Napi: Svéd nyugdíjmodell vár Magyarországra

2011. október 28. 10:31

Hiába tagadja, a svéd nyugdíjrendszer felé közeledik a Fidesz a Rogán Antal által benyújtott adóügyi indítvánnyal a Napi Gazdaság szerint. A lap úgy véli, Rogán javaslata arra jó, hogy a nyugdíjpénztári tagok elessenek a jövőbeni befizetéseik után járó állami nyugdíjuktól.

2011. október 28. 10:31

A tb-járulékok adóvá alakítása és a bevételek szabad felhasználásának lehetősége egyrészt jelenthetné azt, hogy a szufficites tb-kassza pluszbevételei lefölözhetők, másrészt azt is, hogy a mostani kiadásvezérelt tb-rendszert felváltja a bevételalapú - írja a Napi Gazdaság.

Rogán Antal, a gazdasági bizottság elnöke az adócsomaghoz szerdán benyújtott indítványában arra tesz javaslatot, hogy a munkáltatók által fizetendő 27 százalékos munkáltatói társadalombiztosítási járulékot alakítsák át hasonló mértékű „szociális hozzájárulási adóvá”. A járulék célhoz kötött − arra lehet elkölteni, amire beszedik. Jelenleg mind a két alap deficites, a hiányzó bevételeket más adókból pótolja ki a költségvetés. A Napi szerint azonban a szociális adó bevezetésével megszűnne a célhoz kötöttség, így a pénz szabadon kerülhetne bármely alapba vagy akár a központi költségvetésbe, ha a két társadalombiztosítási alap szufficites lenne.

Rogán Antal javaslata azt is kimondja, hogy a szociális adó fizetése nem keletkeztethet ellátásra való jogot. Ez nem hoz jelentős változást, hisz a pénzbeli biztosítási ellátásokat (nyugdíj, táppénz, gyed, terhességi gyermekágyi segély) az egyéni járulékfizetés alapjául szolgáló jövedelemmel arányosan állapítják meg. Azért arra jó, hogy a nyugdíjpénztári tagok elessenek a jövőbeni befizetéseik után járó állami nyugdíjuktól - jegyzi meg a lap.

A Napi szerint a javaslat értelmezhető a svéd nyugdíjmodell felé tett újabb lépésként: ebbe az irányba mutat a korhatár előtti nyugdíjak, szakmai nyugdíjak elválasztása a nyugdíjalaptól, illetve a nyugdíjszínvonal csökkentése azzal, hogy az öregségi ellátásokat kizárólag inflációval korrigálják, vagyis kizárják a reálérték emelését.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
huttinger
2011. október 29. 20:58
http://www.privatbankar.hu/cikk/ongondoskodas_biztositas/sokkal_dragabb_az_allami_nyugdijrendszer_mint_a_maganpenztarak_46022
Senye Péter
2011. október 29. 09:29
Szembe kell nézni azzal a lehetőséggel, hogy mindenkinek a saját gyerekei biztosítják majd a nyugdíjukat.
demoplutokrata
2011. október 28. 15:53
A lakosság nem tudja elfogadni az évről évre csökkenő nyugdíjakat (márpedig ez egy "bevételvezérelt" rendszerben következik az öregek arányának növekedéséből). Ezért egy "bevételvezérelt" nyugdíjmodell bevezetése demokráciában politikai öngyilkosság. Ha a kormány mégis meg meri ezt lépni, akkor nyilvánvalóan úgy gondolja, hogy nincs reális esély arra, hogy megbukjon, hiszen egyébként ha semmi másba, ebbe belebukna. Tehát 1 vagy több "ellenzéki" párt az ő bábjuk lehet, vagy valami mást tudnak, amit mi még nem. A másik lehetőség, hogy nagyon határozottan visszaszorítják a bármiféle jogcímen létező korhatár előtti nyugdíjakat. Ugyanis ma kb. 1,8M nyugdíjas korú és 2,9M nyugdíjas van az országban. A következő 5 évben a nyugdíjas korúak száma nő 200 ezerrel, de ha ezzel egyensúlyt tart a többi nyugdíjasok számának csökkenése, akkor elvileg nem lesz nyugdíjcsökkenés. Azonban politikailag ez is veszélyes, mert ez azokat fordítja a kormány ellen, akik korai nyugdíjazásban reménykedtek.
anticonstitutionelle
2011. október 28. 15:34
dehogynincs, a járulékok most már az államkasszába landolnak és nem egy privát cégnél. Annál kevesebb hitelt kell fevenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!