Elégedett Csatáry merénylőjének lánya

2012. augusztus 01. 10:34

„Engem akartál megölni, de te döglesz meg!” – üvöltötte állítólag Csatáry László, amikor elé hurcolták merénylőjét a Gestapo emberei.

2012. augusztus 01. 10:34

Zsurovsky Zoltán 1944 őszén rálőtt Csatáry Lászlóra, aki a Városháza udvarán levő Palota moziból lépett ki, de elvétette – mesélte a Sme szlovák napilapnak a már elhunyt férfi egyik lánya. Hozzátette: „Édesanyja, az én egyik nagymamám, született Guttman Ida, zsidó volt, a férje viszont hívő katolikus. A nyilas hatalomátvétel után híre ment városunkban, hogy a kegyetlenségei miatt rettegett Csatáry a vegyes házasságokban élő zsidókra is vadászik. Őket is a gettóba, majd a haláltáborokba hurcoltatja, holott ezt tudomásom szerint még az akkori törvények sem követelték meg. A nagymamám elrejtőzött, de valaki feljelentette. Csatáry azonnal a téglagyári gettóba, majd marhavagonba hajtotta. Édesapám elkeseredésében emiatt akarta őt agyonlőni.

A merénylet nem sikerült. Máig nem tudni, honnan szerezte a fegyvert a város legismertebb fogtechnikusa, az Imperial Szálló közkedvelt dzsesszdobosa. A lövés után elmenekült, de rejtekhelyét besúgták, így hamarosan rátalált a Gestapo, megkínozták, majd őt is transzportálták. Sachsenhausenből végül visszatért, de édesanyja odaveszett RavensbrückbenNem vagyok bosszúálló, de egyfajta elégtételt éreztem – mondta az unoka az újonnan terítékre került Csatáry-ügy kapcsán.

A pozsonyi Nemzeti Emlékezet Intézetében megtalálták azt az iratot, amiben Zsurovsky Zoltán beszélt a háborús bűnökkel vádolt Csatáry perében írja a Népszabadság.

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2012. augusztus 02. 13:38
Minden rendben! Csak azt nem értem, miért most! ? Ha minden így igaz, ahogyan elhangzik, akkor eddig miért nem volt téma Csatáry?
ganxtalovin
2012. augusztus 01. 13:44
akkor a jelenlegi izraeli háborús bűnösöket is csak száz év múlva fogják elítélni???
Honfi-fi
2012. augusztus 01. 13:40
azért érdekes lelkivilága van ennek a tanunak Csatáryra haragszik, meg elégtétel, meg minden de Csatáry a feje tetejére is állhatott volna, ha a mamát, meg apukát nem súgják be a besúgóra nem haragszik a tanu, nélküle ugyanis nem vitték volna el a szüléket
blogen
2012. augusztus 01. 13:38
Wow, akkor még a fantasztikus szökést az eltérített német bombázóval várjuk, mert a harmadik felvonásban talán már csak azzal lehetne valamit mutatni! :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!