Jót tenni

2016. január 10. 01:43

Az állítólagos orbáni konzervatív értékrend ürességét többek között a caritasra (és az ebből kibomló társadalmi gyakorlatokra) való teljes érzéketlensége leplezi le, amiből azután természetes módon következik a civilizálatlansága, a barbársága is.

2016. január 10. 01:43
Babarczy Eszter
Magyar Narancs

„Orbán Viktor egyik – nem eredeti, de igen fontos – megjegyzése a migránsválság kezelésével kapcsolatban az az állítás, hogy a liberálisok »jó emberek« akarnak lenni. Angela Merkelt a kormányzati kommunikáció előszeretettel mutatja be a nyugati balliberális sajtó által megnyomorított, agymosott és/vagy mozgásképtelenné tett politikusként, amely balliberális sajtó egyébként olyan cenzúrát gyakorol, hogy Nyugat-Európához képest Magyarországon kifejezetten sajtószabadság van. Erről az egyébként valóban létező »öncenzúráról« és valódi jelentőségéről egy következő jegyzetben írok majd. Most maradjunk még a »jó ember« kissé zavaros fogalmánál.

(...)

De nem is a liberalizmust akarom én itt védelmezni – ellenkezőleg, ez a sorozat arról szól majd, mennyi és milyen illúziókat táplálunk mi, baloldali liberálisok –, hanem a jóság/segítségnyújtás kultúráját. Ez a kultúra nemhogy nem része a liberalizmusnak (amúgy a legtöbb baloldali ideológiának sem), hanem kifejezetten korrekciója, komplementere. A jóság/segítségnyújtás/szolidaritás – ha keresztény vallási fogalommal akarom jellemezni, a caritas – a tizenkilencedik században társult a liberális praxishoz; annak előtte kifejezetten keresztény fogalom volt (megfelelője az iszlámban és a judaizmusban is megvan). A nagy viktoriánus konzervatív szintézis emelte politikai ideológia szintjére, amikor lebontotta (Nagy-Britanniában) az alapvetően az egyházközségek hagyományos feladatához tartozó jóléti ellátások rendszerét a Poor Law-val. Ha valakinek ez túl absztrakt, gondoljon Dickens regényeire.

Abban azonban igaza van Orbánnak, hogy egy klasszikus liberális számára a caritas személyes ügy (míg a baloldal általában társadalmi csoportok emancipációjában gondolkodik – erre a fogalomra is visszatérek még a sorozatban). Ugyanúgy személyes ügy, ahogy egy klasszikus konzervatív számára is. Bár az egyéni caritasra nem lehet társadalmi rendszereket építeni, az egyéni caritas kultúrája nélkül az euroatlanti civilizációhoz tartozó társadalom működésképtelen. Nemhogy ez választaná el egymástól a (klasszikus) konzervativizmust és a liberalizmust, de ez a közös bennük. Az állítólagos orbáni konzervatív értékrend ürességét többek között a caritasra (és az ebből kibomló társadalmi gyakorlatokra) való teljes érzéketlensége leplezi le, amiből azután természetes módon következik a civilizálatlansága, a barbársága is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 219 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2016. január 11. 06:49
Habarczy Eszter esztéta „Kádár is népszerű volt, Orbán se veszít választást pusztán azért, mert átveri az országot és aláfekszik Putyinnak. De egy újabb kétharmadot nem ártana megakadályozni, gondolom, befogott orral tehát a körzetben legesélyesebb ellenzéki jelöltre fogok szavazni – minden botrány ellenére ez a Kormányváltó Szövetség jelöltje lesz.” Eszti néni neked tudod mi alá kellene aláfeküdni? Izraeli harckocsi alá az biztos segítene a bukás fájdalmán. Elbasztátok Eszti néni alattatok lelendült a gazdaság, a nyugdíj, viszont fellendültek az adók, az árak, és az adósság. Pá Eszti néni, egy aszkéta esztéta!
néhai Ch.Pilot
2016. január 10. 21:50
Esztike! Legyen kedves inkább egy jót enni, hogy még kerekebb legyen a pofija.
peti
2016. január 10. 20:16
Magyar Narancs? Miért nem mindjár a bivalybasznádi faluhirmondó iskolaújság mellékletét szemlézi a mandiner? Kb. azonos szinvonal, azonos jelentőség.
puszika
2016. január 10. 19:40
Eszti! A ti jót tenni akarásotok egy szőnyegbombázással ér fel egész Európában! Annyira akarjátok a jót,hogy csak romok maradnak utánatok. Kérlek,és mond meg eszmetársaidnak is ennyire ne akarjátok!! Sőt egyáltalán ne!! Mert akkor Európa, végre MEGNYUGSZIK!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!