Árgus szemekkel figyel a Politico: Magyarország ezzel a lépéssel válaszút elé állíthatja Brüsszelt

2024. október 03. 11:17

A magyar kormány új törvényjavaslata hozhat változást.

2024. október 03. 11:17

Nyitókép: Melissa Rosca / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

A magyar kormány új törvényjavaslatot terjesztett elő, amely reményei szerint megoldja az Erasmus ügyében Brüsszellel kialakult vitát – írja a Politico.

Budapest megtiltaná, hogy miniszterek, képviselők és polgármesterek vezető tisztségeket tölthessenek be állami egyetemeken.

A lap szerint hazánk reméli, ez a lépés lehetővé teszi az érintett egyetemek részére, hogy visszanyerjék az Erasmus támogatásokat. A felsőoktatást felügyelő Kulturális és Innovációs Minisztérium azonban nincs meggyőződve arról, hogy a törvény elegendő lesz a támogatások visszaszerzésére.

A brüsszeli lap szerint a minisztérium elismerte, hogy egyelőre nem jutottak megállapodásra az Európai Bizottsággal, és a jelenlegi törvényjavaslat olyan kompromisszumot tartalmaz, amelyről a Biztosság már korábban jelezte, hogy nem tartja megfelelőnek.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000103
2024. október 03. 17:29
🍓 ️ ­É­­­r­­­t­­­é­­­k­­e­l­­­d­­­ ­a­­ ­­s­z­­­e­x­­­i­­ ­­­p­u­­n­c­­i­­m­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
Silcon
2024. október 03. 14:52
Ha valahogy sikerül megállapodni, akkor ennek az egyezménynek az előírásait _általánossá_kell_tenni_ az egész EU-ban. Hogy nézne ki, hogy valami nálunk tilos, a többieknél meg nem? Az EU-t sajnos már rég nem tudom komolyan venni és ezen a meggyőződésem komoly alátámasztást kapott, amikor az EP nem fogadta el tőlünk a _saját_ vagyonnyilatkozatát, hanem annál szigorúbbat követelt.
Gyuri05
2024. október 03. 14:08
Azt persze soha nem mondják meg, hogy mit tartanának megfelelőnek. Mi bármit is teszünk, az soha sem lesz megfelelő, kevéslik, és újabb megfelelőséget kérnek, amiről megint nem nyilatkoznak, hogy miért nem jó. Szerintem vétózni kellene mindent, amíg nekünk nem fizetnek ki mindent, A számunkra való nem megfelelőségre való tekintettel.
Skywalker_bp
2024. október 03. 14:04
Nem vagyunk elszigetelôdve: “Szóbeli diplomáciai jegyzéket, vagyis demarsot fogalmazott meg Julia Gross német és Jonathan Lacôte francia nagykövet Orbán Balázs szavai miatt. A miniszterelnök politikai igazgatója a múlt héten arról beszélt, hogy „pont ’56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált két és fél évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát.” A Szabad Európa információi szerint a német és a francia nagykövet által megfogalmazott demarsban az áll, hogy „amennyiben Magyarország NATO-tagállamként valóban így áll a közös védelem kérdéséhez, az a katonai szövetség szellemiségével is ellentétes és sértő a többi tagra nézve”.Magyar Hang Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy Orbán Balázs dumája kapcsán két alap európai NATO tagállam szóbrli demars-sal élt. Végjáték. Orbán Viktor utolsó miniszterelnöki ciklusát látjuk 🤣🤣🤣💪🏻💪🏻💪🏻✌️✌️✌️🇭🇺🇭🇺🇭🇺
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!