Március 13-án államfőt választ az Országgyűlés

2017. március 02. 15:00

Áder János és Majtényi László államfőjelöltek közül március 13-án választja meg az Országgyűlést azt, aki Magyarország következő köztársasági elnöke lesz.

2017. március 02. 15:00

Az Országgyűlés következő kéthetes ülésének utolsó napján, március 13-án választja meg Magyarország következő köztársasági elnökét. A házelnök – parlamenti honlapon elérhető – napirendi javaslata alapján a négynapos ülés kezdetén hangozhatnak el az interpellációk és az azonnali kérdések. A képviselők kedden a tervek szerint tizennyolc előterjesztésről szavaznak. Több nemzetközi szerződés kihirdetése mellett ekkor dönthetnek például a déli határzár szigorításáról, valamint a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánításához kapcsolódó törvénymódosításokról, illetve a jegybank 2015-ös tevékenységéről szóló beszámoló elfogadásáról.

A szerdai napirenden kizárólag az igazságügyi miniszter büntetőeljárásról szóló törvényjavaslatának általános vitája szerepel.

A parlament a jövő hét utáni hétfőn választhat köztársasági elnököt a következő öt évre. A Fidesz-KDNP Áder János jelenlegi államfőt jelöli a tisztségre, míg az ellenzék a Jobbik kivételével Majtényi László volt ombudsmant, az Eötvös Károly Intézet elnökét támogatja. Az államfőválasztás elején a két jelölt 15-15 percben felszólalhat. A képviselők ezt követően titkosan adhatják le szavazataikat. Az első forduló akkor eredményes, ha az egyik jelölt kétharmados támogatást szerez. Eredménytelenség esetén második szavazást tartanak, amelynek végén az a jelölt válik államfővé, aki – a voksok számától függetlenül – a legtöbb szavazatot kapta. (MTI)

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2017. március 03. 09:02
A mindig mosolygós bajszos pecás újrázik...
balbako_
2017. március 03. 07:35
Gratulálok Áder Jánosnak, aki másodszor nyeri el ezt a méltóságot. Gratulálok, mert eddig ő volt a legjobb remélem továbbra is így folytatja.
Akitlosz
2017. március 02. 18:43
Ez nem választás. A demokrácia semmibevétele. A szavazók 85,9%-a közvetlen államfőválasztást akar(t).
paraklétosz
2017. március 02. 16:27
Lesz majtényi síkfutás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!