Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Telepfelszámolási programot indít a kormány

2012. február 23. 16:55

4,7 milliárd forint uniós forrásra pályázhatnak az önkormányzatok.

2012. február 23. 16:55

Teljes körű telepfelszámolási programot indít a kormány. Azok a települések pályázhatnak a 4,7 milliárd forint uniós forrásra, ahol szegregált lakókörnyezetben, mélyszegénységben élnek emberek. A pályázatot ismertető csütörtöki sajtótájékoztatón Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár elmondta, a pénzből 30-50 projekt valósulhat meg. Aláhúzta, a 4,7 milliárd forintos keretösszeg felülmúlja az elmúlt 5 év összes hasonló pályázatának mértékét, és kiegészíti a tavalyi költségvetés terhére 410 millió forint hazai forrás is. A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár elmondta azt is, hogy a program tartalmában is eltér a korábbiaktól. A célja nem a szegregált telepek ledózerolása, mint eddig, mert annak csak az lesz az eredménye, hogy “mini telepek” jönnek létre, és továbböröklődik az a konfliktushalmaz, ami ezeket a telepeket jellemzi.

Az új program lényege, hogy komplex módon kezeli a szegregált lakókörnyezetben élő családok problémáit – fogalmazott Balog Zoltán, kiemelve a szociális, képzési, egészségügyi és a munkanélküliséggel kapcsolatos kérdéseket, amelyeket a programban kezelni fognak. Az állam szolgáltatásokkal jelenik meg a szegregált lakóterületeken, többek közt megkönnyítik az egészségügyhöz és az oktatáshoz való hozzáférést – mondta a politikus. Egyéni mentorálásra is lehetőség lesz – tette hozzá. Balog Zoltán beszélt arról is, hogy a megvalósításba bevonják a települések nem szegregált lakóit is, mert csak velük együtt lehet sikeres a program, s a nyertes önkormányzatok együttműködnek majd az Országos Roma Önkormányzattal is. Ezzel kapcsolatban az államtitkár aláhúzta, hogy nem etnikai alapon szervezik a programot, hiszen mélyszegénységben élnek cigány és nem cigány származású magyarok is, tehát rászorultsági alapon lehet majd pályázni.

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2012. február 24. 08:37
Nálunk most fejeződött be egy telepfelszámolás. Hát ... minimum tanulságos. Érdekes módon kisebb lett az "új szomszédok" miatti balhé, mint amit vártak, bár nem volt és ma sincs balhé nélküli az állapot. Az is igaz, hogy nálunk a "roma helyzet" lényegesen konszolidáltabb, mint az országban általában. Itt is lopnak, de randallírozás, erőszakoskodás nincs. Nem alakult ki az elmúl években, évtizedekben (pofán vágták a randallírozókat, legyenek romák, vagy nem romák). Sokkal nagyobb feszültséget okozott az, hogy a megélhetésükért évek óta küzdő szegények - akik minden munkát elvállalnak, dolgoznak feketén, fehéren, meg mindenhogy, fizettik a rezsijüket, a lehetőségekhez mérten gondoskodnak a gyerekeikről és folyamatos toldozgatás-foldozgatással igyekeznek lakhatóan tartani a nagyszülőktől örökölt, még az 1800-as évek végén épült vályogházaikat - mélységesen felháborodnak azon, hogy nekik senki sem segít, míg a telepen lakó semmittevők ingyen sokkal jobb házakat kapnak, mint ami nekik valaha is volt, vagy lesz. És ők bizony utálják a cigányokat. Tök mindegy, hogy az állam adta-e a kiváltságot, vagy az EU, igazságtalannak érzik a helytet. És meg tudom érteni őket. Azt gondolom, hogy ezek a telepfelszámolások sokkal több problémát gerjesztenek, mint amennyit megoldanak. Az ilyen "most más alapokon lesz min eddig" c. bohózat meg már senkit sem érdekel, eddig is mindig más alapokon volt, mint az az előtti. Ez a mentortos dolog ez nagyon nagy találámány. Bár nem új. Eddig is mentorkodtak rendesen. A környékünkön lefolyt telepfeszámolásokból (2 db) a mentorkodással foglakozó cigány házaspár csodálatos családi házat épített. Azt még a fogorvos is megnézi! Szóval lesz baj még ebből bőven.
huttinger
2012. február 23. 23:24
"""Ezzel kapcsolatban az államtitkár aláhúzta, hogy nem etnikai alapon szervezik a programot, hiszen mélyszegénységben élnek cigány és nem cigány származású magyarok is, tehát rászorultsági alapon lehet majd pályázni."""" El tudom képzelni ahogy a putriban a rászorultak írják a pályázatot.....
James
2012. február 23. 23:19
Ha ezen embereknek odaadnák a Versailles-i kastélyt 3 hónap múlva már az alap sem lenne meg, de legalábbis erősen leamortizálódna.
Learten
2012. február 23. 20:49
"Teljes körű telepfelszámolási programot indít a kormány. " Nem is értem ezt az újabb támogatást. Ezt már oly sokszor eljátszották, sosem működött. Csak meg kellene keresni az eddigi ilyen jellegű "fejlesztéseket" és meg kellene nézni az eredményét. A kormány ill. az ilyen terveket kiagyalók amíg nem értik meg, hogy a megfelelő szintű oktatás és munkalehetőség nélkül semmit sem érnek el! "Az állam szolgáltatásokkal jelenik meg a szegregált lakóterületeken, többek közt megkönnyítik az egészségügyhöz és az oktatáshoz való hozzáférést – mondta a politikus. " Miért? Eddig el voltak zárva ezektől a lehetőségektől??? Úgy egyébként sem értem, a gettókban na jó szegregáltan élők miért kapnak támogatást, amikor a hajléktalanokkal kapcsolatban annyi történt hogy büntethetővé válnak ha köztéren élnek. (Mivel nincs saját ingatlanuk kérdezném akkor hol? :S) Sokkal jobbat tennének ha a telepek felszámolása helyett programot szerveznének mely keretében mondjuk azon telepen élő gyerekek (és esetleg családjuk) ingyen meleg ételhez jutnak minden nap akik iskolába járnak. Vagy valami hasonló. Talán eredménye is lenne idővel...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!