Tragédia: lezuhant egy repülőgép a börgöndi repülőnapon, többen meghaltak (VIDEÓ)

2023. szeptember 10. 16:10

Bemutatórepülés közben lezuhant egy sportrepülőgép, két ember életét vesztette, többen megsérültek.

2023. szeptember 10. 16:10
null

Cikkünk folyamatosan frissül!

A börgöndi repülőtéren bemutatórepülés közben lezuhant egy sportrepülőgép. Információk szerint egy T–28 Trojan amerikai, dugattyús motoros katonai kiképző, felderítő és könnyű földi támogató repülőgépről van szó. 

Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője úgy tájékoztatott, hogy három tűzoltóautó tart a helyszínre, a helyszínen pedig már megkezdte a munkát a Székesfehérvári Tűzoltó Egyesület. A helyszínre időközben egy mentőhelikopter is érkezett. Értesülések alapján a repülőgép nagyjából kétszáz-háromszáz méterre zuhant le a parkoló autóktól, a pilóta és még egy személy valószínűleg életét vesztette.

A tragédia okairól egyelőre nem tudni. Az online elérhető METAR-adatok alapján a repülőtéren és környékén a baleset idején tökéletes időjárás volt, több mint 10 kilométeres látótávolsággal, tiszta égbolttal és napsütéssel. A repülőtér semmilyen figyelmeztetést nem adott ki a pilóták számára potenciális veszélyről.  

A repülőnap további programjait azonnal felfüggesztették a szervezők.

16:15: Videó a balesetet szenvedett repülőgépről:

16:25: Pilótahibára gyanakodnak a kollégák

A Mandiner által megkérdezett pilóták az első rendelkezésre álló információk alapján azt mondják, a pilóta hibája vezethetett a repülőgép lezuhanásához. Egyikük úgy fogalmazott, az egyébként rutinosnak számító pilóta túl alacsonyan kezdte meg a hurkot, ez vezethetett a tragédiához. A Mandiner hivatalos forrásból úgy értesült, hogy ketten elhunytak, 3 fő súlyos, 1 fő könnyű sérülést szenvedett. 

A FEOL tájékoztatása szerint a Trojan egy család autója csapódott be, két gyermek és két felnőtt sérült meg. A videót látva a lap által megkérdezett szakértők szerint esély sem volt a túlélésre. Azt írták, hogy nagy valószínűséggel túl alacsony sebességgel kezdte meg a manővert a két pilóta. A katasztrófavédelem mellett a Honvédség is a helyszínen van és segítenek a mentésben. 

17:04: Fényképen a becsapódást követő pillanat

A FEOL birtokába jutott felvételen a becsapódást követő pillanatok láthatók közelről. A helyszínről a mentőhelikopter hozta Budapestre a sérülteket. A pilótapáros a videón látható manővert már többször végrehajtotta, legutóbb szombaton a szegedi repülőnapon. Állítólag a balesetet az okozhatta, hogy túl alacsony sebességgel kezdték meg most Börgöndön a manővert. A Magyar Nemzet szerint két éve érkezett Magyarországra a most lezuhant North American Aviation T–28 Trojan, melyből csak ez az egy volt az országban. A Magyar Nemzet információi szerint a repülő mindössze pár száz méterre csapódott be a parkolótól. 

Fotó: FEOL

Nyitókép: FEOL

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jack Reynor
2023. szeptember 10. 20:35
"FEOL tájékoztatása szerint a Trojan egy család autója csapódott be" Egy autó csapódott be ezek szerint? Trojannak hívták a sofőrt?
coyote-0
2023. szeptember 10. 20:15
Az a kurva gravitáció!
Zsolakomarom
2023. szeptember 10. 20:13
Gecc, azzal a sarga Ancsaval repultem marciusban, ami belog a kepbe felul RIP
Galsó Atya
2023. szeptember 10. 19:56
Leszarom az élvezetből repkedő seggfejeket. Felgyújtottak egy kislányt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!