Nem létező posztot töltött be egy fideszes képviselő

2015. január 21. 12:47

Úgy tevékenykedett Horváth István sertésügyi miniszteri biztosként 2013 februárjától több mint egy évig, hogy valójában csak 2014 augusztusában nevezték ki erre a tisztségre. A tárca szerint valójában miniszteri megbízott volt, ilyen titulust viszont nem ismer a törvény.

2015. január 21. 12:47

Még 2013. február 9-én, a VI. Mangalica Fesztiválon jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, hogy felkérte Horváth Istvánt, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnökét, hogy miniszteri biztosként felügyelje a sertésprogram végrehajtását. Horváth ezt követően számtalan alkalommal szólalt meg, szerepelt, tárgyalt illetve tett ígéreteket miniszteri biztosként. Ténylegesen azonban csak 2014. augusztus 15-én nevezték ki, nem pedig 2013 februárjában – írja a hvg.hu.

Mindez a szocialista Harangozó Tamás írásbeli kérdésre adott minisztériumi válaszból derül ki. Harangozó arról érdeklődött, hány miniszteri biztost nevezett ki a vidékfejlesztési tárca 2012 januárja óta.

A Földművelésügyi Minisztérium a hvg.hu megkeresésére azt közölte: Horváth István 2013 februárja és 2014 augusztusa között mégsem miniszteri biztos volt, hanem csak „miniszteri megbízott”, tevékenységét pedig térítésmentesen látta el. Csakhogy – mint arra a portál felhívja a figyelmet – a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény szerint nincs olyan, hogy „miniszteri megbízott”, a jogszabályban csak a „miniszteri biztos” titulus szerepel. Nem található az említett pozíció a tárca szervezeti és működési szabályzatában sem.

A hvg.hu megkereste Horváthot is, aki azt mondta az ügyről: papírja van róla, hogy Fazekas Sándor megbízta őt még 2013-ban a sertésprogram felügyeletével. Szerinte előfordulhat, hogy elvéthették a titulusát, vagy a sajtó érthette félre, de ha nem „bulvárkérdésként” kezelnék az ügyet, akkor inkább azzal foglalkoznának, hogy milyen munkát végzett.

Horváth István egyébként arról ismert, hogy még szekszárdi polgármesterként ő is szerepelt azon a hvg.hu által nyilvánosságra hozott hangfelvételen, amelyen a trafikok elosztásáról volt szó, és amely szerint politikai alapon oszthatták a nemzeti dohányboltok koncesszióit a városban. Korábban Hadházy Ákos volt fideszes szekszárdi önkormányzati képviselő nyilatkozott a lapnak arról, hogy a polgármester is szerepet vállalt a trafikok újraelosztásában.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
indiáner
2015. január 22. 23:49
Fazekas közben jóllakott óvodásként örül a jó termésnek. Ángyánnak igaza volt.
kjkj945
2015. január 21. 17:35
disznó mutyi.
Akitlosz
2015. január 21. 17:31
A lényeg az utalás folyószámlára rovat. Az bizonyára létezett, ha a poszt nem is.
küllő
2015. január 21. 16:17
Lopunk-csalunk-hazudunk. Fideszesek vagyunk !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!