AZ OSZSZ Ádert kéri, hogy ne írja alá az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt!

2020. október 09. 21:37

Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége szerint a törvény sérti a szabad munkavállalás jogát.

2020. október 09. 21:37

Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége (OSZSZ) is azt kéri a köztársasági elnöktől, hogy ne írja alá az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt. A szövetség az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: a négy orvosképző egyetem szakszervezeteit tömörítő OSZSZ levelet írt Áder Jánosnak, ugyanis véleményük szerint az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény alaptörvény-ellenes. Egyrészt sérti a szabad munkavállalás és vállalkozás jogát, másrészt megtiltja, hogy munkavállalók és érdekképviseleteik megállapodjanak a munkáltatóval.    

Megjegyezték ugyanakkor, az alaptörvényben szerepel, hogy a munkaadók és munkavállalók megegyezhetnek és kollektív szerződést köthetnek. „Ezért az egészségügyi szolgálati törvény olyan súlyosan sérti a magyar munkavállalók alapjogait, amire régen nem volt példa” – fogalmaztak. Kiemelték, az OSZSZ – hasonlóan a többi érdekképviselethez – mindössze három órát kapott egy olyan törvény véleményezésére, amely a gyógyítás humánumától messze álló, a fegyveres erők szolgálati jogviszonyához hasonlatos. A szövetség szerint a jogszabály elfogadtatásának időzítése sem szerencsés, mert az egészségügyi és egészségügyben dolgozókat az egyre súlyosabbá váló járványhelyzetben végzett munkájukban megzavarja, hogy egzisztenciájukat veszélyben érzik. Fontosnak tartják, hogy az elfogadott jogszabály nem alkalmas az egészségügy teljes területének a szabályozására, hiszen több speciális ága van, ahol további feszültségeket kelt.

Ilyen például az egészségügyi felsőoktatás is – jegyezték meg, hozzátéve: az OSZSZ ezért kéri a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvényt. Korábban a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) és a Liga Szakszervezetek is azt kérte az államfőtől, hogy ne írja alá a parlament által elfogadott, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt.

(MTI)

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vir.Hungaricus
2020. október 14. 07:43
Időközben a zavarosban voltam kénytelen halászni, így csak most... Mindenre nem tudok válaszolni, csak ennyire: 3. Szerintem az ún. Kényelmi szempont egyáltalán nem lebecsülendő. Biztosan sokan vannak, akik ingáznak, de ugye nem a fekete vonatra gondolt. Értelmiségiek közül hányan is ingáznak parancsra? Természetes elvárás, hogy az orvos igen magas SZAKMAI elvárásoknak feleljen meg - ehhez hozzátartozik a regenerálódás, uram bocsá’ a családja körében. Az orvos meg mindig - egyre kevésbé - nem csak egy szaki, hanem valamennyire művész, egy szabad gondolkodó. A terepzubbony, a katonásdi nem fér össze az orvosi világgal (nyilván vannak katonaorvosok is - minden szakmában vannak átmenetek egy másik szférába). Megalázó, hogy az orvosokat kvázi beöltöztetik, míg hozzájuk mérhető másik szakmai közösséget egyet sem. Sehol a világon nem hallottam ilyenről. Na jó, a fejlett világban. Észak-Korea... 4. Nem vagyok a hálapénz híve, viszont semmi nem fehér- fekete, minden rosszban van valami kedvező is. Szerintem valamilyen szinten, mértékig van teljesítmény fokozó hatása. Az új rendszerben semmi ilyent nem látok. Ha nagy nehezen esetleg megoldanák (???) a több szakvizsga, PhD, oktatás stb elismerését, meg messze nem elég. Persze lehet egy meseszerű környezetet vizionálni, melyben a pénz nem számít. Réztábla a kapu alatt. A világ nem ilyen. Ettől az orvosok összességükben meg mindig a társadalom legaltruistább szegmensei között vannak.
Vir.Hungaricus
2020. október 11. 15:28
Néhány rövid reflexió: 1. Óhatatlan, hogy a helyzetre rárepülnek a politikai bajkeverők. Őket le kell választani, még ha nehéz is. 2. Nyilvánvalóan nem elfogulatlanok a MOK, stb. szervezet vezetőségei sem. Sajnos nagy az orvostársadalom felelőssége ebben, most viszont a jelenlegi garnitúra képviseli őket vagy senki. Remélem, most sokan ráébrednek az önszerveződés jelentőségére. Azt azért ne felejtsük el, hogy a törvényt nem a kamara fogadta el, hanem a parlament. 3. A vezénylésről szögesen ellentétesen gondolkodunk. A társadalom mérnökök szívesen tologatnak embereket a faburkolatú irodáikból, mint bábukat. Mindig nemes cél érdekében. A bábuk sajnos másként gondolják, én biztosan. Mondhatja, hogy ez személyes gyengeségem, de még szemtől szembe senkivel nem találkoztam, aki ezt elfogadná. Rövid távon át lehet ez erőszakolni, de nem biztos jó ötlet a legképzettebb értelmiségi csoportot bunkósbottal terelni. 4. A hálapénz rendszertől szabadulni kell, egyértelmű. Volt azért egy előnye, a teljesítményre sarkallt - meg ha nem is mindenütt igazságosan. A teljesítményre ösztökélés teljesen hiányzik az új rendszerből. A főnökség általi 20% értékű minősítés ezt nem pótolja. Az átkos rezsim is emiatt bukott meg végső soron - a teljesítmény kényszer hiánya miatt. Ez pedig óriási veszély rövid távon is, az egészségügy kapacitása értékelhető módon csökkenhet.
Vir.Hungaricus
2020. október 10. 17:10
Értékelem, hogy ilyen kiterjedten foglalkozik az én személyiségemmel, a hibáinak, de ezzel tereli a diskurzust. Nem én vagyok ebben a történetben a fontos, hanem az általam felvetett problémák. Ön ezekre a válasszal nem siet, az én vélelmezett hiányosságaimat boncolgatja. Önnek mit se számít, hogy több ezer orvos, több tízezer szakdolgozó hogyan fogadja, hogy márol holnapra lényegében rendőrökkel, katonákkal kerültek egy besorolásba. Tisztelem őket, de az egészségügyiek nem ilyen életformát választottak, az én környezetemben élők biztosan nem. Azért tudom, mert foglalkozom az üggyel, ugyanis nem szeretném, ha a munkatársi közösségünk szétesne (Ön szerint persze a profit miatt ...). Ön azt mondja, az Ön elhivatottságába beletartozik, hogy parancsra, 10 nap alatt elhagyja a családját, életformáját, akár két évre, mert valahol az országban igény mutatkozik a munkájára. Szívesen olvasnám a történetét, példamutatását.
rókabácsi
2020. október 10. 10:34
na ilyen a magyar szuper szarszervezet! amit követelnek, ha megkapjál már nem kell!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!