Orbán Viktor a baloldaliak célkeresztjében

2023. augusztus 15. 10:57

A baloldalon most nem legyőzni akarják Orbánt, hanem meg akarják érteni.

2023. augusztus 15. 10:57
G. Fodor Gábor
G. Fodor Gábor
Origo/888

„Érdekes fejleményeknek vagyunk tanúi. A baloldalon most nem legyőzni akarják Orbánt, hanem meg akarják érteni. (Csak zárójelben teszem hozzá, ha megfordították volna a sorrendet, először megérteni akarták volna és aztán legyőzni, talán ma előrébb tartanának). Szóval, az elmúlt fél évben három könyv is megjelent azzal a szándékkal, hogy na már most itt a megfejtés, megértettük Orbán Viktort.

Könyvet írt Orbánról Szelényi Zsuzsa, Stefano Bottoni és egy bookazine (magazin alakú könyv) formájában ugyanezt a célt tűzte maga elé Lakner Zoltán és szerzőtársa Tóth Ákos is. Egy a rendszerváltáskor még a Fideszben politizáló, majd Együtt-mozgalom alapító, CEU-s »demokráciakutató«, egy olasz-magyar történész és a baloldal liebling-elemzője, most főszerkesztő, illetve az ő szerkesztőtársa feszül neki a témának, hogy leírják, miért is van az, ami van.

A megértés szándékával könyvet írni legitim törekvés. A kutató meg akarja érteni a folyamatokat, feltárja a mélystruktúrákat, a sikerek és kudarcok mozgatórugóit, magyarázatát és így tovább. Szerencsés esetben többek leszünk általa, mert megértünk valamit a nagy egészből. Szerencsés esetben.

De elég csak egy pillantást vetnünk a címekre, hogy lássuk, itt más a helyzet. »Csak amit hallani szeretnél – Orbán és egy megvezetett ország«. »A szétzilált ország. Hogyan bontotta le Orbán Viktor a demokráciát?«. »A hatalom megszállottja. Orbán Viktor Magyarországa«.

A címek már megfejtések, de vajon megértések is?

Azt gondolom, hogy ezek a könyvek egy trauma termékei. Egész pontosan egy trauma feldolgozásának a melléktermékei.”

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
donciccio-2
2023. augusztus 30. 14:22
Érdekelne az eladott példányszám Jobber ezeket biztos nem veszi meg. A balos még nem olvas. Könyvet pláne. Ezt a bookazine-t vagy mit meg aztán végképp
Lakat1983
2023. augusztus 19. 12:09
Az ő traumájuk a mi vigaszunk. Le van szarva a balos "elit".
Akitlosz
2023. augusztus 15. 16:14
Ez a Gnóm Fodor sem orbánozik kevesebbet, mint a baloldal.
EX_Terminator
2023. augusztus 15. 15:35
Ahhoz agy is kell.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!