Nem lehet népszavazást kiírni a felcsúti stadionépítésről

2012. december 16. 19:40

A Kúria döntése szerint nem lehet országos népszavazást tartani a felcsúti stadion építéséről az MSZP által javasolt kérdés alapján.

2012. december 16. 19:40
A legfelsőbb bírói fórum honlapján olvasható december 10-ei határozat az Országos Választási Bizottság (OVB) egy hónappal ezelőtti döntését hagyta helyben. Ez ellen további jogorvoslatnak nincs helye.
 
A novemberben Mesterházy Attila szocialista pártelnök által benyújtott népszavazási kérdés úgy szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy 2014. december 31-ig állami finanszírozással Felcsúton labdarúgó-stadion ne épüljön?”
 
Az OVB azért utasította el a népszavazási kezdeményezést, mert álláspontja szerint az nem tartozik az Országgyűlés hatáskörébe. Az elutasítást november közepén a tíztagú bizottság hat tagja szavazta meg.
 
Az alaptörvény az országos népszavazás tárgyáról többi között kimondja azt, hogy csak az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozó kérdés lehet.
 
A népszavazási kérdés indítványozója az OVB döntése ellen a Kúriához benyújtott kifogásában többi között azzal érvelt: az Országgyűlés jogalkotási szempontból a kormány felett áll, a kormány által szabályozott bármilyen kérdéskört, társadalmi viszonyt, így a labdarúgást is magához vonhatja, arról saját belátása szerint dönthet.
 
Ezzel szemben a Kúria a kifogást elutasító határozata indoklásában azt emelte ki, hogy a magyar állam működése a hatalom megosztásának elvén alapszik, így az Országgyűlés nem áll a kormány felett. A törvényhozó és a végrehajtó hatalom elválasztása a hatáskörök megosztását jelenti, nem pedig hierarchikus alá-fölérendeltséget.
 
Ha a kormány hatáskörébe tartozó összes kérdés egyben az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésnek is lenne tekinthető, az a népszavazási kezdeményezés szempontjából kiüresítené azt szabályt, mely szerint az országos népszavazás tárgya csak az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdés lehet. A népszavazás a képviseleti hatalomgyakorlást egészíti ki. A népszavazás funkciójával lenne ellentétes, ha nemcsak a képviseleti hatalomgyakorlás, hanem a végrehajtó hatalomnak adott felhatalmazás teljesítése körében is érvényesülne ez a jellege - érvelt a legfelsőbb bírói fórum a felcsúti stadion építéséről szóló népszavazási kezdeményezés elutasításával összefüggésben.
 
A Kúria úgy ítélte meg, hogy egy ilyen kitágított értelmezés a közvetlen - népszavazás útján történő - hatalomgyakorlást az alaptörvényben foglalt kivételesség elvével ellentétesen tágítaná.
 
A felcsúti futballakadémia többmilliárdos nagyságrendű társaságiadó-kedvezményéről és a tervezett stadionépítésről az atlatszo.hu számolt be hónapokkal ezelőtt. Októberben Varga László szocialista országgyűlési képviselő felháborítónak nevezte az esetet és úgy minősítette: az Orbán-kormány „emlékművet” akar emelni magának Felcsúton.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pakura
2012. december 17. 10:06
Közpénzből a Közgéppel emlékművet építtetünk szeretett vezérünk, Orbán Viktor háza elé közpénzből! Emlékműveket normális helyeken csak az arra érdemes halála után szokták átadni. Remélhetőleg ez az elv ezúttal sem sérül.
HSL
2012. december 16. 23:40
csuda független a curia, ha az asszonyt a szájer k*rja
Akitlosz
2012. december 16. 22:38
"az Országgyűlés nem áll a kormány felett" Ez durva. Ezek szerint felelős kormány még látszólag sem létezik. De egyébként hülyeséget beszél a kúroda. A kormány vezetőjét az országgyűlés választja, és a rá vonatkozó törvényeket is az országgyűlés hozza, ráadásul bármikor leválthatja az országgyűlés a kormányt, így tényszerűen nem igaz, hogy az országgyűlés nem áll a kormány felett. Ha pedig mégis, akkor sürgősen változtatni kell a törvényeken. Elképesztő, hogy a kormány egy senkinek sem felelős önálló hatalmi ág legyen!
Akitlosz
2012. december 16. 22:33
Nyilván nem lehet megnépszavazni, hiszen az Felcsút belügye, kizárólag a helyi adókból épül, az országnak meg mi köze hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!