Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Már nem a szelektív a helyes döntés

2024. június 28. 00:39

Júliustól vége a türelemnek: már szinte csak olyan üdítőt, sört, ásványvizet, energiaitalt vásárolhatunk az üzletekben, amelyek visszaváltható palackba vannak töltve. Ennek az árát is megfizetjük, ám visszajár, ha felelősek vagyunk.

2024. június 28. 00:39
null
Nagy Kristóf

Nyitókép: Mandiner-archív

A gyártók, az üzletek és a felmérések szerint a lakosság is felkészült a januárban bevezetett, ám féléves türelmi idő után júliusban élesedő új visszaváltási rendszerre. Az árak is emelkednek, ám a drágulás mértéke nem biztos, hogy megegyezik a petpalack, üveg és fémdoboz általános, 50 forintos ellenértékével.

Az italospalackok visszaváltása nem új keletű, jelenleg is vannak betétdíjas termékek, például üveges sörök és üveges szörpök. A legfontosabb változás, hogy júliustól csak visszaváltható palackba töltött italok lehetnek a boltok polcain, amennyiben űrtartalmuk 1 deciliter és 3 liter között van. Kivételt jelentenek a tejek és a tejalapú italok, a papírdobozos gyümölcslevek, valamint azok a kis palackszámú italok, amelyekből kevesebb mint ötezer darabot gyártottak, jellemzően ilyenek az egyedi üvegbe töltött kézműves sörök.

Korábban a „tapossa laposra!” szlogennel tanultuk meg, hogy mit kell tenni az üdítős­üveggel, mielőtt kidobjuk a szelektív hulladékgyűjtőbe. Az új rendszer ennek ellenkezőjére nevel, a visszaváltható palackokat nem szabad összetaposni, sőt csak ép állapotukban tudjuk visszaváltani.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?
Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-101
2024. június 28. 12:58
🍓 ️ ­É­­r­­­t­é­­k­­e­l­­­d­ ­­a­ ­­­s­­z­­e­­x­i­­ ­­p­­­u­­n­c­­­i­­­m­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­­­𝐍
antal-2
2024. június 28. 09:14
50 ft-ért nem fogok sorba állni csövesek között! Eddig szelektíven gyűjtöttem. Baszom ki a kukába.
konfucius
2024. június 28. 08:09
Letöltöttem az appot, regisztráltam a számlaszámomat is. Megyek a reponthoz, dugom az orra alá a qr kódot, semmi. Megint, semmi. Oldalra fordítom, semmi. Némi közelharc után keresek egy eladót, aki odajön velem, de már menetközben mondja, hogy ő nem tudja, hogy működik ez a kódos rész. Mondom oké, felfedezzük akkor együtt. Mert én nem akarok kuponokkal szórakozni, kíváncsi vagyok az azonnali visszautalásra. Olvassuk a kódot, beolvassa. Dugjuk a palackot, kiköpi. Megint. És megint. És negyedszer is. Nézzük a címkét, ott van rajta a jelzés, jónak kell lennie. Forgatjuk minden irányba, a palack sértetlen, jónak kell lennie. Végül a tizedik próbálkozásra elnyeli. Szerencse, hogy csak egy palack volt nálam. Ha az összes palackot tízszer kell betenni, az kibaszott lassú lesz. Az utalás viszont valóban azonnal megjött.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!