Republikon: Megőrizte előnyét a Fidesz-KDNP

2023. április 03. 07:52

A legfrissebb kutatás szerint a Jobbik bukta a legtöbbet az elmúlt egy évben.

2023. április 03. 07:52
null

Stabilizálódott a Fidesz-KDNP támogatottsága márciusban az előző hónapokhoz képest: a kormánypártok 34 százalékon állnak a teljes népesség, 47 százalékon pedig a biztos pártválasztók körében – közölte a Republikon Intézet friss kutatását a Telex. Az eredmények szerint az ellenzéki pártok közül Momentum 2-2 százalékponttal erősödött február óta: a teljes népesség körében 6 százalékon, a biztos pártválasztók körében 8 százalékon állnak az elmúlt egy hónapban.

Az MSZP és a Párbeszéd is 1-1 százalékpontot veszített támogatottságából a hónapban: az MSZP 3 százalékon és 5 százalékon, a Párbeszéd 1 százalékon és 2 százalékon áll. A DK továbbra is változatlanul 14 százalékon áll a teljes népesség körében, a biztos pártválasztók körében pedig 20 százalékon.

A Jobbik változatlanul 2 és 3 százalékon áll a teljes népesség és pártválasztók körében. Az LMP ebben a hónapban nem érte el a parlamenti küszöböt: a teljes népességben továbbra is 3 százalék támogatja őket, a pártválasztók 4 százaléka szavazna a pártra. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) mindkét csoportban 3-3 százalékon áll. A Mi Hazánk 1-1 százalékpontot erősödött: a teljes népesség 6, a pártválasztók 8 százaléka szavazna rájuk. A bizonytalanok aránya 31-ről 28 százalékra csökkent februárhoz képest.

A megkérdezettek 65 százaléka biztosan elmenne szavazni, amennyiben most tartanák a választásokat. 19 százalék mondta azt, hogy valószínűleg elmenne, 6 százalék, hogy valószínűleg nem szavazna, és 4 százalék biztosan nem szavazna.

A Republikon Intézet a 2022-es országgyűlési választások évfordulóján azt is megvizsgálta, hogyan alakult a pártok támogatottsága az elmúlt egy évben. Szerintük a Fidesz-KDNP veszítette a legtöbb szavazót, a biztos pártválasztók körében 9 százalékponttal csökkent a támogatottságuk, ám ettől függetlenül nagy eséllyel kormányon maradnának, ha most tartanák a választásokat.

Az elmúlt évben a DK 8 százalékkal erősebb a pártválasztók körében, mint egy évvel ezelőtt. A DK mellett egyedül az LMP tudott erősödni a választások óta eltelt időszakban. Az ellenzéki pártok közül

a Jobbik az elmúlt egy év legnagyobb vesztese,

3 százalékponttal csökkent a támogatottságuk a folyamatos belharcoknak és a kilépéseknek köszönhetően. Megjegyzik, figyelemre méltó a Mi Hazánk előretörése, tavaly áprilishoz képest 4 százalékkal erősödtek a pártválasztók körében, ami a Republikon szerint kibontakozó válsággal magyarázható. Az MKKP szintén kis mértékben erősödött az elmúlt évben.

A kutatás rámutat, a válságban megerősödő szélsőjobboldali erők és az újabb kétharmad okozta csalódottság következtében előkerülő protestszavazók és bizonytalanok

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
AyaHunasca
2023. április 03. 14:55
Én azt tanácsolom az ellenzéki érzelmű, liberális fiataloknak, hogy hagyják itt Magyarországot. Ne gyűlölködjenek, ne utálkozzanak. Énis ezt teszem. Én Hollandiába költözök. Csak Fideszes maradjon Magyarországon és akkor nekik is jó lesz, meg nekünk is :)
gyaloggos
2023. április 03. 10:16
EZ az ELLENZÉK még MEGSZORÍTANI SEM képes a FIDESZ-t, nemhogy legyőzni! EZEKKEL a jelenlegi ELLENZÉKI FIGURÁKKAL TUTI a FIDESZ -győzelem, csak az arány a kérdés!
JMoflicheque
2023. április 03. 09:06
Persze, hogy nem szerepel a listán a jobbik, mivel már átnevezték Lúzerek Pártjának őket.
kunfia
2023. április 03. 09:05
Meg kell törni a gonosz árdrágító sötétben bujkáló kereskedőket! A lítium és akkumulátor országa leszünk! A gaz nyugati és amerikai imperializmus folyamatosan hanyatlik. "RÁKOSI MÁTYÁS: A FORDULAT ÉVE" Orbán Viktor: "2019 a fordulat éve lesz" Rákosi: "MAGYARORSZÁG A BÉKEFRONT ERŐS BÁSTYÁJA" Orbán: " Magyarország a béketáborhoz tartozik"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!