Repülő Galamb

2014. november 12. 12:32

Irgalmatlan távolság van az átlag malajziai és az átlag szlovén életszínvonala között, ahogy a munkakultúra és a lehetőségek is összehasonlíthatatlanok. A figyelmeztető jel inkább a lendületkülönbség.

2014. november 12. 12:32
Sitkei Levente
Magyar Nemzet

„Akárhogy is nézzük, korszerűtlen a hatalmi felállás a Távol-Keleten, ennek átalakulása pedig napjainkban megy végbe, mégpedig a mi kárunkra. A történelmi hagyományokból megélni nem lehet, Európa pedig nagyjából ezt teszi, emlékezik a régi időkre, s küzd a korszellemmel. A jövő ott dübörög Keleten, Kínában, Japánban, Koreában, Indiában. A brit gyökerű kereskedőállamokban, Szingapúrban és Hongkongban, a francia Indokínában, a spanyol Fülöp-szigeteken.

Mi, az öreg kontinens rendkívüli múlttal, zavaros ideológiájú jelennel pedig kiszorulunk a nagy pezsgésből, mert nem azzal foglalkozunk, amivel kellene. A makrogazdasági mutatókkal nem lakik jól senki, márpedig a szóban forgó országokban épp különböző százalékokkal kellene boldog életet varázsolni a sárkunyhók helyébe, így nyilvánvaló, nem arról van szó, hogy mi rosszul csináljuk, ők meg jól. Irgalmatlan távolság van az átlag malajziai és az átlag szlovén életszínvonala között, ahogy a munkakultúra és a lehetőségek is összehasonlíthatatlanok. A figyelmeztető jel inkább a lendületkülönbség. Pontosabban az, hogy Európában kihalt a lelkesedés, öregek vagyunk és rosszkedvűek, ezernyi nyavalyával küzdünk, a messzi Ázsiában pedig csak úgy repül az a galamb, alig tudjuk követni a szemünkkel. No persze az is kérdés, hogy a sarkon túl mi történik vele. Mert hosszú távon még senki se próbálhatta ki, hogy ez a szárnyalás meddig tart.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. november 12. 17:14
Hong Kong nem állam. Egy kínai város bizonyos különleges jogokkal.
Cassi
2014. november 12. 15:49
"Irgalmatlan távolság van az átlag malajziai és az átlag szlovén életszínvonala között" Honnan vesz a szerző ilyen blődségeket? Ez egyszerűen nem igaz, nagyon szépen fejlődtek az utóbbi években. A maláj életszínvonal nagyjából megegyezik a magyarral, tehát alacsonyabb, mint a szlovén, de messze nem az a hatalmas különbség, amit a szerző vízionál.
yanoo
2014. november 12. 12:46
Az átlag szlovén életszínvonala az átlag magyarétól is nagyon messze van.Talán ők az egyetlenek, akik a régióból megközelítik a minimálbéres osztrák életszínvonalat.Igaz, az indulásukkor is alulról súrolták ezt a szintet.Ők sem jutottak közelebb az elmúlt huszonévben.No, meg sikerült a koloncot levetniük magukról.( szerbia, macedonia, Bosznis, stb.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!