Szembenézni a valósággal

2019. március 05. 22:49

Az MNB javaslataival lehet, sőt érdemes is vitatkozni, de ezek legalább nemcsak előremutató, hanem végre abszolút életszerű ötletek is.

2019. március 05. 22:49
Haiman Éva
Magyar Nemzet

„A Magyar Nemzeti Bank múlt héten nyilvánosságra hozott Versenyképességi programjának egészségügyre vonatkozó megállapításai ebben a megvilágításban válnak igazán értékessé.

A program olyan alapvetésekből indul ki, amiket mindannyian tudunk, de legalábbis sejtünk: kevés az orvos és a nővér, még mindig alacsony a fizetésük. Sok gyógyszert váltunk ki, de jó részüket be sem vesszük, és egyébként sem tartjuk be az orvos utasításait. Túl sokat fizetünk zsebből az egyébként ingyenes ellátásokért, mert totálisan összekuszálódott nálunk az állami és a magánellátás. A kórházak, szakrendelők úgy kapják a finanszírozást, hogy még maguk sem tudják, mi lett a pácienseik sorsa, meghozta-e a kezelés a várt eredményt.

Az MNB azonban nemcsak felszínre hozza a problémákat, többségükre, ha nem is részleteiben kifejtett, de mindenképpen előremutató, nem egy esetben tabudöntő megoldásokat javasol. Nem riad vissza például attól, hogy felvesse: a jövőben téríttesse meg az állam az ellátás költségeinek egy részét azokkal a betegekkel, akik nem csinálják végig az előírt terápiát. Olyan, korábban ördögtől valónak tartott ötlettel is előáll, hogy a kismamák magánorvosi költségeit legalább részben vállalja át az állam.

A legnagyobb horderejű lépés mégis az lenne, ha – miként a jegybanki szakértők javasolják – az állam végre nem ellenségként, hanem lehetőségként tekintene a magánszolgáltatókra. Ha az egészségpénztáraknak nyújtott támogatásokon keresztül, illetve az alanyi jogú egészségbiztosítási tagság révén ösztönözné is annak igénybevételét, azzal több legyet is üthetne egy csapásra: kifehéríthetné a jelenlegi szürke zónákat, enyhíthetné az állami ellátásra nehezedő terheket és nem utolsósorban azoknak a betegek az elégedettségét is növelhetné, akik ma duplán fizetnek, mert bár kötelezően vonják tőlük a tb-járulékokat, mivel javarészt privát ellátást vesznek igénybe, a befizetéseikért nem kapnak semmit.

Az MNB javaslataival lehet, sőt érdemes is vitatkozni, de ezek legalább nemcsak előremutató, hanem végre abszolút életszerű ötletek is. Persze minden elképzelés annyit ér, amennyit megvalósítanak belőle. Mindenesetre bizakodásra ad okot, hogy annak az intézménynek az első emberét, ahol ezek a javaslatok születtek, most nevezték ki újabb hat évre.

De még inkább, hogy Orbán Viktor kormányfő a legfontosabb célok között emelte ki, hogy Magyarország az EU öt legversenyképesebb állama közé kerüljön, márpedig erre egyszerűen nem lesz esélyünk, ha az egészségügyben minden marad a régiben.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2019. március 06. 11:21
"Ha az egészségpénztáraknak nyújtott támogatásokon keresztül, illetve az alanyi jogú egészségbiztosítási tagság révén ösztönözné is annak igénybevételét, azzal több legyet is üthetne egy csapásra: kifehéríthetné a jelenlegi szürke zónákat, " Hazudsz vagy buta vagy. Magánszolgáltatók az eü-ben, finanszírozásban....? Lopni fognak.
KannibálTatárÚr
2019. március 06. 01:38
Osztángat mi köze az MNB-nek az egészségügyhöz? Ha annyira tetszik nekik az egészségügyiek telhetetlensége, akkor adjon nekik az MNB a saját alkalmazottainak a béréből! ..."kevés az orvos"... Mo.-n mintegy 40000 orvos van. egy orvosra kb. 250 lakos jut. Annak a 250-nek 2 %, azaz 5 beteg. Naponta tehát öt beteget lát el egy orvos. Nem hiszem, hogy megszakad a munkába. Mint ahogy az MTA dolgozói sem.
annamanna
2019. március 05. 23:20
"Nem riad vissza például attól, hogy felvesse: a jövőben téríttesse meg az állam az ellátás költségeinek egy részét azokkal a betegekkel, akik nem csinálják végig az előírt terápiát." Nézzünk szembe a valósággal: aki nem tartja be a tízparancsolatot, az eleve megszegte a terápiát, tehát fizessen mindent vissza.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!