Kádár vagy Horthy ártott-e többet Magyarországnak?

2023. szeptember 08. 16:27

Nemcsak vér tapad a kezükhöz, hanem jóvátehetetlen morális károkat is okoztak.

2023. szeptember 08. 16:27
Nyáry Krisztián
Nyáry Krisztián
Facebook

„Az újból felgerjedt – felgerjesztett – Horthy-értékelés kapcsán tegnap arról beszélgettem valakivel, hogy Kádár vagy Horthy ártott-e többet Magyarországnak. Mivel őket kettejüket tartom a 20. századi magyar történelem legkártékonyabb szereplőinek, hajlamos lettem volna egyenlőségjelet tenni kettejük közé. De ez érzelmi válasz lenne, ráadásul a két korszak és benne Magyarország mozgástere sem összemérhető. Kádár például nem volt hatalomban világháborús időszakban – ezt önmagában nem lehet sem a rovására, sem a javára írni, pusztán adottság. Úgyhogy megpróbáltam egy kis táblázat segítségével összehasonlítani őket. Mint minden leegyszerűsítés, ez is torzít persze, és minden sorról lehetne írni egy monográfiát. (Írtak is többet.) Nem is véleménynek, inkább vitaanyagnak szánom. 

Így legalább van némi értelme a közénk dobott Horthy-konc csócsálásának.

(Azért őket tartom a legkártékonyabbnak, mert Szálasi vagy Rákosi ha mégoly bestiális politikai bűnözők voltak is, múló epizódok voltak a történelemben. Soha nem álltak mögöttük széles tömegek, és nem sokan gondolnak nosztalgiával véres politikai örökségükre. Kádár és Horthy sokáig voltak hatalmon, és nemcsak vér tapad a kezükhöz, hanem jóvátehetetlen morális károkat is okoztak, ők építették ki a meghunyászkodás és ügyeskedés, a kéz kezet mos kultúráját, amelynek hatásait a mai napig szenvedi az ország.)”

Nyitókép: Facebook

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
véna
2023. november 04. 20:24
2023. szeptember 08. 16:27-kor a mandíneren jött egy elmebeteg aki feltette ezt a kérdést. Érdemes lenne kőbe vésni eme történelmi pillanatot az utókornak, okulásképpen. beszarás
jostothu
2023. szeptember 10. 11:38
Azt megérteném, hogy otthon a feleségednek fejtegetnéd a faszságaidat négyszemközt, de mit akarsz a nyilvánosságban egy ilyen buta, végtelenül szubjektív, zagyva ostobasággal, ami ráadásul hazug is. Szegény pöcs, ebből akarsz megélni?
jostothu
2023. szeptember 10. 11:31
Nyáry te mekkora balfasz vagy.
angolpuska
2023. szeptember 10. 08:22
A műveletlenség kellemetlen , a félműveltség nagyon kártékony. Szerintem vonulj ki a közéletből és olvass sokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!