Hiába a brüsszeli cenzúra, kiváló kritikákat kap Frank Füredi új kötete

2024. október 02. 15:48

Egy brüsszeli könyvesbolt visszamondta a könyv bemutatóját, ezért máshol méltatták a Háború a múlt ellen című munkát.

2024. október 02. 15:48

Nyitókép: Frank Füredi (jobbra) a könyvbemutatón. Fotó: MTI/Purger Tamás.

Megtartották Frank Füredi, Háború a múlt ellen című könyvének bemutatóját Brüsszelben, ott is a Press Club Brussels-ben. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) brüsszeli központjának igazgatója eredetileg a helyi Piola Libri könyvesboltban tervezte a könyvbemutatót, ám a könyvesbolt tulajdonosai az esemény előtt néhány nappal lemondták a bemutatót, arra hivatkozva, hogy a kötet túlzottan politikai jellegű. 

Emlékezhetünk rá, az MCC immár sokadjára ütközik a szólásszabadság korlátozásának kísérletébe Brüsszelben. 

Az idei év elején az általuk szervezett National Conservatism Conference (NatCon) rendezvényét próbálták brüsszeli bürokraták ellehetetleníteni, az eseményre gyakorolt nyomást végül egy széles körű média-, politikai és jogi kampánnyal sikerült visszaverni, így a rendezvényt végül megtartották Brüsszelben. „Ez az incidens rávilágít az EU buborékjának mélyen cenzúrázó jellegére, valamint a Brüsszelben és Belgiumban létező és virágzó képmutatásra” – fogalmazott Frank Füredi a Piola Libri lépésével kapcsolatban korábban. 

Ezt is ajánljuk a témában

A hétfőn megtartott könyvbemutatón elhangzott a The War Against the Past (Háború a múlt ellen) című könyvben a szerző a történelem ellen jelenleg folyó kulturális keresztes hadjáratot vizsgálja. Füredi a kötetben arra keres válaszokat, hogy mi mozgatja ezt a kultúrharcot, valamint milyen veszélyeket rejt magában a nyugati történelem eltörlése. 

Füredi szerint a mai kor kultúrharcosai arra törekednek, hogy elítéljék a törtélem nagy gondolkodóit. Úgy véli, ennek következménye, hogy a ma embere elveszti a kapcsolatát a múlttal, a gyökereivel és ennek számlájára írható, hogy a mai fiatalok identitásválságtól szenvednek. 

Frank Füredi a Mandiner kérdésére elmondta, a könyv iránt élénk az érdeklődés, Franciaországból, Görögországból és Olaszországból is kértek tőle már hosszabb lélegzetű interjút és kiváló kritikákat kapott a kötet Angliában is, ahol a megjelenés után oxfordi és cambridgei professzorok méltatták.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
T. Péter
2024. október 02. 17:26
"kiváló kritikákat kapott a kötet Angliában is, ahol a megjelenés után oxfordi és cambridgei professzorok méltatták" Kíváncsiak vagyunk, láthatnánk őket?
sexykitty-5000102
2024. október 02. 17:00
🍓 ️ ­É­­­r­t­é­­­k­e­­­l­d­ ­­­a­­­ ­­s­­z­­­e­x­­i­ ­p­­­u­­n­­­c­­i­­­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­.­­𝐅­𝐔­𝐍
rasdi1
2024. október 02. 16:46
Nem új a jelenség, hogy "a történelmet mindig a győztesek írják". Bár az "akadémikus" tudomány még mindig foggal körömmel védi, ilyen volt az 1000 évvel ezelőtt "kitalált középkor" kérdése, majd a magyar történelemben a "magyarság a kereszténység felvételének köszönheti a fennmaradását" alaptétel. De láthattuk a jelenséget a finn-ugor nyelvrokonság első felvetését követően még a XIX. szd. végén is a vonatkozó kutatások állami támogatásáig. (Aztán persze a professzor a hasonló álláspontot képviselők közül választja a munkatársait, és sokáig öröklődik így a katedra.) De tapasztalhattuk ezt, akik közölünk megélték, a kommunista történelemszemlélet és értékelések során is. Miért lenne ez ma másként? Ami való, hogy XY ezt vagy amazt írta több száz vagy több ezer évvel ezelőtt. Csak az a kérdés, hogy milyen alapon, és mennyire volt ez igaz. Még a régészet során is megjelennek is megjelennek összehasonlító kiértékelések. Csak mennyire valós, amihez viszonyítják?
masikhozzaszolo
2024. október 02. 16:30
1. Bemutattak a könyvbemutatónak 2. A könyvbemutató bemutatott a bemutatónak. Mutus Nomen Dedit Cocis
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!