Részleges napfogyatkozás lesz június 21-én

2020. június 11. 20:58

A jelenség Magyarországról is látható lesz.

2020. június 11. 20:58

Egy nappal a nyári napfordulót követően, jövőhét vasárnap, június 21-én gyűrűs napfogyatkozás lesz megfigyelhető Közép-Afrika, Délkelet-Európa és Ázsia területéről – írja a 24.hu az IFLScience-re hivatkozva.

A jelenség Magyarország keleti és délkeleti részéről is látható lesz.

A gyűrűs napfogyatkozás azt jelenti, hogy a Nap látszólagos mérete nagyobb, mint a Holdé – ennek oka, hogy a Hold ilyenkor viszonylag távol jár a Földtől – így az esemény során még a napfogyatkozás csúcsán is látható a napkorong széle.

Magyarországról nem a teljes folyamat, mindössze részleges napfogyatkozás lesz látható. Ezt az érdeklődők a Nagyatád-Kiskunlacháza-Üllő-Visonta vonaltól délkeletre figyelhetik majd meg a reggeli és délelőtti órákban. Egyes területeken így sem biztos, hogy szabad szemmel látható lesz majd. Figyelem: a megfigyelés megfelelő védőfelszerelés hiányában súlyos szemkárosodást okozhat!

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blondiner
2020. június 14. 13:07
Mint minden, ez is Orbán-basi tehetségtelenségét mutatja: tíz éve építi a diktatúrát, de még nincs kész. Napfogyatkozást is csak részlegeset tud intézni - igaz, pandémia van. Nincs egy nyomorult fekete ruhás antifánk se, akivel bekerülhetnénk a hírekbe. Nincs egy darab fekete ruhás fasisztánk se, akivel bekerülhetnénk a hírekbe. Ország az ilyen? :D
sagirdilsiz
2020. június 12. 10:43
- Kapitány a hadnagynak: Miként tudja, holnap napfogyatkozás lesz. Ez nem mindennapos jelenség. Reggel öt órakor vezényelje ki az embereket terepruhában a gyakorlótérre. Tanúi lehetnek így ennek a jelenségnek, és ugyanakkor én a szükséges felvilágosítást is megadom. Ha esik, semmit nem lehet látni. Ez esetben hagyja az embereket a kaszárnyában. - Hadnagy az ügyeletes őrmesternek: A kapitány parancsára holnap reggel ötkor, terepruhában napfogyatkozás lesz. A kapitány az ezzel kapcsolatos felvilágosításokat a gyakorlótéren adja meg, ami nem mindennapos jelenség. Ha esik, semmit sem lehet látni. Ez esetben a jelenség a szobában zajlik le. - Ügyeletes őrmester a káplárnak: A kapitány parancsára holnap reggel ötkor megkezdjük a napfogyatkozást a gyakorlótéren. Az emberek terepruhában legyenek. A kapitány a szükséges magyarázatokat erre a ritka jelenségre vonatkozóan a szobában adja meg. Ha véletlenül esne, az nem mindennapi jelenség. - Káplár a katonáknak: Holnap reggel öt órakor a kapitány napfogyatkozást rendez terepruhában, a szükséges magyarázatokkal, a gyakorlótéren. Ha véletlenül esne, a ritka jelenség a szobában zajlik le, ami nem mindennap történik meg. - A katonák egymás között: Holnap reggel nagyon korán, öt órakor, a nap a gyakorlótér fölött eltakarja a kapitányt a szobában. Ha véletlenül esne, ez a ritka jelenség terepruhában zajlik le, ami nem mindennapos esemény. Szecskó Tamás: A kommunikáció társadalmi hatásai
yanoo
2020. június 12. 04:52
Na, Orbán ellopja már a Napot is. Lehet menni dudálni 21-én.
Hesperia
2020. június 12. 01:36
Nem inkább Apokalipszis? (nem zárnám ki)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!