Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

„Arrogáns és felelőtlen” – kőkemény kritikát kapott a Facebook a vezető politikustól

2024. június 30. 09:00

Az ausztrál miniszterelnök szerint kormányának célja, hogy a Facebook anyavállalata, a Meta, fizessen a helyi médiaszervezeteknek a tartalmaikért.

2024. június 30. 09:00

Nyitókép: Jakub Porzycki / AFP

Mia Garlick, a Meta regionális politikai igazgatója pénteken egy parlamenti bizottság előtt kijelentette, hogy „minden lehetőség az asztalon van” arra az esetre, ha a kormány úgy döntene, hogy a közösségi média hírtartalmai a hírmédia alkukódexe alá tartozzanak, és ez azt is jelentheti, hogy a cég megtilthatja a hírek megjelenését platformjain – írta meg a Bloomberg.

A 2021-ben bevezetett törvény értelmében Stephen Jones helyettes pénzügyminiszter nyomást gyakorolhatna a Metára, hogy tárgyalásokat folytasson a sajtóorgánumokkal, különben az ausztrál bevételének 10 százalékának megfelelő bírságot kockáztat. „Felelősséggel tartoznak azért, hogy a hírek a platformjaikon maradjanak” – mondta Albanese egy szombati melbourne-i médiakonferencián. 

A miniszterelnök úgy szólt: 

„Az arrogancia, amelyet ezek a nemzetközi közösségi médiavállalatok tanúsítanak, nincs összhangban a társadalmi felelősségükkel”.

Az Alphabet (a Google anyavállalata) és a Meta 2021-ben megállapodott, hogy több ausztrál hírszervezetnek fizetnek a tartalomért, a Meta azonban az év elején közölte, hogy nem újítja meg kereskedelmi megállapodásait. A Seven West Media Ltd. és a Nine Entertainment Co. médiavállalatok ezen a héten bejelentették, hogy a megállapodások lejárta miatt munkahelyeket fognak leépíteni.

 

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
omega
2024. június 30. 12:23
Én egyszer kényszerből vállalkozó lettem, és helyi iparűzési adót kellet fizetnem, pedig nem a lakóhelyemen végeztem a tevékenységet. Sohasem értettem, hogy miért ott kell fizetni, ahol be van jegyezve a cég. Miért Budapestnek fizet a MÁV, amikor mondjuk Tatabányán is átmennek a vonatok? Miért nem fizet minden településnek, ahol sínek vannak? Nem az lenne az igazságos? Miért nem fizet a META, vagy az Alphabet Magyarországnak adót? Innen szerzik a jövedelmet, de Kaliforniában adóznak. Ez a világ legnagyobb aljassága. Én úgy megadóztatnám őket, mint a szart! Mert, hogy azok is.
betakentaur
2024. június 30. 09:35
Egy hathatós kritikát ismerek: otthagyni.
szintetikus
2024. június 30. 09:12
Az így befolyt pénzt, gondolom az ottani miniszterelnök nem az apja nevén lévő majorságra költené. :D
sexykitty-101
2024. június 30. 09:03
🍓 ️ ­­­É­r­­t­é­k­e­l­­­d­­­ ­­a­­ ­s­­z­­e­­x­­­i­­ ­­­p­u­­n­­c­­i­­­m­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!