A Szuezi-csatornát blokkoló hajó esete rámutat a világrendszer törékenységére

2021. március 29. 18:13

Az Orbán-rendszer jól példázza, hogy a nemzetállami kapitalizmus is éppoly természetromboló és kizsákmányoló, mint a szabadkereskedelmi kapitalizmus.

2021. március 29. 18:13
Lehoczki Noémi
Lehoczki Noémi
Mérce.hu

„A Szuezi-csatorna napokig tartó blokkolása óriási  károkat okozott a világgazdaságnak. Nem csoda, hiszen ezen az útvonalon halad át a globális kereskedelem 12%-a.

Az Ever Given mögött több száz hajó akadt el, és ezáltal a becslések szerint óránként 400 millió dollárnyi kereskedelmet tartott fenn. És ez csak a blokkolás során keletkező közvetlen anyagi kár, amely nem számol a járulékos veszteségekkel.

A szuezi eset rámutat annak a világrendszernek a törékenységére, amely a termékek globális kereskedelmén alapul.

De messze nem ez volt a leglátványosabb megroppanása ennek a rendszernek az elmúlt időszakban: a csúcsrajáratott világgazdasági körforgásnak következménye volt a világjárvány is, amelynek következményeivel ma is együtt élünk. A globális kapitalizmusban ugyanis nem csak a termékek, de a termelők kereskedelme is globális szinten zajlik – a javak szabad áramlásához szükség van a munkaerő áramlására is.

Hosszútávon viszont a szuezi blokád és a koronavírus-járvány elindíthat egy olyan változást, ami mérsékli a globális kereskedelmet és egy protekcionista, nagyobb állami kontroll alatt álló kapitalizmust hoz majd el magával.

Lásd, a Financial Times arról ír, hogy a szuezi blokád közvetlen hatására a nagyvállalatok megbízhatóbb áruellátás után fognak nézni, tehát a jövőben inkább felhalmoznak bizonyos árukat, mintsem »éppen időben érkező« beszállítókra alapoznák a termelésüket.

Azonban önmagában ez sem garantálja, hogy a jövő igazságosabb és zöldebb lesz – az Orbán-rendszer is jól példázza, hogy a nemzetállami kapitalizmus is éppoly természetromboló és kizsákmányoló, mint a szabadkereskedelmi kapitalizmus.”

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vén Csataló
2021. március 30. 14:10
Hogy neked a szuezi balesetről is az Orbán jut eszedbe... kezeltesd magad hülye barom.
sorostalanság
2021. március 30. 13:46
Ejnye Noémi, a barna eső meg kimaradt a nyáladzásoból...?
khomeini
2021. március 30. 09:47
Azért az nem semmi, hogy hét rövid bekezdésben el lehet jutni a Szuezi csatornán elakadt hajótól Orbánig. Gratulálok!
Krupp Skya
2021. március 30. 06:20
Az ÁVH-toknál meg az ujj mutatott rá a köröm törékenységére.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!