Továbbra is nullszaldós a Diákhitel Központ

2012. augusztus 16. 21:45

A Diákhitel Központ (DK) Zrt. 2012 első félévét nulla forint mérleg szerinti eredménnyel zárta. A társaság az első fél évben 10 milliárd forint összegű hitelt folyósított; ősztől a Diákhitel 2-vel bővül a hallgatói hitelrendszer – derül ki a társaság fél éves beszámolójából.

2012. augusztus 16. 21:45

A hallgatói hitelrendszert működtető DK speciális hitelezési tevékenységet végez, alapítói szándék szerint nyereségcél nélkül működik. A társaság első fél évi mérleg szerinti eredménye nulla forint, míg tavaly az első fél évben 133 ezer forint volt.

A társaság piaci finanszírozású, a működéséhez szükséges forrásokat – állami készfizető kezességvállalás mellett – a pénz- és tőkepiacokról vonja be. A DK adósságportfóliója az első fél évben nettó 5,9 milliárd forinttal nőtt, az ezen felül szükséges finanszírozást ügyfelei befizetéseiből fedezte, így részben önfinanszírozó módon működött. Az ügyfelek visszafizetései az első fél évben 116 százalékban fedezték az új hallgatói hitelfolyósításokat.

A jelentés kiemeli, hogy a DK üzleti környezetében fontos változás következett be 2012 januárjában a hallgatói hitelrendszerről szóló 1/2012 (I.20.) kormányrendelet elfogadásával, amely 2012 augusztusától meghatározza a társaság működését. Ennek keretében 2012 őszétől kibővül a hallgatói hitelrendszer, a 2001 óta folyósított szabad felhasználású Diákhitel 1 mellett elérhetővé válik egy új termék is, a Diákhitel 2.

A Diákhitel 2 kötött felhasználású hitel, amelyet képzési önköltség fizetésére kötelezett hallgatók vehetnek igénybe kizárólag képzési önköltségük fedezetére, maximum annak összegéig, közvetlenül a felsőoktatási intézménynek utalva. A Diákhitel 2 hitelfelvevői általános állami kamattámogatásban részesülnek, számukra a Diákhitel 2 kamata fix 2 százalék. Az ezen felüli tényleges hitelköltségeket a központi költségvetés fedezi. Az új konstrukció egyéb jellemzői nem különböznek jelentősen a Diákhitel 1 terméktől.

A hallgatói hitelrendszer működési alapelvei és a Diákhitel Központ nem nyereségcélú működési keretei nem változnak. A diákhitelezési rendszer finanszírozása továbbra is a pénz- és tőkepiacokról történik, jogszabályi alapú állami készfizető kezességvállalás mellett – olvasható a jelentésben.
 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
honphibu
2012. augusztus 16. 22:08
Zsír! Az "Adósítsuk el a következő generációkat!" program beindult! Margit? Nooooormális? Ellopta a jövő nyugdíjas generációjának pénzét. Most adósságba veri a fiatalokat. A nagy Semmire, mert se növekedés, se termelés, Matolcsy azon agyalog, hogy Ejrópának mit kéne csinálnia, ahelyett, hogy a lemondását fogalmazná...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!