Orbán és az újságos

2021. július 08. 10:37

Könnyű úgy csodát tenni, hogy annak a fele sem igaz.

2021. július 08. 10:37
Szele Tamás

„Csoda történt tegnap, csoda, kis magyar mirákulum, azonnal értesíteni is kéne a területileg illetékes püspökséget: Orbán Viktor kisétált a nép közé, látszólag minden különösebb felhajtás nélkül, benézett egy újságoshoz, és megtalálta az elveszett magyar sajtószabadságot. Hát könnyű úgy megtalálni, ha mi veszejtettük el, és könnyű úgy csodát tenni, hogy annak a fele sem igaz.

De most el kéne hinnünk a tegnapi videóját, különben megharagszik, összevonja szemöldökét, esetleg be is fonja, és hasonló borzalmak történnek. Arról van szó, hogy a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi újságíró-szervezet a minap, pontosabban hat napja, e hó másodikán felvette a magyar kormányfőt az általuk publikált listára, mely a „sajtószabadság ragadozóit” (Press freedom predators) sorolja fel. Nincsenek kevesen, 37 név szerepel az egyébként évente frissülő listán, amiről le is lehet kerülni akár – de európai politikus egy, csak egy van az idein, és az pont a mi miniszterelnökünk. Nem is esett jól neki. A többieknek sem: épp most érkezett a hír, hogy Pakisztán miniszterelnöke, Imran Khan is sérelmesnek találja a felkerülését, India miniszterelnöke, Narendra Modi nemkülönben. Lehet, hogy a többiek sem boldogok attól, milyen társaságba kerültek és miért, de ők elképzelhető, hogy nem olvasnak újságot, azért nem tiltakoznak. Orbán Viktor viszont olvas.

Ha tárgyilagosan nézzük a két próbavásárlást, mármint a Telexét korábban és Orbánét tegnap, azt látjuk, hogy az eredményük ugyanaz: már nincs egy tucatnyi olyan nyomtatott és kereskedelmi forgalomban lévő sajtótermék, amely kritikus lenne a kormánnyal. Merthogy tíz van, de egyszerre azt a tízet sem lehet megvenni, mikor egyik fogy el, mikor a másik: ami viszont nem az olvasói érdeklődés, az igény hiányát mutatja. A Mediaworksnek ezzel szemben hatvan erősen kormánypárti kiadványa jelenik meg, a KESMA-nak körülbelül ötszáz. A kormány ezzel szemben „ellenzéki médiatúlsúlyról” beszél, mert szerintük az ő kiadványaik „kevésbé olvasottak”. Ja, kérem: ha egyszer nincsenek tisztességesen megírva. Esetleg próbálják meg egy rendelet útján kötelezni is a népet, hogy olvassák a médiapari termékeiket, más megoldást nem látok. De az egész arra emlékeztet, mikor a farkas magyarázza a báránynak, hogy ne zavarja fel a patak vizét azzal, hogy iszik belőle.”

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1000bocs
2021. július 08. 17:24
Szele Tamáselfelejti kibontani a valóság minden részletét. Az ellenzéki média ugyanis nem lett betiltva, de a korábbi balos érdekeltségű tulajok fogták magukat és eladták jó pénzért, a többnyire veszteséges baos lapokat. Szele logikája szerint nem voltak tisztességesen megírva, elfogytak az olvasók. Egy szó mint száz, balosaink eladták a fenébe a médiájukat hisz a pénz azért felélhető, lehet kokócsíkot húzni belőle és röhögcsélve beszélni arról hogy egy balos önkormányzatis ha nem csinál a haveri visszaosztásokból százmillát évente, akkor az hülye. Csak oda futunk ki, hogy a balos pánzemberek nem akarták vfinanszírozni a gigntikus veszteséget termelő balos lapokat, a balos médiamunkás azonban elvárná hogy a társadalom őt bőkezűen tartsa el, attól van sajtószabadság. Egy balos médiamunkás nem akárki, ott kérem felfelé kell kerkedni a havi pénznek, az ő újságját stafírozza ki az a kormány amelyik ő vádolja korrupcióval:) Ez aranyos. Ez a természetesnek vett kettős mérce, ez a magasabbrendűségi komplexus, ez a nekünk jár, mi vagyunk a jobbak... Igazi balos hozzáállás.
egripeti77
2021. július 08. 15:42
Mivel nincs sajtószabadság, gondolom, ez a cikk sem létezik, csak álmomban kommentelek hozzá, vagy Szelét már el is vitte a gondolatrendőrség, épp most verik a Kozma utcában. Emellett gondolom a Szigony utcai újságosnál kiválasztott sajtótermékek sem léteznek, csak gyorsan nyomtattak pár lapot, hogy úgy tűnjön mintha...
kispufi
2021. július 08. 15:41
na azt az ötszáz kesma-lap hogy jött ki, baszodalássan. bár a négymillió éhező magyarral is már jót számháborúztatok, de én nyertem, mert rámutattam, hogy négymilliárd az.
Anti Bolsevista Comité
2021. július 08. 15:29
"már nincs egy tucatnyi olyan nyomtatott és kereskedelmi forgalomban lévő sajtótermék, amely kritikus lenne a kormánnyal. Merthogy tíz van, de egyszerre azt a tízet sem lehet megvenni" Azt a kérdést miért nem teszi fel, hogy miért csak ennyi van? Miért adta el a (Szabad Nép)szabadságot az MSZP? És ha eladta, miért nem vette meg Ferenc testvér? Ki tiltja meg, hogy az állítólag óriási ellenzéki többség lapokat alapítson? Melyik jogszabályunk? Ja hogy egyik sem? És ráadásul a kormány még az őt gyalázó aljasan hazudozó ellenzéki lapokban is hirdet? Akkor meg mit panaszkodnak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!