Elárulta a brit újságíró, mi Orbán legnagyobb álma

2024. március 18. 10:11

A The Times szerzője szerint véget vethet a baloldali dominanciának az EU-ban, ha Orbán terve valóra válik.

2024. március 18. 10:11
null

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

„Visszajöttek a nácik?” – eme felütéssel indít a brit Sunday Times a „kemény jobboldalnak” nevezett irányzatról szóló cikkében. A lap szerint az általában „popcorn-eseményként” funkcionáló júniusi európai parlamenti választások most valóban a demokráciáról szólnak, mivel bár új Hitler nincs a horizonton, de: „a modern politikai osztály sok választó számára úgy tűnik, hogy kifogyott az ötletekből. Lehet, hogy a győztes a nemzeti identitáspolitika újbóli feltalálása lesz? Ha igen, a kérdés az: mennyire radikálisnak kell lennie ahhoz, hogy megnyerje a dühös választókat? Elfogadják-e valaha is a kemény jobboldalt Európában tiszteletre méltó politikai erőként?” 

Ezután körkép követikezik: Portugáliában nyer a jobboldal, Chega párt pedig 18 százalékot ért el Andre Ventura vezetésével. A Sunday Times idegengyűlölőnek minősíti a Chega „romaellenes, szigorú bevándorlási kvótákat” ígérő politikáját. Említik a német AfD sikereit, ami 20 százalék felett áll. S hozzáteszik, hogy az EP-ben a Giorgia Meloni olasz kormányfő vezette Európai Konzervatívok és Reforimisták (ECR), valamint a „még radikálisabb jobboldali” Identitás és Demokrácia (ID) megerősödhet a zöldek és liberálisok kárára.

Sőt: Orbán Viktor, „Magyarország populista vezetője” is és épp az ECR-rel tárgyal a csatlakozásról. Rámutatnak: az ő álma a két frakció egyesítése. Ha Putyinról dűlőre jutnak, a két EP-párt együtt ugyanis a maga kedvére befolyásolhatja a bevándorláspolitikát, véget vethet a baloldali dominanciának az EU-ban, leállíthathja a Green Dealt, azaz az uniós zöldpolitikát. Minderre rásegíthet Donald Trump amerikai győzelme. 

A Sunday Times szerint ez a perspektíva sok németet aggaszt. A lap értekezik a német neonácikról és a rendszerváltás utáni csalódottságról is, illetve a kelet-németek frusztrációjáról Nyugat-Németországgal kapcsolatban, végül hosszas elemzésbe kell a német frusztrációkat és bevándorlásellenességet tekintve, majd a cikk az AfD-re fut ki. 

Azt is megjegyzik, hogy Ausztriában a „centrista” Osztrák Néppárt megegyezett a Szabadságpárttal. A Sunday Times ezzel kapcsolatban így retteg: „a spektrum gyakran a liberális konzervatív jobboldaltól a nemzeti konzervatívokig, a szélsőjobboldalig, a még szélsőbb jobboldalig és végül a pária jobboldalig terjed.” A lap rámutat: mindezek miatt a hagyományos középjobb pártok mind deklarálják, hogy nem hajlandók együttműködni ezekkel a pártokkal, ezért azok győzelem esetén is bajban vannak, mint például Geert Wilders Szabadságpártja Hollandiában. Mint írják: „A centrista számítás szerint a szélsőjobboldal képtelen a pártfegyelem betartására, és stratégiai türelemmel a centrum túlélheti a populista peremvidéket.

Nyitottnak kell lennie arra, hogy ötleteket lopjon a kemény jobboldaltól, s figyelmet kell fordítania a sok választót zavaró nagy problémák kezelésére: a dezindusztrializáció, a tömeges észak-afrikai migráció, a kelet-európai felfordulás, az elérhetetlen zérós célok betolakodása, a politikai folyamatok távolisága; mindezek radikális ötleteket követelnek, amelyeknek nem kell a radikális jobboldali politikusok kizárólagos privilégiumának lenniük.” Hozzáteszik: „Az újfajta politikusnak ebben a zűrzavaros világban kívülállónak-belülállónak kell lennie; ezt a felemelkedő populisták megértették.”

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:08
🍓 ️ ­­­A­­ ­­d­­ö­g­­­ö­­­s­­­ ­­­l­­á­­n­­y­o­­­k­­­ ­­­v­­á­r­n­a­k­ ­r­­­á­d­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­­.­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­­𝗨­𝗡
virag-os
2024. március 18. 15:05
Mindig azt írják, hogy sosem lehet tudni Orbán mit fog lépni. Akkor az újságíró jövőbelátó vagy álomfejtő, hogy tudja mit szeretne és mi a terve. Szegény brit, sajnálom a csalódását.
Átoperált Kiscsoportos
2024. március 18. 14:31
Hosszú, indulatos hangú közleményben reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium annak a Sparnak, amely az Európai Bizottságnál jelentette fel a magyar kormányt a megemelt kiskereskedelmi különadók miatt.A közlemény különlegessége, hogy a tárca abban egyszerre vádolja azzal a Spart, hogy extraprofit keletkezett a cégnél, és azzal, hogy veszteséges volt, mert rosszul gazdálkodik, és alulmaradt az árversenyben. :)))))) A minisztériumot feltehetőleg az dühíthette fel, hogy a Spar Ausztria vezérigazgatója múlt pénteken egy osztrák szaklapnak adott interjúban arról beszélt, hogy miután bejelentést tettek az Európai Bizottságnál a magyarországi élelmiszerláncokra kivetett különadó miatt, kénytelen voltak átszervezni a magyarországi Spar működését és cégstruktúráját, hogy meg tudják védeni a céget „Orbán Viktor karmaitól”. Hogy ez mit jelent? Reisch állítása szerint a magyar miniszterelnök azt kérte a Spartól, hogy engedjék meg, hogy egy rokona befektessen a magyarországi leányvállalatba.
Dixtroy
2024. március 18. 12:22
Kb harminc éve megy a baloldali nyominancia, és mit tudnak felmutatni? Egy raklap retkes migránst, a golyókig bekapott amcsi faszt, hanyatló gazdaságot, kihaló társadalmat és a greendealnek nevezett hazudozást, háború a szívószálak ellen és falukiásó szénerőműveket. És ez még mindig nagyon sok embernek tetszik, persze hogy fosnak, hogy mi lesz, ha a fejükre szakad a szar.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!