Köves Slomó a Mandinernek: Nincsenek szavak a döbbenetre, a terroristák sátáni kegyetlenségére

2023. október 09. 20:39

Az Izraelt ért hétvégi támadás kapcsán nyilatkozott lapunknak az EMIH vezető rabbija.

2023. október 09. 20:39
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Hogyan értesült az Izraelt ért támadásról, milyen információk jutottak el Önhöz a történtekről, akár személyes ismerősöktől, hozzátartozóktól?

Mivel a támadás szombat reggel kezdődött, és vasárnap is ünnep volt még – az őszi újévi időszak utolsó napja – csak fokozatosan érkeztek hozzánk a hírek. De aztán vasárnap este, amikor bekapcsoltuk a telefont, tudatosult bennünk, milyen léptékű az  Izraelt ért támadás. Azonnal beszéltünk családunkkal, szeretteinkkel, akik Izraelben élnek. Közvetlen rokonok között nincsenek áldozatok, de távolabbi ismerősök, barátok sajnos többen is meghaltak, eltűntek, vagy megsebesültek.

Nincsenek szavak a döbbenetre, a terroristák sátáni kegyetlenségére. A Hamász nőket, időseket, kisgyermekeket is halomra gyilkolt, vagy ejtett túszul.

 

Ezt is ajánljuk a témában

Mit tesz most az EMIH, tudnak-e bármiféle segítséget eljuttatni a térségbe, egyeztetnek-e a magyar és az izraeli hatóságokkal?

Ismerősök, barátok és kinti civil szervezetek fordultak hozzánk segítségért, azonnal gyűjtést kezdtünk. Remélem, hamarosan egy nagyobb véradási akciót is elindíthatunki. Mindeközben kint ragadt magyaroknak próbálunk segíteni hazajutni, illetve az itt ragadt izraelieket ellátni,  a mozgósított tartalékosoknak pedig kijutni. Nagyon fontosnak tartom, hogy a Mazsihisz pozitívan reagált a megkeresésünkre, és

a jelentős magyar zsidó és izraeli szervezetekkel kedd estére egy közös imát és Izrael melletti kiállást szervezünk a Jeruzsálem Parkba,

a kék-fehéren kivilágított Lánchíd budai lábánál.

Rabbiként, hívő emberként mit gondol összességében a kialakult helyzetről?

Hiszem, hogy a zsidó nép ezt a fenyegetést is túl fogja élni, de megszakad a szívem az ártatlan áldozatokért, a védtelen nőkért, gyermekekért, akik ezekben az órákban is egy sátánista szekta állam kényének vannak kiszolgáltatva. Imádkozunk katonáikért és minden izraeliért. Tartsanak ki! Izrael léte nem csak az izarelieknek, hanem az egész világ zsidóságának fontos, sőt azt gondolom, a zsidó állam a civilizált világ előretolt őrse.

Hamász-terroristák ünneplik a vérontást

Lehet-e felelősséget megállapítani a támadókén túl?

A felelősség csakis a támadóké.

Politikai vagy katonai szakmai hibákat bizonyára elkövetett az izraeli vezetés, de most az összefogásra kell koncentrálni. Ha egyszer ezen túl leszünk, bizonyára sok mindent újra kell gondolnunk.

Mi a véleménye a nemzetközi reakciókról, a szolidaritás különböző formáiról?

Hétfőn egy Pro Israel konferencián vettem részt Budapesten. Megerősítő érzés volt a magyar és nemzetközi szolidaritást látni.

Milyen hatása lehet mindennek Európára, az együttélési problémákra, a migrációval kapcsolatos érzületre, politikára?

Bizonyára sok európai polgárt elgondolkodtat, ha európai nagyvárosokban tízezrek ünneplik gyermekgyilkosok sikereit.

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

Kapcsolódó cikkek

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap_Bender
2023. október 10. 05:48
Mikor indulnak Izraelbe az életerős fiatal magyarországi zsidók, felvételüket kérni a hadseregbe? Mikor fognak végre csak egyszer is fegyvert a magyarországi zsidók, országuk (vagy hazájuk) védelmében? A magyarországi zsidó szervezetek segítsége csakis "elméleti". Konkrét segítségről senki nem beszél közületek.
balbako_
2023. október 10. 04:14
A túszszedéssel kombinált polgári lakosság elleni támadás nem háború - az hadseregek között dől el - hanem ocsmány terrortámadás.
alexandrosz-2
2023. október 10. 04:14
Dehogy n8ncsenek. Méltó válasz az apartheid zsidó terrorállam népirtására.
Namond
2023. október 10. 03:01
Igaz, borzasztó amit azok az állatok elkövettek. De engem jobban érdekel, hogy: Közel ötödével nőtt egy év alatt azoknak a magyaroknak a száma, akiknek egy havi jövedelme nem fedezi a megélhetéshez szükséges költségeiket, illetve egy havi megtakarítással sem rendelkeznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik