OKSZ: Tönkremehetnek a kis élelmiszerboltok

2013. július 09. 14:22

Sok ezer élelmiszerbolt mehet tönkre a kistelepüléseken a trafikok megnyitása után, a csökkenő élelmiszerpiacon a kisboltok számára a legkisebb forgalomkiesés is végzetes lehet – hívta fel a figyelmet az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) keddi közleményében.

2013. július 09. 14:22

A trafikokban a cigaretta mellett az élvezeti cikkek teljes köre árusítható, ami a többi bolt számára újabb veszteség forrása, ez az új trafikrendszer súlyos hibája - közölte az OKSZ. A szervezet szerint a kistelepülések boltjai, és általában a kis élelmiszerüzletek kerülnek a legnehezebb helyzetbe. A szövetség kitért arra is: a trafikpályázati rendszer nem szabályozza a dohányboltok elhelyezkedését. A koncessziónyertesek egy része a trafik helyéül egy régi árusítóhely, élelmiszerüzlet szomszédságát választotta, ami lehet saját élelmiszerboltja is. Ezzel kettészakadt a kereskedők tábora, a trafikos árusítóhelyek jelentős versenyelőnyhöz jutnak.

Az új trafikrendszer ötezer új értékesítőhely belépését jelenti az egyébként is nehézségekkel küszködő fogyasztásicikk-piacon. Az OKSZ szerint már megfigyelhető az is, hogy a koncessziónyertesek szereznek trafikjuk szomszédságában üzlethelyiséget, ahol feltehetően élelmiszerboltot nyitnak. Végül ötezer trafik helyett rövidesen ötezer szatócsüzlet lesz – fogalmaz közleményében a szövetség. A szervezet felhívja a figyelmet arra is: a jogszabályok szerint az élelmiszerek árusításához megfelelő szakképesítés szükséges, és kérdéses, hogy ezzel minden trafikos eladó rendelkezik-e.

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2013. július 09. 22:59
Már tönkrementek. Legalábbis a nagyrészük. Az utóbbi két évben sok kis bolt tönkrement a környéken, köztük a feleségemé is. És ami az utóbbi 40 évben nemigen fordult elő - több kocsma is bezárt a környéken, korábban ez csak akkor történt, ha lebontották az épületet. Ez is jelzi, hogy már nagyon nagy a baj.
kjkj945
2013. július 09. 16:48
Posta, meg orvos sincs minden faluba. Ha a kis település kisboltja tönkremegy, majd a nép elcsámborog a szomszéd faluba vásárolni!!! Vihar egy pohár vízben és Elment Nárittyomba jeget aszalni !
egysegelem
2013. július 09. 16:42
Barmikor is lesz kormanyvaltas, az egesz ugynek egyetlen normalis megoldasa van a dohanypiac liberalizalasa, es szabad verseny kialakitasa. Ennyi. A piac az osszes most letezo es generalt problemat automatikusan megoldja, es a vevo jar majd jol vele.
radas
2013. július 09. 16:37
Az egész cikk tévedésre alapul.A DOHÁNYTERMÉKEKEN4%HASZNKULCS VOLT. Ezért a boltosok nem is nagyon törték magukat adohánycikkek forgalmazásáért Pláne, hogy az árút kp-ben kellett fizetni,és 7 napig,amíg jött az új árú,4%-ért nem törte magát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!