Hányan is?

2021. január 05. 19:57

Ne kezdjük önámítással az évet: a 15 – sőt, a 14 – millió magyar emelkedetten szép kifejezése nem egyéb öncsaló lódításnál.

2021. január 05. 19:57
Domonkos László
Magyar Hírlap

„Számbéliségünk számbavétele pedig, nem árt tudni, az imigyen már húszas éveknek nevezhető időperiódus kezdetén néhány rideg, könyörtelen-kíméletlen ténnyel való szembesülésre késztet. A kötelező jelleggel levonandó tanulságokkal és következtetésekkel együtt.

Ne kezdjük önámítással az évet: a 15 – sőt, a 14 – millió magyar emelkedetten szép kifejezése nem egyéb öncsaló lódításnál. Bódító, mint a törkölypálinka és megszépítő, mint a messzeség. A jelenlegi, megcsonkított Magyarország teljes lakossága – hónapokon át olvashattuk egyik vezető napilapunk első oldalán a járványról szóló jelentésekben – 9,772 millió fő. (Legyen fölfelé kerekítve 9,8 millió.) A Kárpát-medencei magyarság nemzetrészei közül a valaha másfél–kétmillió közötti lélekszámú erdélyi–partiumi jelenlegi összlétszáma 1,1–1,2 millió közötti. (Legyen fölfelé kerekítve 1,2.) felvidéki magyarok száma nem lépi túl – fölfelé kerekítve – a félmilliót. A délvidéki magyarság a Trianon utáni félmilliós létszám felénél is kevesebbre apadt, napjainkban – újfent fölfelé kerekítve – talán 250 ezernyi. Egyedül a kárpátaljai magyarok száma maradt meg úgy-ahogy 150 ezer körülinek. Ha ezeket a számokat összeadjuk, 11,9 millió jön ki. Ha ehhez hozzászámítjuk a többi elszakított területen – a Burgenlandnak kinevezett Nyugat-Magyarországon, a Szlovéniához tartozó Mura-vidéken, a mai Horvátország területén, továbbá az ezeréves országterületen kívül  (Nyugat-Európától az Egyesült Államokon át Ausztráliáig és Dél-Amerikáig) élő magyarokat, a szám reális becslések alapján semmiképpen sem érheti el a 13 milliót sem, 12,5 millió körüli  – vagy valamivel afölötti, valahol 12,5–13 millió között. (Fölfelé kerekítve.)

Amikor egykoron Antall József 15, nemrégiben meg az Eb-re kijutott futballválogatott kapitánya 14 millió magyart emlegetett, egy jó szándékú, tájékozatlan, vágyteljesítő gondolkodás kapott hangot, és bár sem a néhai miniszterelnök, sem Szalai Ádám nem demográfus – pláne nem történeti demográfus –, megnyilatkozásaik hűen és pontosan tükrözik a rendszerváltozás óta a nemzeti oldalon rendszeresen felfedezhető lelkes öncsalás ősi, jellegzetesen és mélyen magyar szindrómáit, bennük ezek érhetők tetten. Megható, érthető és megbocsátható, mégsem nagyon elfogadható módon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2021. január 06. 17:10
Ha csöndbe maradtál volna, bölcs maradtál volna. De csaka szarba maradtál. Értjük mi a csíziót, ámde ezt itt nem kellett volna elmuzsikálnod. Egyébként úgy is lehet érteni, hogy a leölt magyarokat is hozzászámoljuk. Haza a magosban. Kapisch? Az ork koalíció köszöni szépen, furkósbotként fogja használni.
Senye Péter
2021. január 06. 12:55
Sajnos a nemzetközi politika kész a 'tíz milliósnál kisebb népek nem számítanak' lenini elvet érvényesíteni.
Béna Géza
2021. január 06. 10:01
Nem értem a nagy tisztelendő urakat mi készteti önöket hogy idönként azzal vannak elfoglalva hogy a magyarokat számolgatják nem mindegy , szerintem jobb lenne ha a fonnyadt pöcsükön a szőrszálakat számolgatnák
benedek77
2021. január 06. 08:17
Az itthoni 9,8-ból is alsó hangon 1 millió a cigány, van egy 0,5 millió zsidó és egyéb kutyulék, és a maradék legalább fele le se szarja hogy ő magyar, a másik fele meg csak mondja kb... 100 év múlva itt már nem lesz semmi:-(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!