ITM: A klímavédelem a gazdasági növekedést erősíti

2020. január 13. 10:19

Kaderják Péter államtitkár elmondta, a klímavédelmi célokat úgy kívánják megvalósítani, hogy közben fenntartják a gazdasági növekedést.

2020. január 13. 10:19

A klímavédelem nem ellentétes a gazdasági növekedéssel, hanem  egymást erősítő célok – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán. Kaderják Péter kiemelte, hogy a klímavédelmi célokat úgy kívánják megvalósítani, hogy közben fenntartják a gazdasági növekedést.

A kormány középtávú tervei között szerepel, hogy 2030-ra növelje Magyarország energiafüggetlenségét, vagyis mérsékelje a magas import kitettséget, amely a földgázból 80 százalékos, a kőolajból 90 százalékos, a villamos energiából 30 százalék fölötti. A megmaradó importigényt pedig minél több forrásból, minél megbízhatóbban szolgálja ki – mondta.

Az államtitkár elmondta: a villamos energia szektorban a fő cél az, hogy 2030-ra a termelés 90 százaléka karbonsemlegessé váljon a paksi kapacitások pótlásával és a megújuló energiatermelés folyamatos növelésével. A földgáz tekintetében pedig a fogyasztás csökkentését szeretnék elérni.

Az intézkedések célja, hogy 2030-ra Magyarország teljes üvegházhatású gázkibocsátása az 1990-es bázisévhez képest 40 százalékkal csökkenjen, a megújuló energiafelhasználás pedig a jelenlegi 13 százalékról 21 százalékra emelkedjen – ismertette az államtitkár.

(MTI)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2020. január 13. 19:24
Örülök, a konstruktív hozzáállásnak ami pontosan megfelel a szakemberek korszerü véleményének. Az se mindegy miböl ered a gazdaság növekedése : Sok autobaleset is sok hasznot eredményez : Az autószerelönek, az orvosnak, a gyógyszeriparnak, stb.
zolizolizoltan
2020. január 13. 12:14
Valószínűleg Paks1 üzemeltetését meghosszabbítják 2032 után, mert a megújulók még nem lesznek képesek pótolni Paks1-et.
NDAP1945
2020. január 13. 11:59
Matolcsy György jegybankelnök szerint kudarcos a magyar lakáspolitika, minden jószándék fordítva sül el ezen a területen. Bevallották, mikor vallják be, hogy az egészségügy területén is ez a helyzet???
kunfia2
2020. január 13. 10:55
Nyakunkon élősködő bűnözőink meglátták a zöld mozgalomban a visszatérés lehetőségét,de a többség látja már,hogy szavaik mögött nincsenek érdemi lépések,azért mondják,hogy 2022 után is maradhassanak,azaz lophassanak tovább.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!