek elmondta

2014-től – ami korábban elképzelhetetlen volt – a nevelőszülőknek foglalkoztatási jogviszonyuk van. 

Amikor egy gyermeket kiemelnek a családjából, akkor vagy egy intézménybe kerül vagy egy nevelőszülői családhoz. Mi azt mondjuk, hogy a nevelőszülői család jobb, mert családi közegben lehet a gyermek. Ezek a nevelőszülők korábban nem voltak foglalkoztatási jogviszonyban, és mindössze havi körülbelül tizenötezer forintot kaptak, ám 2014 óta bért kapnak. 

Ugyanilyen fontosnak tartom a nevelőszülői gyedet,

így a kiskorú gyermek után is kap a nevelőszülő pluszjuttatást. 

Szintén fontos a gyermekbántalmazási protokoll bevezetése, valamint a nevelési ellátmány 25 százalékos megemelése is.”

Ezt is ajánljuk a témában

2018-ban lett bevezetve, hogy gyermekbántalmazás esetén minden intézménynek kötelezően protokollt kell alkalmaznia. 

A protokoll kimondja, hogy az ilyen esetek nem maradhatnak következmények nélkül, továbbá, hogy a gyermekbántalmazás után jegyzőkönyvet kell készíteni, és indokolt esetben feljelentést kell tenni. Az államtitkár tájékoztatása szerint ez több száz esetben megtörtént.

Fülöp Attila azt is megjegyezte: „A gyermekvédelmi törvénynek nemcsak a passzusai, hanem a törvény mögötti támogatás is fontos. 

A szociális és gyermekvédelmi területre 2010-ben 325 milliárd forint jutott, míg idén ez az összeg a négyszeresére, 1463 milliárd forintra nőtt. 

Ezen belül csak a gyermekvédelmi intézményekre negyvenmilliárd forint helyett 127 milliárd forint jutott, így háromszoros a változás. 

Az elmúlt években többször módosult a büntető törvénykönyv, majd 2021-ben elfogadtuk Európa legszigorúbb gyermekvédelmi törvényét.”

Ez van az új törvénycsomagban

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, az új törvénycsomag benyújtását Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be kedden.

Amennyiben a parlament elfogadja, 

az új szabályozás értelmében nem évülnek el a pedofil jellegű szexuális bűncselekmények,

nincs feltételes szabadlábra helyezés, nincs reintegrációs őrizet és az elkövetők soha nem kaphatnak erkölcsi bizonyítványt. Bekerülnek a nyilvános pedofil-adatbázisba azok a magyarok is, akik külföldön követnek el ilyen bűncselekményt.

Akár 2 év börtönt is kaphatnak azok a gyermekekkel foglalkozó szakemberek, akik elmulasztják jelezni, ha a gyermek veszélyeztetett helyzetben van.

Szigorú alkalmassági vizsgálatoknak vetik alá a gyermekvédelmi intézményekben dolgozókat

annak érdekében, hogy a rájuk bízott gyermekek biztonságban nevelkedjenek.

Kocsis ezzel kapcsolatban megjegyezte: fontos hangsúlyozni, hogy a gyermekvédelemben rengeteg tisztességes, becsületes ember dolgozik, azokat kell kiszűrni közülük, akik beteg hajlamaik kiélése érdekében férkőztek közéjük.

Az új szabályozás értelmében 

egyszerűbben lehet majd jelenteni és eltávolíttatni azokat a tartalmakat, amelyek sértik a gyermekek személyiségi jogait.

A csomaghoz szorosan kapcsolódó másik módosítás megvédi a gyermekeket az életkoruknak nem megfelelő tartalmaktól.

Ez eszközt ad a szülők kezébe azzal, hogy egyfajta szűrt internetet kérhetnek a gyermekeiknek, melyen az NMHH által feketelistára tett oldalak nem lesznek elérhetők – derült ki a Fidesz frakcióvezetőjének bejegyzéséből.

Kocsi Máté a szigorításokkal kapcsolatban a HírTV-nek adott interjút, amelyet alább megtekinthet:


 

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kissb56
2024. április 25. 14:12
A pedo dollár-baloldal hogyan fog szavazni? Név szerinti szavazás lesz remélem. Akkor ki fog derülni mennyire hazug, képmutató az egész pedo dollár-baloldal.
lazio154-2
2024. április 25. 10:21
Melléktörvények ezek. Nem a törvénnyel volt idáig se a probléma, a benne dolgozókkal! Nem tudom, milyen végzettség szükséges az intézeti gyerekfelügyelő állás betöltéséhez. Azt tudom, hogy fizetése az 1992. évi Közalkalmazotti bértála alapján történik. Akkor pedig lehet akár prof. is, nem lesz megfizetve. Talán itt kellene kezdeni!
Grogu
2024. április 25. 09:27
A gyerekvédelemben dolgozó szakemberek jelentős részének nincs kellő ismerete arról, hogy hogyan ismerhető fel a bántalmazás, mikor, hogyan, mit és kinek kell jelezniük. Kutatások és a napi tapasztalat igazolja, hogy legtöbbször nincs visszacsatolás a jelzéseket követően, kevés az esetmegbeszélés, a kollégák nem tudják, mi lett a jelzés sorsa, mi történt a gyerekkel, és az elkövetővel. Büntetés helyett jelentős személyi-, tárgyi erőforrásokat, továbbképzést kellene biztosítani, ez adhatna alapot a számonkérésnek. Továbbra sincs szó arról, hogy milyen programokat nyújtanak a bántalmazás megelőzésében az áldozatoknak és a szemtanúknak. Hazai szakmai és civil szervezetek is eljuttatták részletes szakmai javaslataikat a döntéshozókhoz, ám a konzultáció lehetőségét is elvetették a kormánypárti bizottsági tagok és az ágazati minisztériumok is. Pedig ezekből világosan kiderül, mit kellene tenni a megfelelő politikai és szakmai szándék, illetve a szükséges erőforrások biztosításával.
Jajdejónekünk
2024. április 25. 09:24
😁 a pedofidesz, mi? Jól titkolják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!