Németországból hívna rabbit a Mazsihisz vezetése

2020. december 18. 07:00

Információink szerint nem aratott osztatlan sikert a Heisler András elnök által felvezetett ötlet. Sőt, tovább éleződik az ellentét a hitközségi szövetség világi és vallási vezetése között.

2020. december 18. 07:00
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Újabb fejezetéhez érkezett a Mazsihisz világi vezetése és a rabbikar közötti vita. Heisler András elnök ugyanis a hitközségi szövetség hétvégi közgyűlésén bejelentette, tárgyalás kezdődött egy Németországban élő, 35 éves rabbival az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) zsinagógája vallási vezetői posztjának betöltéséről. Az online megtartott, a közösségi médián keresztül közvetített beszámolóban elhangzott, hogy a rabbi Izraelben született,

az anyanyelve angol, de a magyar nyelv elsajátítását egy éven belül vállalja.

Információink szerint a bejelentés nem kis ellenérzést váltott ki a (virtuálisan) jelenlévő rabbik körében, nemtetszését fejezte ki mások mellett Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija, volt országos főrabbi is. A Mazsihisz honlapján elérhető közlemény szerint a tiltakozók alapvetően nem a külföldi rabbit bírálják, hanem a „magyar rabbikat védik, utóbbiakat kellene előnyben részesíteni, azokat, akik az itteni rabbiképzőben végeztek és jártasak a neológiában”.

Többen szóvá tették azt is, hogy egy ilyen súlyú kérdésben előbb a rabbikarnak kellene döntenie, csak azt követően tárgyalni az érintettel.

Heisler úgy reagált, a világi vezetés nyitott a párbeszédre.

Feszültséget okozott az is, hogy a Mazsihisz vezetése kizárta a közgyűlésből Róna Tamás főrabbit, ezt többen szóvá is tették. Ahogy arról lapunk is beszámolt: Heisler és Róna között addig fajult a vita, hogy a Rabbitestület vezetőjének az elnök egész egyszerűen felmondott, úgy, hogy a rabbikar ezt ellenezte. Róna a testületi tagoknak írt levelében mostani Kunos Péter ügyvezető igazgatóra utalva úgy fogalmazott, „sötét diktatúrákat idéző arcátlan hozzáállás, hogy a közgyűlés megkezdése előtt negyed órával közli az ügyvezető, hogy nem tekint közgyűlési tagnak”.

Megírtuk: Róna vezetésével új zsidó vallási egyesület alakult, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület, azaz ZSIMA. Az alapító szerint alapvetően a koronavírus-járvány miatti hitéleti és vallási passzivitás felszámolásán, a közösségi élet megerősítésén fognak dolgozni a reményeik szerint egyre bővülő csapattal. Ugyanakkor a vallási tevékenység mellett minden olyan nevelési, oktatási, kulturális, sport, szociális és karitatív tevékenységet is felvállalnak és támogatnak, amely „harmonikussá és prosperálóvá teszi a többségi társadalom és a zsidóság együttélését”.

A hivatalos közleményben szerepel továbbá az is, hogy az „esetlegesen nem mindenben körültekintően vagy kellő potenciállal biztosított” finanszírozást igazságosabbá tennék, az elmúlt évek során a neológiától különböző okokból eltávolodó szervezetekkel való viszonyt pedig rendeznék. Felvetésünkre Róna Tamás elmondta, itt elsősorban a Mazsihiszből korábban kivált, Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközséggel, valamint

a chabad mozgalmat képviselő Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel való viszony javítására gondolnak.

A főrabbi azóta úgy nyilatkozott, hogy „ha a szervezet a formáját tekintve előre tud lépni, akkor az bizonyosan a munkánkat is könnyíteni fogja”. Ezzel az egyházi státusz elérésére utalt, amihez ugyanakkor a hatályos törvények szerint még mindenképp többéves működésre van szükség. Mindazonáltal információink szerint a Mazsihiszhez tartozó rabbik közül már többen is felkeresték a ZSIMÁ-t.

nyitókép: A szervezet újraválasztott elnöke, Heisler András a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) tisztújító közgyűlésén a Mazsihisz fővárosi székházának dísztermében 2019. május 12-én. (MTI/Soós Lajos)

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cactusa
2020. december 21. 11:46
Nem értem, miért olyan érdekes ez és hogy miért akkora probléma, amikor a másik zsido felekezet is külföldi vallási tisztviselőket is alkalmaz. Szívesen olvasnank hasonlo elemzéseket a katolikus és a protestáns, valamint a Hit Gyülekezete hazatájáról is.
satman11
2020. december 19. 19:01
A hagyományok szerint csak volt munkásőr jöhet számításba...
Senki Alfonz
2020. december 18. 14:55
Csak arra vigyázzanak nagyon, hogy legalább zsidó legyen!!!!! Mert a miskolci főrabbinál ezt nem sikerült elérni, bebizonyítani!!!
Bell & Sebastian
2020. december 18. 14:50
A neológia speciálisan magyar, nemzeti, és felvállalta az együttélést a többségi kereszténységgel. Mindezeken felül belügy, semmi közöm hozzá, ki a főrabbi mindaddig, amíg ezt tartják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!