Elfogadta az Országgyűlés az élelmiszerpazarlás csökkentését célzó törvényjavaslatot

2021. december 13. 18:27

Jövő májusra kellene elkészíteni az első élelmiszerhulladék-csökkentési tervet a legnagyobb élelmiszer-áruházaknak.

2021. december 13. 18:27
null

A jövő év májusának végéig kell benyújtaniuk a legnagyobb élelmiszer-áruházaknak az első élelmiszerhulladék-csökkentési tervüket – ezt a pontosítást fogadta el az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága hétfőn az aznap benyújtott, élelmiszerpazarlás csökkentését célzó törvényjavaslathoz.

Az agrártárca előterjesztését, az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről, valamint a kiskereskedelmi adóról szóló törvények módosítását kivételes eljárásban tárgyalja az Országgyűlés, így arról már kedden szavaznak a képviselők. A jövőben a legnagyobb élelmiszer-áruházak kötelesek lesznek 48 órával a minőségmegőrzési idő lejárata előtt az élelmiszerárut felajánlani az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft.-nek.

A változtatás azokat a kereskedőket érinti, amelyek éves nettó árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot.

Az érintett üzletek arra is jogosultak lesznek, hogy ezt az élelmiszert karitatív szervezeteknek ajánlják fel. A jogszabály célja ugyanis az, hogy a lejáratközeli áru a rászorulókhoz, és ne a kukába kerüljön. Ezen üzleteknek élelmiszerhulladék-csökkentési tervet is készíteniük kell, amit az Élelmiszermentő Központnak kell benyújtaniuk. Emellett ki kell nevezniük egy élelmiszermentési felelőst is. Bírsággal sújtható az, aki nem készít ilyen tervet vagy aki éves szinten több mint 2 százalékkal átlépi az élelmiszerhulladék tervezett mértékét.

Várhatóan a legnagyobb élelmiszerüzletek kiskereskedelmei adója is növekszik, az árbevétel 2,5 százalékáról annak 2,7 százalékára. A javaslat 2022. február 1-jétől lépne hatályba.

(MTI)

Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Attila

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
t34
2021. december 14. 18:00
Kósa Lajos édesanyja újból beáll a disznóbizniszbe?
Robur
2021. december 14. 03:57
Féreg orbán a benzinkutak után, most élelmiszert akar lopni.
Isten jobb keze
2021. december 14. 00:29
Élelmiszer pazarlás?? Hát persze hülye gyerek! Lézerjankó már évekóta mondogatja burkoltan, hogy meg kell szivatni a nagy multikat, akik olcsóbban tudják adni termékeiket mint a ge@i drága CBA! Kérdezem hogy kinek lesz az jó hogy a nagy élelmiszer diszkontok megszüntetik a pék termékeiket? 24-órás lejárat!!?? Kevesebb adót fognak fizetni, és esetleg több lesz a múnja nélkűli pékek, vagy át rakják őket árufeltöltőnek?!?! Akárhogy is itt senkinek járjól. Ilyen az amikor az agynélküli fideszes elkezd dolgozni, ill csinálni valamit! Ezzel nem csak ön magát szúrta tökön, de a vér fideszeseket is ! Ők sem tudnak már olcsó akciós pékterméket venni! Semjénzsótyikának a titkos buzinak meg az arca váljonle reggelre!
Agnieszka
2021. december 13. 21:48
Tejföl, mascarpone, ricotta sokkal tovább eláll hűtőben, felbontatlanul, mint a szavatossági ideje. A két utóbbiból tortakrémet szoktam kikavarni felvert tejszínnel, gyümölccsel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!