Spanyolország
21:002024. július 14.
Anglia

Alapjogokért Központ: Brüsszel retteg a szuverenista erők megerősödésétől

2022. október 20. 15:07

A gázársapka nem lenne más, csak egy újabb szankció, amelyet piacszabályozó intézkedésnek próbálnak eladni – mondta Kovács István stratégiai igazgató, aki az energiaszolidaritás ötlete kapcsán feltette e kérdést: vajon melyik tagország vezetője adna át egyetlen köbméter gázt más államnak a saját készletei rovására?

2022. október 20. 15:07
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

A ma kezdődött európai uniós csúcson felvetődő elképzeléseket és javaslatokat értékelte mai sajtótájékoztatóján az Alapjogokért Központ. Kovács István stratégiai igazgató a tárgyalandó témák közül a gázársapkát emelte ki, amelyet bár piacszabályozó intézkedésnek próbálják eladni, de ez nem más,

mint egy újabb – kifejezetten az orosz gázra vonatkozó – szankció.

A javaslatról ráadásul már most lehet tudni, hogy hazánk mellett olyan tagállamok sem támogatják, mint Németország, vagy Hollandia. Kovács szerint beláthatatlan következményei lennének egy ilyen intézkedésnek.

A stratégiai igazgató arra is kitért, hogy már a javaslat bejelentésére elkezdett emelkedni a gáz ára, ahogy az Északi Áramlat megrongálása után is történt.

A Bizottság további javaslatai között szerepel az energiaellátás biztonságának erősítésére kitalált energiaszolidaritás, bár ennek még nem ismertek a részletei. „Ennek kapcsán a közös gázbeszerzés irányába kellene a tagállamoknak elindulniuk, amely viszont szembemegy az alapvető közgazdasági elvekkel, egy alapvetően elhibázott elképzelés” – értékelt Kovács István.

Morállal nem lehet fűteni

Emlékeztetett, hogy ugyanilyen próbálkozás volt a közös uniós vakcinabeszerzés, amelynek az lett az eredménye, hogy

a kontinens állampolgárai jutottak hozzá a legkésőbb és a legdrágábban a koronavírus elleni oltásokhoz.

Kovács ennek kapcsán kitért az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen vakcinabeszerzéssel kapcsolatos korrupciógyanús ügyére.

Kovács István az energiaszolidaritás kapcsán feltette a kérdést: „Vajon melyik tagország vezetője adna át egyetlen köbméter gázt más államnak a saját készletei rovására, amikor saját országának sincs elég. Ez is ellentmond a józan észnek. Morállal nem lehet fűteni” – jegyezte meg a stratégiai igazgató.

Kovács leszögezte: „a szankciós politika többet árt Európának, mint az oroszoknak. Ezt egyre többen ismerik fel, de csak Magyarország cselekszik, így nemzeti konzultáció keretében kérdezi meg az állampolgárokat az uniós szankciós politikáról.”

Kovács Attila európai uniós kutatási igazgató szerint a mostani válság kezelése a migrációs válság félrekezelésére emlékeztet. Akkor is a szolidaritás gondolata mögött akarták bevezetni a kötelező kvótát. Most ugyanez megy a szankciókkal. Felhívta a figyelmet, hogy

a szankciók bevezetése nem a tagállamok ötlete volt, ezt az Európai Bizottság elfogadtatta a tagállamokkal.

Felidézte, hogy a keddi európai parlamenti ülésen is ez volt a téma, de sajnálatosan a főbb politikai pártcsaládok vezetőinek szájából egyszer sem hangzott el a béke vagy a konfliktus tárgyalásos rendezésének lehetősége.

Változó európai közhangulat

Ugyanakkor kiderült, hogy az unió vezetői az olasz és svéd választások után erősen félnek a jobboldali, nemzeti-szuverenista erők megerősödésétől. Brüsszel már ezeket az országokat is a szőnyeg szélére állítaná, szerintük ugyanis

csak akkor működik a demokrácia, ha baloldali liberális erők kerülnek hatalomra a tagállamokban.

Ezt annak tükrében érdemes vizsgálni, hogy brüsszeli körökből egyre többen demokratikus ellenálló képességi eszközért kiáltanak.

„De itt most nem a gazdasági ellenállóképesség növeléséről van szó, hanem a választópolgárok akaratával szembeni ellenállásnak, akik nem a brüsszeli iránymutatásoknak megfelelő erőket tüntetik ki a bizalmukkal. Az európai politikai közhangulat kezd szembefordulni a Brüsszelben elvárt iránnyal, az európai politikai vezetők egyre inkább szembesültek azzal, hogy az uniós polgárok mást gondolnak, hogy ezt a mostani konfliktust hogyan kellene kezelni ” – mondta Kovács Attila.

Nyitókép: Ursula von der Leyen az Európai Parlament ülésén (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
USsange
2022. október 20. 21:35
"A gázársapka nem lenne más, csak egy újabb szankció, amelyet piacszabályozó intézkedésnek próbálnak eladni" Hirtelen picsaszabályzónak olvastam... :)
elfújta az ellenszél
2022. október 20. 17:53
Az EU maximálisan támogatja a másokkal szembeni szuverenista törökvéseket, például Ukrajnában, miközben elnyomja a saját birodalmon belül. Ez a birodalomépítés hagyományos eszköze, sohasem volt másként. Csak most a kedvünkért becsomagolják morális blablába szépen
kafabatka
2022. október 20. 17:49
Jön a brüsszeli "elkurtuk",és a többszöri kétharmados vereség.
libomobar
2022. október 20. 17:32
"Szombattól 16,7 százalékos kamattal jegyezhető állampapír" Államcsőd van, Csahos Papírkutyák! NEM JÖNNEK AZ EU-S PÉNZEK, ÖSSZEDŐLT A CIGÁNYPUTRI !!!!! :)))))))))) A Világhülyéje gazdád bebizonyította, h az EU NÉLKÜL SENKIK VAGYTOK ! Nem törlöm belétek a cipőmet, mert a vajdátok már kitörölte veletek a seggét. Sötétmagyarország, sötétpedofidesz ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!