Fajtiszta kölyökvadmacskát mentettek a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban

2021. október 29. 15:23

A kölyök vadmacskára a Börzsöny egy zárt erdős, magas aljnövényzettel borított, a lakott területektől távol eső területén találtak rá.

2021. október 29. 15:23
null

Fajtiszta kölyökvadmacskát mentett a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Budakeszi Vadaspark – tájékoztatta a vadaspark pénteken az MTI-t.

Fajtiszta

Mint írják, a vadmacskakölyköt a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) területén találták. A legyengült állatot – befogását követően – a természetvédelem munkatársai a vadmacska-fajmegőrzési programban együttműködő partnerükhöz, a Budakeszi Vadasparkba szállították, ahol megkapta a szükséges állatorvosi kezeléseket és azóta probléma nélkül cseperedik. Az időközben elvégzett genetikai vizsgálat alapján bebizonyosodott: a kis kandúr fajtiszta vadmacska. A kölyök vadmacskára a Börzsöny egy zárt erdős, magas aljnövényzettel borított,

a lakott területektől távol eső területén találtak rá a DINPI munkatársai.

Az állat hangosan nyávogva, egyedül kóborolt az erdőben, ami a vadmacskakölykök esetében nem szokványos, ugyanis születésüktől számítva körülbelül 5 hónapos korukig anyjukkal és testvéreikkel maradnak, majd megerősödésüket követően válnak csak el egymástól. A kimerült, rossz állapotban lévő, akkor mindössze háromhetes kandúrt a DINPI természetvédelmi őre a Budakeszi Vadasparkba vitte.    

Mivel a vadmacska fajtisztaságát – többek között a fajra legnagyobb veszélyt jelentő hibridizáció, vagyis a vad- és a házimacska keveredése miatt – csak a külső jegyek alapján nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani, genetikai vizsgálatra volt szükség annak érdekében, hogy kiderüljön a fellelt állat fajazonossága. A viselkedésében, külsejében határozott vadmacska-jegyeket mutató állatról a genetikai vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy tisztavérű vadmacska – áll a közleményben.    

Budai-hegységben is felbukkantak

Mint írják, a Vadasparkban jelenleg elkülönített helyen, minimális humánkontakttal élő egyed további sorsáról – maradásáról vagy természetbe visszavezetéséről – a későbbiekben szakmai bizottság dönt, figyelembe véve a vadmacska-fajmegőrzési program céljait is. Az európai vadmacska (Felis silvestris silvestris) a Kárpát-medencében őshonos kisragadozó, hazánkban a fokozottan védett fajok közé tartozik. Magyarországon főként a Dunántúli- és az Északi-középhegységben, a Gödöllői-dombságban, a Mecsekben, a Villányi-hegységben, a Dráva mentén,

valamint az Alföld néhány ártéri erdejében találhatók meg egyedei.    

A faj egyedei az utóbbi években a Börzsöny mellett felbukkantak a Budai-hegység erdeiben is. A Budakeszi Vadaspark, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködésében, 2021 márciusában indult Vadmacska Fajmegőrzési Program célja a főváros közelében, a Pilisben, a Budai-hegyekben és Visegrádi-hegységben élő, genetikailag tisztavérű vadmacskák és a hibridek arányának megismerése, élőhelyük és viselkedésük pontos feltérképezése, hosszú távon pedig a fajmegőrzés – áll a közleményben.

(MTI)

Nyitókép: Facebook

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
quimby
2021. október 30. 01:29
Titukahhhh... :D
Vallasz Vilmos
2021. október 29. 23:16
Akkor itt az ideje kötelezni a kutyák gazdáit, hogy hívják be a kutyájukat mielőtt az üldözni kezdi a vadon élő állatokat. Pont ma láttam, hogy egy gazdi még biztatta is a kutyáját, hogy kergesse szét a fűben kaját kereső varjakat. A legtöbb kutya gazda azt gondolja, hogy a vadon élő állat nem olyan nagy "érték", mint az házi kutyuli, aki még a sötéttől is fél. Nekem is van kutyám legutóbb róka után ment volna. Állítólag intelligensek a kutyák, az enyém érti a nem szó jelentését. Nem megy a róka után, a macskákat szereti és nem ugatja a sötétet.
pandalala
2021. október 29. 22:41
nem "értem" én itt ezt a sok tudóst .... ;-) "Ha valami úgy hápog, mint egy kacsa és úgy néz ki, mint egy kacsa, akkor az minden bizonnyal egy kacsa." :p :D
békalepcse
2021. október 29. 19:48
Nekem volt egy igazi vadmacska barátom. Minden fajtajelleg meg volt rajta és a teste is hatalmas volt. 6,5 kiló volt és nem volt ellenfele a macskatársadalomban, a macskalányokért folytatott versenyben. Egy barátoméké volt, de ha lent voltam a tanyán, nálam kvártélyozott be. Akkora feje volt hogy kis tigrisnek is beillett volna. Pont ugyan úgy talált rá, ahogyan a cikkben le van írva, éhesen nyávogva lesoványodva tévedt be a batáromék házába, ahol befogadták, felnevelték. Rendkívüli macsek volt. Halála előtt utoljára még meglátogatot és annyira éreztette, hogy ez lesz az utolsó találkozásunk, hogy azt ember nem tudta volna érzékletesebben elmondani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!