Álmaimban Amerika

2019. szeptember 25. 11:37

Az állampolgári öntudat tekintetében nem lenne baj, ha Amerika lennénk.

2019. szeptember 25. 11:37
Mátyás Győző
168 Óra

Természetesen az ügynek aztán bonyolult elágazásai keletkeztek. Hiszen a Nemzeti Hírszerzési Főigazgatónak (DNI) jelentenie kellett volna a kongresszus nemzetbiztonsági bizottságának a panaszt, amelynek hivatalból tudnia kell az ilyen esetekről. Ő azonban ezt szándékosan elmulasztotta. Ezzel szemben Michael Atkinson, a titkosszolgálatok legfőbb belső ellenőre a panaszt hitelesnek, a benne foglaltakat aggasztónak tartotta, így ő juttatta el az anyagot a kongresszushoz. Megy tehát a kézitusa ott is, de azért arrafelé léteznek szövetségi hivatalnokok, akik személyes egzisztenciájuk védelménél előbbre valónak tartják a haza üdvét.

Trump természetesen a szokásos harsánysággal kommentálta az ügyet a twitteren, mondván, ő, ugyan, hát hogy lenne már képes ilyen felelőtlen fecsegésre. Mire a New York Times gyorsan felsorol pár esetet, amikor az amerikai elnök fura dolgokat mondott tárgyalásai során például Putyin elnöknek is. Márpedig Putyin most is lehetett azon vezetők egyike, akinek Trump »ígért« valamit.

A lényeg azonban az, hogy arrafelé egy szövetségi alkalmazott, ha úgy látja, hogy a nemzet érdeke forog kockán, »bepanaszolja« akár az elnököt is. Tévedhet persze, de azért tanulságos, hogy nem az állását félti, nem sunyít, hanem teszi a kötelességét, amit a demokratikus mechanizmus rárótt. És ez azért mutatja az ottani intézmények erejét.

Mondom megint: képzeljük ezt el hazai viszonylatban, ahol a hatóságok között verseny van abban, hogy melyikük tudja látványosabban vegzálni a hatalom ellenfeleit, illetve abban, hogy melyikük képes öntudatosabban félrenézni a hatalmon lévők visszaélései láttán.

Nem leszünk mi valami Amerika sosem. Nem mintha minden szempontból hiányozna, de az állampolgári öntudat tekintetében nem lenne baj.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2019. szeptember 26. 12:26
Hülye segfej.
Peter8811
2019. szeptember 25. 23:36
Álmomban két amerikai Mátyás madár voltam és megkeféltem a másikat az meg engem.
pollip
2019. szeptember 25. 19:55
Nekem sem lenne baj, ha amerikai állampolgár lenne. Kicsit azért félek, hogy az amcsiknak nem fog kelleni.
Akitlosz
2019. szeptember 25. 18:05
Az állampolgári öntudatot a jólét adja, a nyomor elveszi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!