Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Emberi és állati; nem egyformán értékes minden élet

2024. június 26. 18:59

Évezredeken át világos volt ember és állat viszonya.

2024. június 26. 18:59
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
Vasárnap.hu

Nyitókép: Getty Images 

„Évezredeken át világos volt ember és állat viszonya. Az ember mint az egyetlen tudattal és lélekkel rendelkező lény, a világot értő és alakítani képes erő, maga alá rendelte az állatvilágot. Tisztelettel bánt a természettel, nem pusztította esztelenül – már csak a saját érdekében sem –, de soha, egyetlen pillanatig sem gondolta, hogy az állat egyenrangú volna vele.

Honfoglaló harcos őseink megbecsülték a lovukat, mert egy-egy csatában az életük múlt rajta, az igazán nagy vezérekkel együtt el is hantolták őket, de fordítva persze sosem történhetett meg; egy elhullott ló miatt nem csapták agyon a gazdáját, hogy melléje temessék. A földműves vigyázott a tehenére, kecskéire, baromfijára, mert az élelmet, a családja számára a táplálékot jelentette. És nem sajnálta levágni a disznót, tyúkot, libát, még ha akár tojás kora óta ismerte is, mert pontosan tudta, hogy annak az állatnak az a rendeltetése, az a helye a természet jól megkonstruált világában, hogy az embert segítse.

Ha a farkas, medve bejött a faluba, és veszélyt jelentett az ottaniakra, akkor a lakosok lelkifurdalás nélkül kilőtték, és ez így volt helyes. Ahogyan mi is molycsapdával védekezünk a kamrában, a lakásban tanyát verő hangyát, poloskát, svábbogarat kiirtjuk.

A modern korban, amikor az ember jódolgában nem tud mit csinálni, és saját identitását sem képes már meghatározni, másokkal is így van; felcseréli a feladatokat, az értékeket, összekeveri a jót a rosszal, tévesen értelmezi a teremtett világ védelmét, és benne az ember helyét.

Újabban a gazdaságilag fejlett országokban a gyermekek születési számának csökkenésével párhuzamosan nőni kezdett a kutyák »társadalmi« szerepe. A svéd bútorboltban úgy grasszálnak, mintha maguk választanák ki a fekhelyüket; háti hordozókból lihegnek elő, cumisüvegből itatják őket megzakkant gazdáik. Dél-Koreában több kutyának való babakocsit adnak el, mint amit gyerekeknek készítettek. Idióták kiszámolják, mekkora egy gyerek szén-dioxid kibocsátása és ökológiai lábnyoma, miközben ezt kutyákra vetítve még sosem olvastam, pedig például Budapesten is több kutya él, mint kisgyerek.

Néhány napja Dabason szörnyű tragédia történt: egy fiatal nő a kutyáit sétáltatta a folyóparton, és az egyik eb a vízbe esett. A nő megpróbálta kimenteni, de belefulladt, holttestét búvárok találták meg. A kutyus viszont nem került elő, az erről beszámoló cikk, miután gyorsan napirendre tér a fiatal nő halála fölött, szívszorítóan így fejeződik be: »Az eltűnt kutyát azóta sem találták meg. A Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat később azt írta erről: Sajnos azt kell feltételeznünk, hogy Dorka kutya is áldozata lett a balesetnek, amelyben a gazdája elhunyt. Egyeztetve a hozzátartozókkal (a kutya hozzátartozóival? Blökivel és Frakk-kal? UZs.) tesszük közzé az alábbi fotót, hátha a tragédia árnyékában valami csoda mégis történhetett«. Hogy jobban átélhessük a drámát, Dorkáról van is kép; az ember áldozatról értelemszerűen nincs, neki a nevét sem ismerjük.”

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. június 28. 14:17 Szerkesztve
Szervusz Zsolt! Alapvetően egyetértek a megállapításaiddal és a korrajzzal. Az az érzésem mégis, hogy az értékek elhalványulása az írásodban is tettenérhető, keveredik benne a materialista és az idealista világkép. Ha az emberről, mit az állatvilág legsikeresebb fajáról beszélünk, aki maga alá rendelte az állatvilágot, akkor ez maga az értékvesztett materializmus, liberalizmus. Ez esetben az ember értéke csak azért nagyobb, mert ő a győztes állat, és önmagát fölé emeli a többieknek. Ezen az alapon nem indokolható az emberi élet értékének magasabb volta, nem is csoda, hogy a teremtő Istent tagadó balszélső zöldek ezt kétségbe is vonják. Az emberi élet nagyobb értéke csak akkor igazolható, ha tudomásul vesszük, hogy az ember Isten képére lett teremtve, és Isten által lett a többi teremtmény fölé rendelve, hogy őrizze és gondozza őket.
2024. június 28. 14:17 Szerkesztve
A "teremtett világ" kifejezés ugyan előfordul az írásodban, de igazából nem derül ki (pláne az evolúció szagú bevezető után), hogy ebben hiszel, vagy ez csak egy állandó jelzője a világ kifejezésnek. Szép próbálkozás az írásod, de Isten nélkül nem tartható ez a szerintem is helyes, az emberi lelkiismeretbe Isten által beírt értékrend. Szóval ahhoz, hogy az érvelésed konzekvens legyen, fel kell vállalnod a teremtő Istent!
bunko-jobbos
2024. június 28. 08:58
Végre egy normális cikk. Nagyon nagy baj van az elkényelmesedett jólétben élő emberek fejében. (Mielőtt valaki barom anyázna, igen, Magyarország a világ 45. leggazdagabb országa, már itt is probléma a jóléti elbutulás - elbuzulás) Kb. már ott tartunk, hogy csak életveszély esetén szabad állatot bántanod. Ha csak simán megharapja agyereket, akkor már nem, bele sem rúghatsz. De nem lennék Ungváry helyében. Most megkeresik az állatvédők és megölik, mert joguk van hozzá az édibédi kutyusok megmentése miatt. Agresszív, elbutult idióták. Az erdőben inkább marcangoljon szét egy medve, mert ez az ő földje, az ember vette el tőle. (Kivéve Trianon, az jogos.) -- Ilyen hülyékkel kell együtt élnünk.
elbert-0
2024. június 27. 19:19
Szerintem már a kutyusozás és a gazdizás is lépés az idiotizmus felé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!