„Széchenyi Bence félelme a megfigyeléstől vagy paranoia, vagy a felfújt egója” – volt oktatók és ösztöndíjasok állnak ki az MCC mellett

2023. szeptember 13. 15:05

„Washington D.C-ből érkezve Budapest egy rendkívül biztonságos város, ahol soha nem éreztem félelmet vagy az illető úriember által említett megfigyelést. Nevetséges az a gondolat, hogy az MCC-tagokat »megfigyelik«” –fogalmaz Stephen Sholl.

2023. szeptember 13. 15:05
null
Ádám Rebeka Nóra

Nagy port kavart a napokban, hogy Széchenyi István amerikai leszármazottja, Szechenyi Bence súlyos vádakkal illette a Mathias Corvinus Collegiumot (MCC), és az ott folyó szakmai munkát. Az MCC Budapest Fellowship Program volt résztvevőjének véleménye szerint az MCC-ben propaganda folyik oktatás címszó alatt, félt, hogy lehallgatják őt, és szerinte nem csupán ő maga, hanem az újságírók is rettegésben élnek Magyarországon. 

Éppen egy héttel ezelőtt számoltunk be arról, hogy jó minőségű képzést és nívós külföldi partnereket emleget a Frankfurter Allgemeine Zeitung az MCC-ről készített riportjában. 

Még a jobboldali elfogultsággal nehezen vádolható német lap is azt írja, hogy nincs nyoma politikai indoktrinációnak az intézményben.

A cikkben kiemelik: az MCC lényege a közösségépítés, a magas szintű tudományos diskurzus magyar személyiségekkel és nemzetközi vendégekkel, illetve a történelmi tudatosság. Megemlítik azt is: az ilyen interdiszciplináris diákkollégiumoknak olyan hagyománya van Magyarországon, amelyet még a kommunista uralom sem tudott teljesen megsemmisíteni. A támogatással és a tanórán kívüli kurzusokkal a tehetséges fiatalokat támogatják, akik így nagyon jó oktatásban részesülhetnek. Végül pedig cáfolták azt a gyakran elhangzó kritikát is, miszerint az MCC falai közt egy Fidesz-káderiskola épülne közpénzből. 

Ezt is ajánljuk a témában

Lapunk megkeresett néhány MCC-s vendégoktatót, valamint olyan személyeket, akik szintén részt vettek az MCC fellowship programjában. Megkérdeztük tőlük, vajon ők is rettegtek-e hazánkban, szerintük is propaganda folyik-e az intézmény falai között, illetve érezték-e úgy, hogy bárki lehallgatja, ellenőrzi őket.

Stephen Scholl, az MCC Építészet Műhelyének vendégoktatója 2021-ben a Hungary Foundation és az MCC közös ösztöndíjprogramjának, a Budapest Fellowship Programnak ösztöndíjasa volt.

Szerinte

az MCC az erős értékek helye, ugyanakkor ünnepli a vita és a szólás szabadságát”. 

„Az MCC hangsúlyt helyez bizonyos dolgokra – mint a nemzetszeretet, a globalizmussal szembeni szkepticizmus, a tömeges migráció alternatívái és a woke-kultúra elleni fellépés –, hiszen ezek a magyarok többsége által képviselt gondolatok. Így az MCC nem tesz mást, csupán betölti egy közfinanszírozott intézmény szerepét, felkarolva ezeket az értékeket” – mondja lapunknak Stephen Sholl. 

Hozzáteszi: mind a hallgatók, mind a nemzetközi vendégek vitatkozhatnak és érvelhetnek ezen értékek mellett vagy ellen. „Számtalan olyan vendéget fogadtunk, akik valamilyen formában nem értettek egyet az MCC-vel” – emeli ki. 

A vendégoktató kitér arra is, hogy soha nem érzett félelmet Magyarországon. 

Éppen ellenkezőleg, Washington D.C-ből érkezve Budapest egy rendkívül biztonságos város, ahol soha nem éreztem félelmet vagy az illető úriember által említett megfigyelést. Nevetséges az a gondolat, hogy az MCC-tagokat »megfigyelik«”

Elárulja: csupán olyan jellegű ellenőrzés van, hogy az MCC megbizonyosodjon róla, valóban dolgoznak-e, „de egyetlenegyszer sem mondták meg, hogy mit írjak, vagy nem róttak meg egyetlen írásom miatt sem”. 

Bence állítólagos félelme a megfigyeléstől vagy paranoia, vagy a felfújt egója, vagy talán mindkettő eredménye. Írásai csupán arra valók, hogy a baloldali közönség el legyen látva kitalált történetekkel, amelyek Magyarországot valamiféle disztopikus diktatúraként jelenítik meg” 

– véli Stephen Sholl.

Stephen Sholl az MCC Építészet Műhelyének vendégoktatója. Jelenleg a Virginia Tech School of Public and International Affairs MA hallgatója. 2021-ben a Hungary Foundation és az MCC közös ösztöndíjprogramjának, a Budapest Fellowship Program ösztöndíjasa volt. A washingtoni és brüsszeli tanulmányai és munkája során tudományos kutatásainak nagy részét a transzatlanti kapcsolatokra és Közép-Európára összpontosította, első diplomamunkáját az emlékezetpolitika magyar külpolitikára gyakorolt hatásairól írta. A Budapest Fellowship Program keretében a Nemzeti Emlékezet Bizottságánál kutatott a magyarországi kommunista időszakról. Korábban a Kenti Egyetem Brussels School of International Studies képzésén szerzett MA diplomát nemzetközi konfliktus és biztonságpolitikai tanulmányok szakon, valamint előtte BA diplomát történelemből a Freed-Hardeman Egyetemen.

Luke Larson, a Budapest Fellowship Program tagja az MCC-t egy konzervatív intézménynek tekinti, amely platformot biztosít a konzervatív gondolkodók számára, s mint fogalmaz, ez ritkaság a modern Európában. 

Nem látok olyan jellegű problémákat az MCC esetében, mint a fent említett úriember, hanem egy intézményt látok, amelynek van jövőképe, s bizonyos nézőpontokat hirdet. Sőt, azt látom, hogy a Magyarországot és az MCC-t propagandával vádoló médiumok inkább maguk működnek az említett módokon, ugyanis ezek olyan intézmények, amelyek egyértelműen baloldali nézeteket hirdetnek” – fogalmaz Larson. Hozzáteszi:

nekem erősen úgy tűnik, számukra az MCC valódi bűne nem az, hogy nézőpontot hirdet, hanem az, hogy az általa hirdetett nézőpont konzervatív”. 

Larson szerint egy olyan korszakban, amelyben az akadémiai és kulturális intézmények általában balra hajlanak, egy olyan szervezet, mint az MCC – amely egy konzervatív jövőképet kínál – fenyegetést jelent erre a dominanciára. 

Az elmúlt három évben Magyarországon éltem, és számos – a magyar politikával kapcsolatos – témában publikáltam cikkeket. Soha egy percig sem féltem attól, hogy Magyarországon vagyok. Konzervatívként otthon éreztem magam az MCC légkörében, ugyanakkor sosem féltem kérdéseket feltenni. Talán ha nem lennék konzervatív, másképp éreztem volna magam, valahogy úgy, ahogy általában a konzervatív hallgatók rendszeresen érzik magukat az Egyesült Államok egyetemein” – fogalmaz lapunknak a volt ösztöndíjas.

Larson kiemeli: az MCC szívesebben fogadja a nyílt vitákat és a nézetek széles skáláját, mint a legtöbb amerikai egyetem, amelyek professzorai túlnyomó többségben a Demokrata Párti szimpatizánsai. „Az MCC még olyan – kevésbé szimpatikus médiumokból is – meghívott riportereket, mint a Vice és a New York Times. 

Tapasztalataim szerint az MCC hallgatói köre ideológiailag nem homogén.

 Nem ritka, hogy az MCC hallgatói baloldali nézeteket vallanak, és helytelenítik a jelenlegi kormányt” – jegyzi meg.

Larson lapunknak elárulta, az MCC munkatársai mindig odafigyeltek a munkájára, és ezért hálával tartozik nekik. Felfigyeltek a megjelent cikkeire, népszerűsítették azokat, segítettek az interjúkhoz való kapcsolatteremtésben, értékes bepillantást nyújtottak Magyarország kulisszái mögé, illetve segítették őt újságírói, kutatói és szakmai fejlődésében. 

Az lehet, hogy az MCC nem feltétlenül részesítene előnyben egy kritikai alkotást, de úgy gondolom, abszolút elismerik a gondolkodók jogát, hagyják, hogy kifejtsék véleményüket, különösen, ha őszintén és árnyaltan teszik mindezt” – szögezi le Larson.

Luke Larson a Budapest Fellowship Program tagja. A Minnesota State University nemzetközi kapcsolatok szakán végzett 2017-ben, majd teológiát hallgatott a University of Saint. Thomas-on, mielőtt megszerezte az angol nyelvtanári képesítését. 2020-tól a Budapest Fellowship Programba való felvételéig angoltanárként dolgozott a kisvárdai Szent László Katolikus Gimnáziumban. Az ott töltött idő alatt lehetősége volt a nyelvtudását fejleszteni, ezért magabiztosan tud hétköznapi beszélgetéseket folytatni magyarul. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet kutatója. Kutatási témája a keresztény értékek helyzete a posztkommunista országokban.

Nyitókép: MTVA/Róka László

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
galancza-2
2023. szeptember 13. 20:33
benci különböző házasságok következtében éppen olyan elkorcsosult féreg mint eszter peti.
nyugalom
2023. szeptember 13. 16:40
Szégyellje magát ez a kis mitugrász, ezzel a névvel!
euphorbiapulcherrima
2023. szeptember 13. 16:17
Így lesz a "legnagyobb magyar" leszármazottjából a legkisebb "magyar".Nem vette észre a fiúcska, hogy a CEU helyett a MCC-be iratkozott be.
orokkuruc-2
2023. szeptember 13. 16:09
drogqueen 2023. szeptember 13. 15:48 .. neked a drog a melegbarnánk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!