Ötvenezer diploma kiadása maradt el a hiányzó nyelvvizsgák miatt

2014. január 29. 09:04

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kimutatása szerint mintegy ötvenezer felsőoktatási képzés zárult nyelvvizsga nélkül 2006 óta.

2014. január 29. 09:04

A szaktárca a sikeres záróvizsga után, a nyelvvizsga követelmények teljesítésének hiánya miatt oklevél kiadása nélkül zárult hallgatói képzések számát gyűjtötte össze a 2006-tól hallgatói jogviszonyt kezdők körében az alap– mester–, egyetemi, főiskolai, osztatlan és doktori képzésben.

A tárca kimutatása szerint a nyelvvizsga követelmények nem teljesítése elsősorban a vidéki felsőoktatási intézményekben jelent gondot. A Debreceni Egyetemen 4052, a Szent István Egyetemen 3579, a Nyugat-magyarországi Egyetemen 3222, a Szegedi Tudományegyetemen 2724, a Nyíregyházi Főiskolán pedig 2623 az érintett képzések száma.A fővárosban a legmagasabb, 2044 érintett képzés a Budapesti Corvinus Egyetemen van, amelyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem követ 1815-el. Az ELTE-n 1589, a Semmelweis Egyetemen ugyanakkor csak 730 ilyen képzést találtak.

Múlt héten jelentették be, hogy a kormány Diplomamentő programot indít, amely mintegy 10 ezer olyan fiatalnak segíthet, akiknek csak a nyelvvizsga hiányzik diplomához.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hihhaa
2014. január 29. 13:39
Szerintem logikusabb lenne felvételihez előírni a nyelvvizsgát, vagy akár a közép- vagy felsőfokkal ekvivialens érettségi rendszert kialakítani. (Ha már azt mondjuk, hogy ne menjen egyetemre, aki nem beszél idegen nyelvet.) Nyelvből érettségizni pedig ugye kötelező, így már a bekerüléskor garantálhatnánk a nyelvtudást igazoló papírost.. Úgy gondolom, hogy olyan tárgyakból, amelyek nem a tanterv részei, nem szerencsés követelményt előírni egy diplomához. A nyelvtudást a munkaerőpiac úgyis megméri, szóval inkább lehúzásnak érzem a kötelező nyelvvizsgát. Ezzel együtt egyszerűen nem bírom fölfogni azt, hogy hogy lehet ennyi diák ilyen felelőtlen. Azokról beszélek, akik már bekerüléskor tudták, hogy nyelvvizsga kell a kimenetnél, mégsem szerezték meg, hanem várnak, hogy valaki eltörölje a szabályt.
Akitlosz
2014. január 29. 13:04
Minek alkalmatlanok tömegeinek közpénzből diplomát adni? Szégyellje magát a kormány! Ugyan ki hiszi azt el, hogy ezek az emberek egyetemi szintű kiváló szakemberek éppen "csak" egy középfokú nyelvvizsgát képtelenek letenni, egy fél élet alatt sem?
feketemacska
2014. január 29. 11:09
Íme a liberális tanfüttyösök kiváló eredménye.A gyerekektől,az ifjaktól egyáltalán nem kell semmit követelni az iskolákban,elég ha néha bejár a gyerkőc.Nem szép dolog az sem,ha egy egytemet öt-hat év alatt be kellene fejezni. Mert sokan vannak oly kiváló anyagi helyzetben,viszont tehetséggel szorgalommal kevésbé megáldva,hogy rájuk meg kellett a követelményeket csorbítani. Sőt a minap hallottam.hogy a kulturkampf részeként meg kell valósítani,hogy MINDENKI egyetemre járhasson.Nem baj,hogy nem lesz munkája,de addig is ellődörög valahol.
Csigorin
2014. január 29. 10:44
Tovabba az egyetem az azert egyetem, hogy egyetemes (univerzalis) kepzest nyujtson. AZ addig rendben van, hogy van egy szak amin kikepzi az embert, de az is feladata hogy az egyetemes, tehat a mas teruleteken meglevo tudasat is legalabb az alapismeretekkel bovitse a delikvensnek. Ma, amikor mar az erettsegihez is kell egy idegen nyelv normalis szinten valo tudasa, szerintem egyaltalan nem tulzo ha egy egyetemi diplomahoz elvarnak egy nyelvvizsgat. Plane hogy csak kozepfokut.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!