Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Orbán Viktor a kijevi útról: „Ez nem a mi háborúnk” (videó)

2024. július 03. 10:04

A miniszterelnök Kijevben interjút adott Roger Koeppelnek, a Die Weltwoche svájci konzervatív lap riporterének. A videóban beszélt a Zelenszkijjel folytatott tárgyalás részleteiről is.

2024. július 03. 10:04
Media Briefing Of Prime Minister Of Hungary And Ukrainian President Volodymyr Zelensky In Kyiv, Amid Russia's Invasion Of Ukraine.

Nyitókép: STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Ahogy a Mandiner is beszámolt róla: Orbán Viktor miniszterelnök kedden Kijevben Ukrajna elnökével folytatott tárgyalásokat. Az ukrán fővárosban interjút adott a Die Weltwoche főszerkesztőjének, Roger Koeppelnek. 

A svájci lap újságírója azzal kezdte az interjút, hogy kissé fagyosnak tűnt a hangulat Orbán Viktor és Zelenszkij közös sajtótájékoztatóján. 

„A sajtótájékoztató kissé fagyos volt” –  ismerte el a miniszterelnök. Hozzátette: az újságírók nem lehettek biztosak abban, hogy mi fog történni, ezért fokozott volt a várakozás. Orbán Viktor szerint a legtöbb esetben könnyű megjósolni, ha egy európai vezető Ukrajnába jön, azt általában az Ukrajna melletti kiállás követi. 

„A magyar álláspont más. Mi úgy gondoljuk, hogy ez nem a mi háborúnk” 

– jelentette ki a magyar miniszterelnök. Elmondta: Magyarországnak nem érdeke a háború folytatása, hanem békét szeretne. A miniszterelnök hozzátette: igazságos és objektív módon próbálta képviselni Európa érdekeit. Mint ismeretes Magyarország július 1-én vette át az EU Tanácsának soros elnökségét. 

Ezt is ajánljuk a témában

A Zelenszkijjel való tárgyalással kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: több célja is volt. 

„Először is véget akartam vetni az elmúlt évek nem kifejezetten virágzó kapcsolatának, amely Ukrajna és Magyarország között kialakult, és azt mondani, hogy ez a múlt, koncentráljunk a jövőre, mert sok dolgot tehetünk közösen” – mondta. Az ukrajnai magyar kisebbséggel kapcsolatban elmondta: vannak bizonyos kritériumok a kisebbségekkel kapcsolatban, amit minden Unióhoz csatlakozni vágyó államnak teljesítenie kell. Most szeretnének együttműködni Ukrajnával, hogy miként tudna egy olyan akció tervet kidolgozni, ami segítheti őket az EU csatlakozási tárgyalásokban, és jó a magyar kisebbségnek is. 

A béketárgyalások jövője

Másik cél az volt, hogy megismerje mi jelenleg Zelenszkij békével kapcsolatos pozíciója. Orbán Viktor elmondta: nem akarta meggyőzni az ukrán elnököt semmiről, hanem meg akarta ismerni hogy mi az álláspontja. Szerinte ahhoz, hogy béke legyen először meg kell ismerni, hogy a feleknek milyen limitje vannak. 

A miniszterelnök hozzátette: a békéhez vezető tárgyalási folyamat nagyon lassú és komplikált lenne. Éppen ezért azt vetette fel Zelenszkijnek, hogy mi lenne ha előbb tűzszünetet kötne és akkor fel lehetne gyorsítani a béketárgyalást. 

Az ukrán elnöknek Orbán Viktor leírása szerint nem kifejezetten tetszett ez az ötlet. 

Ezt is ajánljuk a témában

„Rossz tapasztalatai vannak korábbi tűzszünetekkel kapcsolatban, amelyek az ő értelmezése szerint nem voltak jók Ukrajna számára. Megértette a pozíciót, megmagyarázta a fenntartásait, és meglátjuk hogyan folytassuk” – mondta. 

A miniszterelnök hozzátette: nem véletlen, hogy szinte titokban érkezett Kijevbe. 

„Nem én vagyok a fontos, hanem a háború és béke. 

Ami fontos az az ukránok és az oroszok álláspontja, valamint az az Európai Unió érdeke. A háborúról és békéről nem Magyarország fog dönteni” – mondta, hozzátéve, hogy erről a Tanács miniszterelnökeinek és elnökeinek kell döntenie.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 214 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:23
🍓 ️ ­É­­­r­t­­­é­k­­e­­­l­d­­ ­­a­ ­­s­­z­e­­­x­i­ ­­p­­u­­­n­c­­i­m­­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
kunfia1
2024. július 03. 20:40
Szőcs ErzsébetSkywalker_bp 2024. július 03. 15:12 Nekem ez nem válasz! Én azt kérdeztem, hogy neked - aki folyamatosan rágalmazod és uszítasz a magyar kormány ellen - van-e saját, ismétlem, saját koherens programod, kimunkált elvrendszered. Amit eddig idevetettél, az csak mások faggatása volt, másoktól követelted a válaszokat. 1 válasz elrejtése Szőcs ErzsébetSzőcs Erzsébet 2024. július 03. 15:16 Ja, és emellett még fröcsögésnek is nevezed meg ostobázol, ha valaki válaszol, és még ötlete vagy javaslata is van, veled ellentétben! Segítek, nektek kell programotoknak lenni, mert ti uralkodtok. Belinkelnéd? Aztán, miért nem? Megemlítenél Orbántól és Gyurcsánytól három sikeres projektet? Gyurcsánytól egyet tudok, lemondott. Elsorolod őket? A neoliberális gazdaságpolitikával mindkettő elbukott.
kunfia1
2024. július 03. 20:25
tapir32 2024. július 03. 13:54 A béke és háború kérdésében az emberek életének megőrzése az elsődleges cél, és ez nem egyeztethető össze a felvilágosodás naiv eszményeivel és a romantika hevületeivel. A XVIII. és a XIX. századi Európában más volt az emberi élet értéke, mint manapság! Anakronizmus az akkori eszmények alapján folytatni a háborút! Ma ez erkölcstelen! Mondta ezt a gazdád Zelenszkijnek, vagy beszart megint?
Skywalker_bp
2024. július 03. 19:36
@mindenhova - mellébeszélsz. Hány gyereked van?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!