Nem gyerekjáték

2017. január 15. 17:49

Nekünk magunknak kell megtalálnunk a megoldást a népességfogyásra, és ebben a gyermekvállalás támogatása az egyik, ha nem a legfontosabb elem.

2017. január 15. 17:49
Haiman Éva
Magyar Idők

Orbán Viktor számára nem az az érdekes, hogy személy szerint ki hány gyereket szül. Az ország jövőjét is szem előtt tartó felelős politikusként viszont az már igen, hogy ne boruljon fel a demográfiai egyensúly, ne csökkenjen a népességszám olyan szint alá, ami veszélybe sodorhatja az ország működőképességét. Mert a demográfiai előrejelzések szerint ez a tét. A jelenlegi számítások szerint 2060-ra, tehát akkorra, amikor a mostani iskolások nyugdíjba mennek, már csak 7,9 millióan élnek majd ebben az országban. Alig több mint tíz évvel ezelőtt még 8,5 millióval számoltak, ám akkor még volt ok azt feltételezni, hogy érdemben nő a születések száma, mivel még bőven szülőképes korban voltak a Ratkó-unokák, vagyis az 1970-es évek közepe tájékán születettek.

A várt baby boom azonban elmaradt, és most már sokkal valószínűbb, hogy 8 millió alá csökken a lakosságszám a század második felére. Ez önmagában is aggasztóan kevés, ám ha azt is hozzávesszük, hogy akkorra a 65 éven felüliek száma kétszerese lesz a 18 éven aluliakénak, ami azt jelenti, hogy a népesség egyharmada – legalábbis a jelenlegi korhatárt alapul véve – nyugdíjkorú lesz, egészen vészjósló jövőkép tárul elénk. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a lakosság fele inaktív korban lesz. Hogy legyen mihez viszonyítanunk: az ezredfordulón a gyerekek aránya még meghaladta a 22 százalékot, miközben a 65 pluszosoké 14 százalék alatt volt.

Közismert, hogy nemcsak mi, hanem Európa minden országa küzd a lakosság számának csökkenésével. Csakhogy amíg egyes államok még mindig hisznek abban, hogy ez a probléma a bevándorlással orvosolható, Magyarországon a felmérések szerint ezt a lehetőséget az emberek már az előtt elutasították, hogy határaink felé is megindult volna az áradat. Azóta pedig még egyértelműbbé vált, mint valaha, hogy nekünk magunknak kell megtalálnunk a megoldást a népességfogyásra, és ebben a gyermekvállalás támogatása az egyik, ha nem a legfontosabb elem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2017. január 16. 15:19
Ilyesmikre gondoltam, amiket a talpukra kellene állítani, hogy csökkenjen a fiatalság megtévesztése, rendetlenné, fejetlenné, cél nélkülivé tétele: Induljunk ki a jól ismert „Hell” márkanévből. Magyar jelentése „pokol”. Logója a hagyományos ördögábrázolás: piros lény, szarvakkal, rosszban sántikáló mosollyal. Szlogenje: „Gives you power like hell.” – vagyis ha megiszod, pokoli erőd lesz. hell_ng_new_logo.jpg A sátán itala. Az energiaitalok szlogenjének és márkájának összeolvasásával különös üzenetet kapunk: „Engedd ki a fenevadat, és égj el a pokolban!” münster energy unleash the beast and burn in hell! Ily módon akarva vagy akaratlanul, szándékosan vagy szándéktalanul, közvetve vagy közvetlenül elérik, hogy bűnökre, gonoszságra, kegyetlenségre, vadságra, szétszórtságra, rendetlenségre, lázadásra hangolják a vevőket. A módszer működik, hiszen a többség egyre elfogadóbb a sötét eszmékkel szemben, mivel úgy gondolja, hogy ha úgymond „globálisan” legitimizáltak egy márkanevet, az nem lehet más, csak jó. Eleinte kételkedik ugyan, de végül elfogadja." Erről van szó! Aki nem lép fel ez ellen - kormány, állam, önkormányzat, média, stb., - az bűntárs. Aki fellép, az szolidáris a magyar fiatalokkal. Sőt: több annál, a testvére. Nyilvánvaló: a kormánynak, de még inkább a Magyar Országgyűlésnek kell a példát adnia, megfelelő törvényekkel... http://mediavadasz.blog.hu/201..
Zsolt75
2017. január 15. 23:43
Na. Szentendrén a Fideszes jelölt nyert.
noMores
2017. január 15. 22:54
Orbanek rendszere nem csinal kedvet a gyerekvallalashoz: konkretan az oktatas es az egeszsegugy a ket legszarabb szintre zullesztett terulet. Szulokent pedig ezek a legfontosabbak...
Akitlosz
2017. január 15. 22:32
"ez a probléma" De mitől és miért probléma a népességfogyás? Európában a népsűrűség még mindig kétszer akkora, mint Afrikában. És akkor Európában kevés az ember, Afrikában meg sok? Ez viccnek is gyenge.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!