Köves Slomó: Mindig szükség van a bibliai alapértékek megerősítésére

2021. december 14. 17:21

„Kezd elfelejtődni, hogy a sok évezredes értékek – például az egyistenhit, a tízparancsolat – az európai civilizáció fontos értékei” – mondta az EMIH vezető rabbija.

2021. december 14. 17:21
null

Köves Slomó kiemelte: az egyházak feladata, hogy az értékek megerősítésén és a tanítások ismeretterjesztésén keresztül erőt adjanak az embereknek a nehéz időkben, ezért fontosak az ilyen nyilatkozatok. Emellett azonban fontos az is, hogy az egyházak vezetői, tanítói, papjai, rabbijai saját életükkel példát állítsanak, és megmutassák, hogy a boldogsághoz, jóléthez vezető út része a család, és mekkora öröm, amikor egy család „egészséges környezetben” gyermeket nevel – fűzte hozzá.    

Mint mondta, kezd elfelejtődni, hogy a sok évezredes értékek – például az egyistenhit, a tízparancsolat – az európai civilizáció fontos értékei.    

A rabbi örömét fejezte ki, hogy a teológiai kérdésekben sokéves vitát maguk mögött tudó egyházak megtalálják a közös értékeket, és összefogással megerősítik az embereket abban, hogy ezek az értékek a 21. században is fontosak. 

A MAZSIHISZ utólag bocsánatot kért egy mondatért

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a magyarországi egyházak múlt csütörtöki közös nyilatkozatával kapcsolatban a honlapján azt írta: „a szövetség neve is szerepel egy olyan nyilatkozat aláírójaként, amely az elidegeníthetetlen emberi méltóságot összeköti a férfiak és nők közötti házasság intézményével".

Az emberi lény méltósága feltétel nélküli, az emberek csoportját nem helyes tisztátalannak minősíteni, nem szabad megkülönböztetni és kriminalizálni orientációja, identitása, boldogságkeresése miatt – emelték ki, hozzátéve: az ilyen minősítések rombolják a társadalmi kohéziót. „A szándékunk ellenére, figyelmetlenül megbántott felebarátainkat megkövetjük, elnézésüket kérjük" – írta a Mazsihisz, amely a vonatkozó mondat értelmének átgondolását javasolja.

(MTI)

Fotó: Köves Slomó, Facebook

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
parrlev
2021. december 14. 19:20
A Tízparancsolat részben szélsőséges és rasszista: csak a felebarát elleni hamis tanúbizonyságot tiltja, a felebarát mellettit nem, a nem-zsidóval kapcsolatban lehet hamisan vagy igazan tanúskodni! Ez a visszataszító (Köves Slomó nomenklatúrájában ürülék-okádék) jelleg megjelenik a bírságoknál is: Lomnici Zoltántól bűzló LFB-on B.2007.V.467. A zsidóságnak ugyan olyan bűnei vannak, mint a náciknak: Jákob fiai Sekhem férfiait, Mózes Szihon, Józsué Jerikó és Jeruzsálem őslakosságát gyilkolta le, 1947-től sok tízez6er palesztint öltek meg, sok százezret elüldöztek földjeikről, házaikból! Otthonomban egyformán viselkedtek a piszkos fasiszta honvédség és nyilasok, az mocskos kommunista megszállók és a disznó zsidó ÁVH-ások.....
Akitlosz
2021. december 14. 19:12
"Mint mondta, kezd elfelejtődni, hogy a sok évezredes értékek – például az egyistenhit, a tízparancsolat – az európai civilizáció fontos értékei. " Az egyistenhit nem érték, hanem butaság és műveletleség. Aki járt iskolába ő tudja, hogy nagyon sok isten létezik. A tízparancsolat pedig nem európai, hanem egyiptomi találmány. A tízparancsolat az egyiptomi negyvenkétparancsolat zanzásított változata, mert a kecskepásztor analfabéta zsidók annyit is csak nehezen tudtak megjegyezni.
kòn bandi
2021. december 14. 19:03
Valami nem stimmel kedves Slomo Tudod olyan ferde "Csak kicsit hazudtam" Jaaa
tomtam
2021. december 14. 19:03
"az elidegeníthetetlen emberi méltóságot összeköti a férfiak és nők közötti házasság intézményével". Ez az állítás azért állja meg a helyét, mert felhívja a figyelmet a közösség fenntartásának etikai vonatkozásaira, azok pedig par excellence emberi értékek. Aki ezt képes végiggondolni, talál elég okot aggódni posztmodern világunkban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!