Szakértő: a következő néhány hétben nem fog jelentősen nőni a fertőzöttek száma

2020. július 27. 09:20

A szennyvízből vett minták alapján.

2020. július 27. 09:20

A következő néhány hétben nem várható, hogy az aktív koronavírusos esetek száma megnő – mondta Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vízhigiénés vezető szakértője hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A szakértő elmondta, a szennyvíz vizsgálata májusban, vagyis a járvány lecsengésének időszakban kezdődött meg először Budapesten, majd minden megyeszékhelyen.

Azóta hetente egyszer vesznek mintát a szennyvízből, hogy a koronavírus örökítő anyagának mennyiségéből következtessenek az átfertőzöttségre – tette hozzá. Ismertette: a nemzetközi tapasztalatok szerint ha a szennyvízből vett minták emelkedést jeleznek, akkor ezt 4-10 nappal, esetleg két héttel követi az aktív esetek számának emelkedése. Bár a szakemberek szerte a világban megosztják egymással a saját méréseik eredményét, a környező országokban nem ellenőrzik a szennyvizet, így adatok sincsenek – mondta Vargha Márta.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2020. július 27. 10:29
Pont ezért jelöltem meg a konzultációs íven nemmel azt a válasz lehetőséget hogy fenn kell e tartani a járványkészültséget, mert más módszerekkel ez olcsóbban megvalósítható. Amikor a spanyol példáról olvastam, hogy már régebbi szennyvízmintában is ki tudták mutatani, azonnal világis lett, hogy ez egy mindennél pontosabb mérési lehetőség.
3M..
2020. július 27. 09:56
Ez nagyszerű hír, mivel ez esetben el lehet törölni a korlátozásokat. Szebb Jövőt!
h040183
2020. július 27. 09:45
Ez igen, erről még nem is hallottam (ami jelentheti azt, hogy én vagyok tájékozatlan), mindenesetre megnyugtató, hogy Magyarországon ezt mérik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!