Most a TEK-nek is nagyobb fordulatszámon kell dolgoznia – szakértő a Mandinernek

2023. október 16. 21:15

Horváth József szerint akkor lesz jelentősebb a terror-fenyegetettség Európában, ha az izraeli biztonsági erők nagy erőkkel és látványosan számolják fel a Gázai övezetben a Hamászt.

2023. október 16. 21:15
Baranya Róbert
Baranya Róbert

„Magyarországnak az Európai Unió, azon belül is a schengeni övezet tagjaként, a déli határai mentén a nyugat balkáni migrációs útvonal útjában állva, folyamatosan számolnia kell és fel kell készülnie egy esetleges terrorcselekményre” – mondta Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója arra a kérdésünkre, hogy kell-e félnünk a terrortól itthon az izraeli konfliktus kapcsán. Megírtuk: a világban egyre nő a fenyegetettség és a készültség.

Ezt is ajánljuk a témában

A szakértő szerint ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy hasonló lenne a terrorveszély, mint Nyugat-Európában, 

ahol olyan számban vannak radikális iszlamisták, hogy ez már önmagában emeli a fenyegetettséget. 

„A Hamász támadása után a magyar Terrorelhárítási Központnak is magasabb készültségben kell lennie, legyen szó a védett személyek biztonságának garantálásáról vagy az operatív, információgyűjtő tevékenységről” – mondta Horváth József. „Ugyanakkor ne gondolja senki, hogy a terrorfenyegetettséggel szemben egyedül a TEK-nek vannak feladatai” – figyelmeztetett a szakember. 

„Ebben a munkában akkor működik a leghatékonyabban Magyarország biztonsági rendszere, ha minden szervezet elvégzi a rá kirótt feladatot. Kezdve a titkosszolgálatok információgyűjtésétől, a honvédség itthoni és külföldi tevékenységén át a rendőrség jelenlétéig, a közrend biztosításáig, vagy a katasztrófavédelem által ellátott feladatokig” – fogalmazott. 

Összehangolt, magas minőségben végzett munkára van szükség

– mondta Horváth József, hozzátéve, hogy ha egy fogaskerék nem illeszkedik jól, akkor onnan már recseg ropog a rendszer és a veszélyhelyzetben hibák léphetnek fel.

Arra a kérdésre, hogy ha izraeli támadás esetén a Hamász kiszorul saját területeiről, akkor akár Európában próbálkoznak majd terrorcselekményekkel, a szakértő azt mondta: ezt nem lehet leszűkíteni a Hamászra, bármilyen radikális iszlám terrorsejt akcióba léphet, de akár egyének is. 

Ugyanakkor ebben az esetben szinte biztos, hogy a Hamász tagjai megpróbálnak elmenekülni, és Európába beszivárogni. 

A szakértő számít arra, hogy lesznek kísérletek európai terrorcselekmények elkövetésére, jelentősebb fenyegetettség azonban akkor lesz, ha az izraeli biztonsági erők nagy erőkkel és látványosan számolják fel a Gázai övezetben a Hamászt. „Ebben az esetben olyan szintű düh és frusztráció szabadulhat el, amely előbb-utóbb kirobban valahol. Ez csak idő és helyszín kérdése lesz” – mondta Horváth József. 

Nyitókép: palesztin tüntető a kanadai Edmontonban ( Fotó: ARTUR WIDAK / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP)

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cccbasatu
2023. október 17. 05:51
Az Orbán rezsim az ordító Izrael melletti egyoldalú kiállásával közvetlen terrorveszélyt idézett elő Magyarországon.Eszt a TEK ha előfordul soha nem fogja tudni megakadályozni.Mellesleg a terroristák mindíg a leggyengébb pontokon támadnak ,és Magyarország a leggyengébb pont!
123321
2023. október 16. 22:02
"A Hamász támadása után a magyar Terrorelhárítási Központnak is magasabb készültségben kell lennie, legyen szó a védett személyek biztonságának garantálásáról vagy az operatív, információgyűjtő tevékenységről”" és mi van, ha a proli nem szereti, hogy megfigyelik?
Akitlosz
2023. október 16. 21:30
Nem csak a schengeni határokat kellene megvédeni, hanem az összeset. Máskülönben lehetetlen útját állni a terrorizmusnak. Valamint ki kellene utasítani az országból a zsidókat és a muzulmánokat és akkor csökkenne a terrorveszély. Igazán derék dolog a vallásszabadság, de azért túlzásba nem kellene esni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!