Megint terjed az influenza és a Covid Magyarországon

2023. december 22. 14:17

December 11-17. között az országban 40 ezer 200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű és 295 ezer 600-an akut légúti fertőzés tüneteivel.

2023. december 22. 14:17

Magyarországon jelenleg háromféle ember él. Az egyik csoportba azok tartoznak, akik már átestek ebben a szezonban valamilyen légúti megbetegedésen; a másikba azok, akik éppen most szenved tőle; a harmadik halmazt azok alkotják, akik a jövőben fognak ilyen fertőzést megkapni. 

S ha van is némi túlzás az iménti megállapításban, annyi biztos, hogy rengeteg a beteg. Feltételezzük, az olvasóink közül sem nagyon van olyan, akinek ne lett volna vagy ne lenne a közvetlen környezetében köhögő, tüsszögő, fej- és torokfájós, lázas, levert ember.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) jelentése – a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés alapján – azt tartalmazza, hogy december 11-17. között

az országban több mint 40 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű és 295 ezren akut légúti fertőzés tüneteivel. 

Az 50. héten 327 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 273 minta közül négy betegnél az influenza A(H1pdm09), tíznél az influenza A(H3), egynél az influenza B, illetve szintén egy betegnél a human metapneumovírus, háromnál az RSV, 117 esetben a SARS-CoV-2 vírus (Covid) kóroki szerepét igazolták.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ

Az influenza pozitivitási aránya 5,5, a SARS-CoV-2-é pedig 42,9 százalék volt. A sentinel kórházak által beküldött 20 minta közül egy betegnél az influenza A(H1pdm09), kilencnél a SARS-CoV-2 vírust azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 34 légúti minta közül négy volt influenza A(H1pdm09), egy volt influenza A(H3), és nyolc volt SARS-CoV-2 vírus pozitív. A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján az 50. héten 339 beteget vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 46-an részesültek intenzív/szubintenzív ellátásban.

A koronavírusjárvány megjelenése óta tudjuk, hogy 

a fertőzések alakulását talán a legpontosabban a szennyvíz-koncentráció adatai alapján lehet modellezni. 

Így az ország jelentős hányada az időjárás-jelentés után ezeket a számokat böngészi. Az NNK jó és rossz hírekkel is szolgál. Az elmúlt hetekben tapasztalt emelkedés után országos átlagban stagnál a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja. A helyszínek kétharmadát stagnálás jellemzi, emelkedő tendenciát egyedül Zalaegerszegen mértek, míg csökkenést a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, valamint Egerben, Miskolcon, Szekszárdon, Tatabányán és Veszprémben tapasztalni. A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja tíz vizsgálati helyszínen a magas, míg 12 helyen az emelkedett kategóriába esik. Ugyanakkor az influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja hosszabb idősort tekintve emelkedést mutat.

S hogy még pontosabban nyomon lehessen követni a betegségek alakulását, az NNGYK is felállította az integrált felügyeleti rendszerét a légúti megbetegedések követésére. Az influenza és a COVID-19 esetében összevetik a vírusterhelést a szennyvízben, illetve az Országos Mentőszolgálathoz érkező sürgősségi ellátási igényt. Ez alapján az állapítható meg, hogy 

az influenzánál a szennyvízben mért vírusterhelés emelkedését két héttel követi a sürgősségi ellátási igény növekedése, míg a koronavírus esetében ez a szám egy hét.

Az NNK fontosnak tartotta bejelenteni azt is, hogy ettől a héttől kezdve a dominánsan cirkuláló omikron vírusvariáns elleni Moderna (Spikevax XBB 1.5) vakcina is elérhető a kórházi oltópontokon, időpontfoglalás az EESZT felületén lehetséges. A vakcina alapimmunizálásra és emlékeztető oltásként is alkalmazható, az oltás beadásáról az oltóorvos dönt. 

Hasonlóan az influenza elleni védőoltáshoz a COVID-19 elleni védőoltás is szezonálisan ajánlott, azaz egy szezonban egyetlen oltással biztosítható az egyéni védelem a súlyos, szövődményes megbetegedés megelőzésére. Elsősorban azok számára ajánlott, akik a súlyos betegség szempontjából magas kockázatú csoportokba tartoznak, mint például a szív-, érrendszeri, krónikus tüdő-, máj- és vese-betegségben szenvedők, csökkent immunitással rendelkező személyek.

 

Nyitókép: Fotó: 123rf.com

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyurcsany-embere
2023. december 22. 19:01
Ideje engedélyezni az 5. és 6. emlékeztető kovid oltást is, hiszen sok agymosott birka van, aki orbán rémhírkeltésére egyből rohant annyiszor oltatni, amennyiszer csak tudott. Most, egy újabb hullámnál mit csináljanak szerencsétlenek??
Obsitos Technikus
2023. december 22. 15:17
Tél van vagy mi..
bodrigyuri
2023. december 22. 14:48
Szaladjatok oltakozni! És kell még 20 ezer horkolásgátló.
MaBaker
2023. december 22. 14:26
Fizetett gyógyszerhirdetésünket olvashatták
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!