Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

A nemzet sikerének kulcsa a konszenzus, ezzel megy szembe a Fidesz kampánya

2024. május 28. 20:40

Orbán Viktor 2010-es hatalomra kerülésének hatására jelentősen enyhült Fico magyarellenessége.

2024. május 28. 20:40
Fodor Gábor
Fodor Gábor
Index

„A szlovák miniszterelnök, Robert Fico ellen elkövetett merénylet sokkolta Európát és a szűkebb régiót, a visegrádi országokat egyaránt. A 71 éves merénylő tettének indítékaival és elkövetésének körülményeivel kapcsolatban tart még a nyomozás, és el fog telni még egy kis idő, amíg minden részlettel tisztában leszünk. Azonban már ma is tudunk annyit, hogy néhány fontos tanulságot érdemes megfogalmazni erről a megdöbbentő merényletkísérletről. Ezek egy része északi szomszédunkhoz kapcsolódik, másik része azonban minket, 

Magyarország polgárait kell hogy elgondolkoztasson.

A miniszterelnök szerencsére túl van az életveszélyen, de állapota még mindig súlyos. Egy nyitrabányai kihelyezett kormányülés után lőtt rá többször is az idős elkövető. Nyilvánvaló, hogy politikai nézeteinktől függetlenül ilyenkor az áldozatnak csak jobbulást kívánhatunk és azt, hogy a tettes pedig nyerje el méltó büntetését.

Robert Fico a szlovák politika meghatározó alakja, hiszen tavaly októberben ő nyerte meg az előrehozott választásokat, így negyedszer választották északi szomszédunk miniszterelnökének. Kommunista politikusként indult, és az általa alapított párt – a Smer – az Európai Parlament szocialista frakciójának a tagja. Magyarellenes vezetőként ismertük meg a 2000-es évek elején, ugyanis az ő hivatali ideje alatt történt a Malina Hedvig-ügy – mint emlékezetes, a fiatal lány Nyitrán sétált az utcán és mobiltelefonján magyarul beszélt, ezért megverték, majd Fico és Robert Kalinák belügyminiszter az áldozatot vádolták meg hamis tanúzással és vádat is emeltettek ellene. Szintén a nevéhez fűződik a magyarok kollektív bűnösségét kimondó, a II. világháború után született Beneš-dekrétumok megerősítése, a nyelvtörvény módosításával a magyar nyelv használatának szűkítése (érdekes, ugyanezért állunk most látványos haragban Ukrajnával), Sólyom László akkori köztársasági elnök kitiltása az országból, a dunaszerdahelyi magyar futballszurkolók rendőrök általi összeveretése stb.

Orbán Viktor 2010-es hatalomra kerülése és a felvidéki magyar politikus, Bugár Béla Most-Híd pártjával történő koalíciós kormányzás hatására jelentősen enyhült Fico magyarellenessége. 2018-ban azért kellett lemondania, mert menyasszonyával együtt meggyilkolták az újságíró Jan Kuciakot, aki Fico és kormánya alvilági kapcsolatai után kutakodott. Az országos botrány elsodorta őt állandó jobbkezével, Robert Kalinákkal együtt. 5 év múlva, tavaly ősszel tértek vissza az előrehozott választás nyerteseiként. Ekkor már a magyarországi sajtó úgy tekintett rá, mint Orbán Viktor miniszterelnök egyetlen szövetségesére az unión belül, hiszen addigra a visegrádi együttműködés széthullott, Angela Merkel pedig távozott a német kancellári posztról. Fico rövid időn belül megmutatta, hogy a magyar diplomácia elszigeteltségét nem ő fogja enyhíteni: retorikailag egyetértett az Orbán-kormány legfontosabb céljaival, a szavazások alkalmával azonban – Giorgia Melonihoz hasonlóan – a többséggel tartott, aminek következményeként például a magyar miniszterelnök egyedül ment ki kávézni az Európai Tanács emlékezetes üléséről. Akármit is gondolunk persze erről a politikai pályáról, azért fontos leszögezni, hogy semmiféle vitát, nézetkülönbséget nem lehet erőszakkal, fegyverrel elrendezni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makrancos-kata
2024. május 30. 07:40
A fidesz kampánya a béke-háború kérdéskörére épül. Ebben viszont konszenzus van.
Akitlosz
2024. május 29. 19:11
Nem kellene az elvileg csupán végrehajtó hatalom miniszterelnököknek durva túlhatalmat adni és akkor, ha tényleg csak végrehajtanák a döntéseket és nem ők maguk hoznák azokat, nem lenne miért lelőni őket.
Akitlosz
2024. május 29. 19:05
A nemzet sikerének kulcsa a konszenzus, ezzel megy szembe a fennálló rendszerváltó politikai rendszer, amely folyamatosan és automatikusan megosztottságot, ellentétet generál.
Box Hill
2024. május 29. 18:54
Benned még abban sem volt konszenzus, hogy tanársegéd vagy-e vagy már adjunktus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!