Navracsics Magyarország hírnevét csorbítja?

2014. október 08. 15:59

Navracsics Tibor szakmailag igen felkészült politikus, akivel épp az ellenkezője a probléma Brüsszelben, mint ami Budapesten volt.

2014. október 08. 15:59
Caius Scaevola
Ténytár

Jean-Claude Junckernek, a bizottság elnökének így négy lehetősége marad rendezni Navracsics helyzetét: 

Figyelmen kívül hagyhatja a szakbizottság döntését és ragaszkodhat eredeti elképzeléséhez, és a magyar jelölté lesz az oktatási, kulturális, ifjúsági és uniós állampolgársági biztosi szék. Ez azonban nem valószínű, hiszen veszélybe sodorná a Bizottságát, hiszen az EP plenáris ülése ez esetben az egész Bizottságot leszavazhatja.

Teljesen más portfóliót ad a kezébe a jelenlegi helyett. Ez azonban mindenképp az eddigi kompromisszumok újratárgyalását eredményezi, hiszen mindenképp egy másik biztos elmozdításával járna. Ráadásul az új pozícióban való elfogadtatása jócskán meghosszabbítaná az új Bizottság felállításnak idejét is.

Hazaküldheti, ezzel üzenve az őt jelölő Orbánnak (aki egyébként annak ellenére nem támogatta jelöltségét a Bizottság élén, hogy mindketten az EPP frakciójában ülnek).  Ezzel azonban elmérgesedne a helyzet, Orbán pedig ezek után akár egy kevésbé kompromisszum kész káderét küldhetné Navracsics helyett.

További feladatköröket vonhat meg a már így is kiüresített biztosi pozíciótól, amellyel gesztust gyakorolna a jelölt alkalmasságát vitató EP felé, ráadásul nem kell félnie attól, hogy Orbán olyan embert küld Navracsics helyére, akit még nehezebben tudna elfogadtatni az Európai Parlamenttel. Jelenleg ez tűnik a legvalószínűbb felállásnak.

Akárhogy is lesz, annyi kijelenthető, hogy Navracsics Tibor szakmailag igen felkészült politikus, akivel épp az ellenkezője a probléma Brüsszelben, mint ami Budapesten volt: itthon Orbán Viktor azt vetette a szemére, hogy nem állt bele »kellő mértékben« a számára sokszor vállalhatatlan ügyekbe. Most a biztosjelölti poszt kapcsán Brüsszelben pont az Orbán-kormány jogállamiságot leépítő törvényeinek kapcsán kérik számon. Az ügyekért, amelyekben mégis nyakig benne volt: a kétes igazságszolgáltatási reform, a fékek és ellensúlyok rendszerének lebontása vagy a médiatörvény.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
komondor
2014. október 09. 07:58
Az űrkutatásban fontos a gyakorlati tudás is. Navracsics már talán gyerekkora óta gyakorolja? http://static.origos.hu/s/img/i/0907/20090715apollo11e2.jpg?w=245&h=281
Akitlosz
2014. október 09. 00:42
Más biztost nem talált alkalmatlan a pozíciójára a bizottság? Mert ha igen, akkor vele kell cserélni tárcát, ha pedig nem, akkor praktikusabb az egész Navracsicsot lecserélni más valakire, még akkor is ha ez a magyar kormánynak nem tetszene. Egy üres biztosi poszt élén tartani 5 évig az csak azt eredményezi, ami Kovács Lászlóval is történt. Ott biztoskodott sok pénzért 5 évig látszat nélkül. Navracsiccsal is ez lesz, ha mégis ott tartják ezen a poszton, de azt kiüresítik alóla.
kitiltott
2014. október 08. 19:03
ez ténytár egyre inkább hazugság tár lesz szerkesztő csere volt?
A helység galagonya
2014. október 08. 19:01
rohadt tetű
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!