Korforduló

2016. december 27. 09:31

A most kezdődő esztendő, amit neveznek már a lázadás évének is, feltehetően az az év lesz, amikor Európa sorsa végleg eldől.

2016. december 27. 09:31
Domonkos László
Magyar Hírlap

„Ami 2017-ben Donald Trump elnöki tisztségbe való beiktatásával, majd a sorra következő nyugat-európai választásokkal történni, elindulni fog – Putyin orosz elnök mindinkább bizonyított bölcs mértéktartásával és a nyugati nagy nemzetek lassú, de biztos ébredésével párhuzamosan –: korforduló nyitánya. A most kezdődő esztendő, amit neveznek már a lázadás évének is, feltehetően az az év lesz, amikor Európa sorsa végleg eldől. Hihetetlenül izgalmas és fordulatos, nagy időszak előtt állunk – ami most kezdődik, végre olyan játszma lesz, amikor a végzet bábjátékában már nem kizárólag a túloldaliak mozgatják a figurákat: megmoccanhatunk. (Sportnyelven szólva: úgy tűnik, átvesszük a kezdeményezést.) Lehetünk boldogok és büszkék, bizakodók és reménykedők – lám, megértük, elértük, kicsit tán még elő is segítettük mindezt –, ám ne ámítsuk magunkat: a világ könyörtelen közönye a jót is simán besöpri a »nyereség« oldalra, s úgy van, ahogyan Ottlik Géza írta: hálára sem tart igényt a sors. Így korforduló táján tehát csak sóhajthatunk, megilletődötten és elszántan, szorongva és kétkedve is. Viszont hátradőlni nem szabad. Nem is ajánlott. A páholy kényelme csábító, de ajtaja zárva. (Legyen is, szigorúan.) Mert a játszma tényleg életveszélyes. Úgy is mondhatjuk: a tét mi magunk vagyunk. A létezésünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2016. december 30. 09:27
Semmi nem fog eldőlni, hacsak nem EL-dőlni. Minden lötyögni, zötyögni fog, vezetni képtelen vezetők által "felügyelve" préselődik minden az előtte ad hoc elterülő úton mert manapság Á érdeket B ellenérdek mindig taccsra vágja és fordítva. A migráció egy kicsit lassul majd, ám több száz éves távlatban Európa iszlamizálódni fog. A menekülés útja visszafelé lesz, ellentétesen mint a nagy népvándorlás korában, az iszlám elől menekülő tömeg Szibériában vet horgonyt, akik nem bírják a hideget azok Dél-Amerikába mennek. Pont. Európa pedig egy óriási undorító szeméttelep lesz, mind a tárgyakat, mind az embereket tekintve.
BőröndÖdön
2016. december 28. 21:04
Gondolom,a csuti paraszt menti majd meg Európát,:(
gonterl
2016. december 28. 14:03
A szülés fájdalmas. Sokan félnek a szülési fájdalmaktól, de a császármetszést sem szeretik. http://ktkj.blog.hu/2013/07/24/uniok_kialakulasa
noMores
2016. december 28. 13:17
Kedves seggnyalokam, na ki is nevezi ezt a "lazadas evenek"? Csak nem a gazdad????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!